Dijous,18 abril, 2024
IniciSANT QUIRZEELECCIONS 28M28M/ Chano Baratech (PP): "Volem que Sant Quirze sigui una ciutat amiga...

28M/ Chano Baratech (PP): “Volem que Sant Quirze sigui una ciutat amiga dels emprenedors i de les empreses”

JAVI QUINTANO
18/5/2023 | 23:20:32 |

Avui entrevistem Chano (Feliciano) Baratech. Porta uns 20 anys a Sant Quirze i uns 15 lligat al PP del poble. Es dedica al món de la consultoria, especialment de les start-ups, i vol que Sant Quirze sigui un hub d’atracció de talent i empreses. Mentre que altres entrevistes de candidats han durat una hora o una hora i mitja, la d’en Chano ha durat 25 minuts. Aquest estalvi que ha tingut en paraules, no se’l vol estalviar en fets i gestió, diu. Vol baixar impostos (IBI, IAE) perquè més empreses vegin atractiva la proposta de Sant Quirze.

Qui és Chano Baratech?

Com em definiria? Bé, jo sóc pare de família, casat, amb dos fills, un fill i una filla… Economista… Em definiria com a emprenedor. M’agrada… m’agrada fer coses, m’agrada… veure què hi ha i millorar-ho. I si això té un rèdit econòmic es diu empresa, i si això té un rèdit social es diu política. Però al final és una mica el mateix.

A Sant Quirze des de quan hi vius?

A Sant Quirze vam venir el 2004… El 2003 ens vam comprar la casa, ens la van donar el 2004… I des de llavors som aquí. Jo sóc de Barcelona de tota la vida, i bé… Quan la inflació, aquesta bèstia dels primers 2000… Doncs… t’obligava a sortir de Barcelona perquè tot era caríssim… Necessitàvem un pis una mica més gran, venia el nostre segon fill… i a Sant Quirze vam trobar una casa molt mona i vam anar cap aquí.

I en política?

En política estic des de l´any 90… perdó… Des de l’any 95, més o menys. Bé, això no ho he explicat gaire, però… El dia de l’atemptat d’Aznar, que al líder de l’oposició van intentar matar-lo a Espanya… Aquell dia vaig decidir afiliar-me.

I a Sant Quirze?

Jo vaig arribar aquí i la veritat és que no hi participava gaire i un dia Jaume Cols, que era el president del PP en aquell moment (2006, seria) em va venir a veure, perquè li havien dit a Barcelona que era afiliat… I bé, vaig començar a donar un cop de mà i a ajudar, i vaig entrar a la Junta Local… I entre tots, doncs bé, ajudàvem a… Bé, ajudàvem el regidor que hi havia en aquell moment… I bé, va anar evolucionant i al final, doncs el 2013 em vaig presentar per presidir la Junta Local… I els afiliats em van votar i des de llavors…

Tu vas estar al govern?

No, no, no, no, jo no he estat regidor. El PP va ser al govern del 2007 al 2011, crec recordar. No sé si a partir del 2011 al 2015 també amb la Montse Mundi. Però jo no era regidor, era la persona que s’havia presentat abans.

D’acord. I… Després del 2015, què va passar?

El 2015 va passar tot aquest tema del 15M, totes aquestes mogudes, la irrupció de Ciutadans… I ens vam quedar fora. Per coses de la vida… doncs ens quedem fora. I al 15 i al 19 no hem tret representació.

A què es deu?

La del 15 per l’irrupció de Ciutadans… Bé, en realitat és perquè la gent no ens ha votat. Aleshores, analitzant… Jo em circumscric una mica al que és la comarca. Nosaltres hem tret pràcticament el mateix percentatge de vots que ha tret el Partit Popular a totes les poblacions del Vallès Occidental. Exactament la mateixa, amb dècimes a dalt, dècimes a baix. Per tant, és un problema de marca. Quin és el problema real? No ho sé, suposo que no caiem bé o les nostres idees no acaben de calar o les nostres idees no són capaces de convèncer més gent. Però bé, són les meves. I un ha de ser coherent amb les idees.

Quins són els tres problemes més greus o els tres reptes més greus de Sant Quirze?

