JAVI QUINTANO
9/6/2023 | 10:30:32
Fa uns 25 anys que a Espanya la Llei d’envasos i residus de 1997 va promoure la creació dels Sistemes Integrats de Gestió (SIG), les societats sense ànim de lucre encarregades de gestionar el reciclatge dels residus d’envasos lleugers, de paper i cartró i també dels envasos de vidre, que van iniciar la seva activitat el 1998.
25 anys després el contenidor groc és un dels que genera més dubtes. Tot i que hi ha hagut una molt bona evolució, i cada any augmenta la quantitat d’envasos de plàstic, brics i llaunes reciclades per habitant, un terç de la població segueix sense saber amb exactitud on va cada tipus de residu. D’altra banda, encara que moltes vegades pensem el contrari, a Espanya el 80% de les llars i els ciutadans reciclem de manera activa i separem els nostres residus diàriament.
Què cal dipositar al contenidor groc?
Al contenidor groc, bàsicament hi dipositem envasos, encara que no siguin de plàstic. I en canvi, hi ha coses de plàstic que no les hi podem dipositar.
ENVASOS DE PLÀSTIC: ampolles i garrafes d’aigua, de refrescos, d’oli; cèrcols que subjecten els packs de llaunes; envasos de iogurt, de mantega; safates de suro blanc; pots de productes de neteja, detergents líquids; envasos de cosmètics, gel, xampú, cremes: tapes i taps de plàstic; etc.
BOSSES DE PLÀSTIC: bosses de comerços i embolcalls, paper film (alumini), envasos tipus blister, etc.
ENVASOS TIPUS BRIK: de llet, suc, vi, oli, etc.
ENVASOS METÀL·LICS: llaunes de begudes, pots de conserva, aerosols, safates i paper d’alumini, xapes i tapes metàl·liques, etc.
ENVASOS DE CERÀMICA: de iogurts, quallades, crema, etc.
ENVASOS DE FUSTA: envasos de fusta de fruites i verdures, envasos de fusta de vins i begudes espirituoses
Quins son els errors més comuns del contenidor groc?
És lògic pensar que tots els objectes que estiguin fabricats amb plàstic i que ja no ens són útils, van al contenidor groc, però no sempre és així.
No s’han de dipositar: joguines de plàstic (que han d’anar al contenidor de restes, encara que es poden donar a moltes organitzacions que es dediquen a obres socials), biberons i xumets (que també van al contenidor de restes), utensilis de cuina i les galledes de plàstic (aquests darrers també han d’anar al contenidor de restes).
Altres materials amb què també podem dubtar, i que per tant no s’han de dipositar al contenidor groc, són els següents: gots de paper de cafeteries, paper plastificat usat en carnisseries i peixateries, tupperwares, pots tipus Pringles, càpsules d’alumini de cafè , motlles de silicona per cuinar, termos, caixes de CD’s i DVD’s, carcasses de vídeos de VHS i cintes de casset, moneders i carteres, bolígrafs, maquineta, encenedors, materials de plàstic de quadres o fotografies, envasos dels medicaments o necessers.
Bones pràctiques per reciclar
Per reciclar de la manera més eficient, és bo aixafar els envasos: les garrafes, ampolles, llaunes i brics ocupen un gran volum. Si els aixafem abans de dipositar-los al contenidor, ocuparan menys espai i cabran més. Amb aquesta simple acció podrem aprofitar al màxim la capacitat d’aquests contenidors, doblant pràcticament la quantitat de residus que suporten, i evitarem molestos plens.
Les bosses de plàstic on transportem el vidre i els diaris fins als seus contenidors específics (verd i blau) han d’anar després al contenidor groc.
Procura reutilitzar les bosses de plàstic a les teves compres i, quan ja no et serveixin, fes-les servir com a bossa d’escombraries.