Jo crec que el problema més greu és la seguretat. Que no sé tant si és un problema real de seguretat, que sí que ho és, perquè les estadístiques diuen que els problemes delinqüencials van en augment, no d’una manera exponencial, d’una manera molt greu, però sí que van en augment.

Un altre problema és el tema del manteniment de les infraestructures. No diré res amb el tema de l’aigua, que és el que ha passat a Sant Quirze ara. Resulta que tot és culpa de l’empresa anterior, però muntem “xiringuitos” per col·locar no se sap bé a qui i tot salta pels aires. Ah, però la culpa era de l’altre. Això és gravíssim. No podem deixar una setmana sense aigua a mitja població. És qüestió de manteniment d’infraestructures.

I després et podria parlar de la neteja dels carrers o dels problemes del dia a dia de la gent. La gent vol que tot estigui net, que no hagin pintat, que els carrers es puguin circular, que les voreres es pugui circular tranquil·lament. Et diria que el circuit que tenim aquí d’autoescoles podríem dosificar-lo, pacificar-lo una mica. Crec que aquí valdria la pena fer alguna actuació.

Quines són les alternatives o les propostes del PP en aquests camps?

En matèria de seguretat proposem tres coses. Cal dotar més personal, és a dir, cal més policia. Entenem nosaltres que cal més policia local. Fa falta més mitjans perquè aquesta policia local pugui funcionar. I cal sobretot, i el més important, més presència d’aquesta policia local al carrer. Al carrer vol dir al servei del ciutadà, al servei dels comerços, al servei de tot el món, que ens generi a tots una sensació de seguretat, que generi la sensació i a més que generi aquesta seguretat. I això jo crec que és el més important davant.

A partir d’aquí, si veiem un pressupost municipal de més de 23 milions d’euros, on el 50% es dedica a pagament de persones, és a dir, hem de gestionar 23 milions de pressupost per donar uns serveis i ens gastem més de 12 milions personal per prestar aquests serveis… Hi ha coses que no entenc. Crec que no s’està gestionant bé, que cal començar a aplicar criteris d’empresa privada. Parlo dels criteris, no parlo de totes les polítiques i la resta, però sí criteris d’empresa privada. És a dir, cada euro que rep l’Ajuntament de Sant Quirze és un euro que algú s’ha hagut de guanyar amb suor del seu front. I no es poden malgastar els diners en aventures, en empresetes públiques remunicipalitzadores, en associacions d’amiguets que mai saps on pararan els diners, ni a qui pararan, ni saps qui forma part d’aquestes associacions, si és que realment existeixen o són famílies que es deuen…

Heu analitzat el pressupost i heu vist com es podria canviar?

Bé, es podria canviar moltíssimes coses. D’entrada, cal analitzar molt bé i auditar molt bé totes aquestes subvencions i tots aquests diners que es regalen a entitats amigues i col·lectius i altres.

Cal redirigir els pressupostos cap als conceptes de neteja, els conceptes de seguretat, cap al concepte de… bé, què passa amb l’ocupació a Sant Quirze, què passa amb els “menes” a Sant Quirze, que resulta que no en tenim, però diuen que hi ha quatre o cinc cases de nois ocupant i que es dediquen a fer pintades i a deixar-nos les façanes meravelloses de les cases ben pintades. Jo no sé si és art, perquè jo no entenc art, però em sembla que no.

Quines serien les propostes en aquests altres àmbits?

El manteniment del mobiliari o en general de les instal·lacions públiques necessita un pla d’equipaments, però un pla global que s’anticipi a la decadència de totes aquestes coses. Els bancs depèn de la qualitat que els posis, però els bancs públics acaben deteriorant-se i es fan malbé, i cal arreglar-los i cal substituir-los, i això ho sabem. El problema és quan un es deteriora i es fa malbé i està cinc anys deteriorat i espatllat, doncs no. Cal ser una mica proactiu i arreglar aquestes coses.

El mateix amb la il·luminació dels carrers, que fa força por passejar per Sant Quirze.

Hi ha alguna proposta al programa que us defineixi més o que sigui diferent?

Hi ha una proposta que entra més dins de la meva vocació. Nosaltres volem incidir moltíssim que Sant Quirze sigui una ciutat amiga dels emprenedors i de les empreses. Què estic volent dir? Et poso un exemple. Tu vens a Sant Quirze i dius, que bonic! Tinc una nau meravellosa aquí, posaré una indústria, posaré un comerç, posaré el que sigui. D’entrada et topes amb un ajuntament faraònic o elefantiàsic, digues-li com vulguis, però que no posa facilitats. D’entrada has de demanar uns permisos i asseure’t a esperar que aquests permisos es transmetin. El somni dels justos, que diu el clàssic.

Nosaltres proposem que quan una empresa vingui a Sant Quirze a crear feina, que els funcionaris s’aixequin de les seves cadires de l’ajuntament i acompanyin aquesta persona perquè pugui obrir, no demà passat, que pugui obrir demà o que pugui obrir avui mateix. És una mica el concepte, sortir i ajudar la gent a crear. Si nosaltres creem ocupació, creem a petita escala a Sant Quirze, ajudem a crear ocupació, tindrem més recaptació, tindrem més impostos, tindrem més serveis, podrem donar més serveis a la gent.

I a nivell tota Espanya és una mica també la nostra proposta. No cal incidir i ficar més impostos a la gent per treure els diners de les butxaques i després repartir-los com… “És clar, estem imbuïts d’una llum celestial i sabem repartir-los bé”. No, no, no. El que hem de fer és que hi hagi menys aturats. Que cal atendre els que estan aturats, però que hi hagi menys aturats. Com? Ajudant les empreses. Aleshores, nosaltres volem incidir en això, en ajudar les empreses a establir-se aquí, en ajudar els emprenedors. Creiem que Sant Quirze ha de ser un hub, un lloc centralitzat per ajudar els emprenedors, les start-ups.

Ara mateix hi ha un ecosistema a Barcelona bestial, un clima d’emprenedoria que és increïble. I l’Ajuntament de Barcelona està fent cosetes, té el Barcelona Activa i la resta. I qualsevol que vulgui fer alguna cosa, de cop i volta es troba que l’ajuden a muntar-ho. Volem fer alguna cosa similar a petita escala, però similar. És el que podríem fer aquí. I diguem que polaritzar i ésser focus d’atracció de tota la comarca d’aquest tipus d’iniciatives. I això ho sé fer jo.

És clar, hi ha nou candidatures. Què ofereix diferent el PP? Per què el PP?

Bé, per què el PP? En primer lloc, el canvi és bo i cal. Hi ha moltes raons per les quals el canvi és necessari a Sant Quirze, que n’he relatat unes quantes. I a més a més que el canvi és… l’oxigen és bo. Però per què el PP de les altres? Home, no conec la ideologia concreta o les propostes concretes que hi puguin venir. Bé, puc parlar del tema de Junts, o d’Esquerra, o del Partit Socialista, diguem que són més clàssics. Però nosaltres podem oferir gestió, capacitat de gestió. Jo no sé el currículum dels qui es presenten. Jo vaig crear la meva empresa fa 30 anys, aquest any vam fer 30 anys. Dono feina a 25 persones, a 25 famílies que viuen de… és a dir, que jo sóc capaç d’estructurar-les, de muntar i altres. Tinc amb un soci una agència de transports on tenim més de 60 camions circulant per tot Europa. 60 famílies més a les quals nosaltres estem donant treballant. Vull dir, tenim capacitat de gestió, sabem què val, què costa guanyar un euro, i com cal gastar-lo d’una manera eficient perquè el retorn sigui el més gran possible.

I jo crec que ara mateix cap de les propostes que hi ha, de les 9 propostes que hi ha, tenen un perfil que sigui capaç de, no és per presumir, però de posar un currículum a sobre de la taula d’aquestes característiques. I no és per presumir, ja et dic, però és l’únic que jo sé fer, ser emprenedor, tirar endavant. I des d’aquesta filosofia, a la part econòmica, és per crear economia, per crear llocs de treball, per ajudar la gent a seguir endavant. I a la part social, és el que jo entenc de la política. I a part, doncs bé…

A banda de, diguem-ne, facilitar que els emprenedors es posin, quines altres polítiques econòmiques teniu?

Proposem baixar impostos. Però abaixar impostos no és una mesura aïllada, cal abaixar l’IBI. Estem pagant IBI caríssims, estem pagant unes escombraries caríssimes també. I a més amb uns sistemes de reduccions miserables, o misèrrims, i que suposen… O sigui, se suposa que estem per no contaminar, però com més viatges fem a la deixalleria, doncs més deducció tenim. O sigui, com més gastem en benzina, perquè a més no la tenim a prop. O sigui, hi ha coses rares.

Hem d’ajudar les famílies, famílies nombroses o famílies normals, i l’IBI s’ha de pagar en funció del nombre de membres de la família. És a dir, no és el mateix una família de quatre membres que una família de tres que una família de dos. Volem posar èmfasi en això. Però volem abaixar els impostos. I tindrem menys diners? Sí, però és que gastarem força menys. Volem racionalitzar la despesa, analitzar totes les partides de despesa i auditar-les, veure exactament el que cal per a Sant Quirze i el que no cal. És millor que estigui a la butxaca del ciutadà i que s’ho gasti com li doni la gana.

D’acord, però a nivell de la gestió o la promoció de tota l’activitat empresarial?

Volem baixar l’IAE, que és un impost que paguen aquelles empreses que ja tenen una certa grandària, i facilitant l’entrada de noves empreses i l’establiment d’empreses i emprenedors a Sant Quirze.

I passa també per buscar empreses?

Bé, hi ha tot un departament de promoció econòmica que fan esdeveniments i que fan coses per enllaçar. Si tu rebaixes els impostos, si tu dónes facilitats per a l’establiment d’empreses i si tu potencies la comunicació perquè això se sàpiga, aquí vindran les empreses a instal·lar-s’hi.

A l’àmbit d’habitatge hi ha alguna proposta?

A l’àmbit d’habitatge, el que jo opino, és que hem de ser hostils amb els ocupes. Hostils. I aquí t’ho deixo. És a dir, hi ha una legislació nacional i una legislació autonòmica que ens obliga o que obliga els ajuntaments a comportar-se o empadronar o tenir determinats temes amb l’ocupació. Jo sóc absolutament i radicalment contrari a l’ocupació. Em sembla que és la violació d’un dels drets més grans que tenim, que és el dret a la propietat privada. Quan l’ocupació és tal -no parlo de casos que siguin fraus- però quan un senyor entra en una propietat aliena, rebentant una porta i instal·lant-s’hi, jo no entenc que calgui pagar-li la llum, l’aigua, no entenc que a les 3 hores la policia no l’hagi fet fora i no el fiquin a presó. Jo no ho entenc. Aleshores, des de l’ajuntament, tot el que es pugui fer per ser hostils amb aquestes persones que agredeixen la propietat privada dels altres, ho farem. I ho farem amb fermesa.

Crearan algun tipus de vivenda pública?

Jo crec que els ajuntaments no hi són per crear habitatge públic. La vivenda està cara. Està cara perquè n’hi ha poca. Doncs cal alliberar terra d’una manera ordenada, però alliberar terra i a més velocitat del que s’està fent. Aquesta és la manera que baixin els preus.

Sobre el tema esportiu…

Bé, el tema esportiu estem embrancats en la construcció del nou poliesportiu. Aleshores, el que caldrà fer és acabar-ho i acabar-ho bé. I oferir-lo primerament a totes les entitats i a tots els habitants de Sant Quirze. Però cal acabar allò que s’està fent. No crec que calgui augmentar cap inversió més ni deixar de fer el que s’ha començat. Cal acabar-ho.

És un poliesportiu que pot costar uns 15 milions… Això ho frenaria el PP?

No, no, no. Ho acabaríem. Em sembla absurd gastar-se una milionada i ara deixar-ho. No som partidaris de llençar ni un euro.

Sobre el tema de vida social…

Bé, jo crec que Sant Quirze ara mateix, i hi estaràs d’acord amb mi, és una ciutat dormitori. Té alguns petits nuclis d’activitats, algunes activitats culturals es fan a la Patronal. Però és una ciutat dormitori. Cal fer la volta a això. Com es fa la volta? Doncs bé, cal potenciar el comerç local perquè obri, per exemple, els dissabtes a la tarda. Això sembla un cementiri. Que s’obri els dissabtes a la tarda, que hi hagi activitats ludicofestives en aquests horaris. I que atreguem la gent de fora, o la gent que viu a Sant Quirze, però que ha d’agafar el cotxe necessàriament per venir al centre. Doncs donem facilitats. Com? has destablir aparcaments perquè puguis deixar el cotxe. O has de posar un sistema de transport públic adequat i econòmic perquè la gent hi pugui venir. Si no és així, la vida social a Sant Quirze serà de quatre associacions que intenten fer el que és seu i ja està.

I per als joves? Hi ha alguna proposta?

Pels joves, sí. És complicat. Perquè en ser una ciutat dormitori, resulta que la gent vol dormir. I sembla que els joves fan soroll a la nit. Aleshores és incompatible. Nosaltres plantejarem que totes aquelles activitats que es puguin realitzar, i estem parlant de lleure nocturn i altres, es puguin plantejar a Sant Quirze als polígons industrials. Allunyats del centre, però que siguin a Sant Quirze. Jo no crec que els nostres joves hagin d’anar a Sant Cugat, a Sabadell, o a Terrassa i agafar el cotxe. Jo prefereixo tenir-los més a prop. Encara que generi alguna petita molèstia, però jo prefereixo tenir-los més a prop. En aquest sentit. A partir d’aquí, no sé gaire bé què hem de fer nosaltres a l’oci dels joves. Que ells facin allò que els doni la gana.

I per a Les Fonts?

Per a Les Fonts és un tema complicat. Perquè jo crec que en el futur no sé quan arribarà aquest futur, però en el futur Les Fonts ha de ser un municipi independent, o un municipi descentralitzat, o un nucli descentralitzat. Podria tenir el sentit que Les Fonts, fa anys, estiguin com estan, que pertanyin a dos municipis, que estan limítrofs, però avui dia, amb els avenços, jo crec que hauria de ser un municipi descentralitzat. No integrar-se a Terrassa, sinó tenir els seus propis organismes. O fins i tot buscar la manera de col·laborar més estretament amb Terrassa, si no es pot fer aquesta descentralització.

Qui va a la llista del PP? Qui va a la llista del PP?

Doncs hi trobem empresaris, empresàries, trobem estudiants, joventut, hi trobem persones jubilades, així tenim una mica tot l’espectre, tant de la feina com d’edats.

Si hagués de definir en paraules, adjectius, aquesta candidatura, quines serien les paraules?

Jo no sóc de… Jo sóc més d’acció, però si hagués de definir poques paraules, seria una candidatura de gestió. Deia un amic meu, Josep Tutusaus, alcalde de Pontons, quan ens comentava com feia ell d’alcalde, i com plantejava unes eleccions. I deia que, sobretot, cal no ficar-se en política. Unes eleccions municipals són unes eleccions de gestió. I el que cal fer són, basar-se en tres o quatre idees, i no n’hi ha més. I tota la resta s’anirà fent i s’aniran prenent decisions en funció del caràcter i de la capacitat de les persones que hi estiguin al capdavant. Però, al final, és gestió i gestió. I jo crec que falta, del fet que he dit al principi, manca una mica de gestió amb visió dels criteris de l’empresa privada.

Alguna cosa positiva d’aquests darrers vuit anys?

A veure, per fi, això del poliesportiu, per fi s’ha començat. Jo recordo el 2011 que estàvem amb Montse Mundi, i ja es parlava de poliesportius i d’idees i tal, que finalment s’han començat. Ja veurem quan s’acaba, no? I més enllà d’això, que fins ara, abans de la sequera, els jardins estaven raonablement molt ben atesos. Tot i això, bé, doncs ara en no regar-los, tot això s’ha perdut.

El minut d’or. Per què la gent hauria de votar el PP?

La gent ha de votar el PP perquè nosaltres gestionarem els diners de tots, els diners públics, ho farem com si fossin els darrers diners que hi ha al món, i els gastarem, el que s’hagi de gastar, de la manera més eficient possible. Augmentarem la seguretat i la sensació de seguretat, perquè cal fer totes dues coses. Tindrem uns carrers nets, baixarem els impostos i promocionarem la creació d’ocupació i les empreses a Sant Quirze. Aquestes són les idees.

No sé si hi ha res que no ha sortit

Bé, com a detall final, volem fer que els carrers, que l’espai públic sigui un espai de tothom, i no només dels de l’estelada.

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies