Divendres,14 juny, 2024
IniciSANT QUIRZEELECCIONS 28M28M/ David Garriga (Som SQV): "per nosaltres és un avantatge no ser...

28M/ David Garriga (Som SQV): “per nosaltres és un avantatge no ser polítics. No depenem de ningú”

JAVI QUINTANO
10/5/2023 | 19:00:32 |

Avui comencem amb una sèrie de nou entrevistes (9!), dels nou candidats a l’alcaldia de Sant Quirze del Vallès. El proper 28 de maig sabrem qui guanyarà, qui pactarà amb qui, però abans hem de conéixer bé les propostes, els programes, les idees, etc. Aquestes entrevistes han estat llargues, algunes de més d’una hora. Com hi ha molts candidats, hem hagut de trobar un ordre per publicar-les. A dia d’avui ja estan fetes totes les entrevistes, i es publicaran en les properes tres setmanes.

Es publicaran per ordre de creació dels partits (primer les dels més recents) i, en el cas de tenir representació al Ple Municipal, per número de regidors (de menys a més). Per tant, avui publiquem la de Som SQV i en els propers dies publicarem la d’Independents, Impulsa, Vox, PP, Comuns, PSC, JuntsXCat i JuntsXSQV-ERC, per aquest ordre.

Qui és David Garriga?

Jo soc un veí d’aquí Sant Quirze, des de fa 18 anys, tinc 49 anys, estic casat amb la Mònica, que li he de donar les gràcies per aguantar-me…totes les absències. Ja no per això de SOM, sinó des de sempre, que he estat sempre vinculat a diferents associacions. Tinc dos fills, la Carla i el Gerard. La Carla té 19 anys, ara mateix està cursant estudis universitaris, fa Dret i Criminologia, un doble grau, i el meu fill, el Gerard, té 17 anys i està aquí, a l’Institut de Sant Quirze.

I en política, des de quan estàs tu?

Bé, primer, polític no soc. Jo sí que és veritat que hi ha hagut, durant els últims anys, diferents persones que m’han proposat entrar i tal. Fa 3 anys em van fer una proposició, vaig introduir-me una miqueta, però no ho vaig veure clar, i vaig marxar. La veritat és que ja he començat dient que no soc polític.

On et van fer la proposició?

Era al PDeCAT. Al PDeCAT em van dir si m’interessava, vaig anar-los a escoltar, però no ho vaig veure clar i vaig plegar de seguida. No puc dir ni que vaig començar res. Simplement vaig escoltar, però no em va convèncer, no era la meva manera de pensar ni de fer, i en aquest moment no vaig emprendre cap cosa.

Llavors, la següent… He parlat amb diverses gent, sempre, m’han volgut vincular, però no hi he volgut anar, fins… bé, ja sabeu: Impulsa, que se’m va proposar. Vaig estar treballant amb ells, però, bé, jo també soc una persona que les coses… Sí, són molt… Quan no les veig molt clares, de seguida, de seguida em desvinculo. Llavors, em vaig desvincular, vaig parlar amb el cap de llista, amb el president, els vaig explicar la meva situació, jo els vaig dir el que jo pensava, i no passa res, i vaig…

Què és el que no vas veure clar?

Bé, no, simplement, no és que fessin alguna cosa que no estigués bé, o que jo no veiés clar, sinó… Simplement, que jo no em sentia gust, jo no soc… Com he començat dient, jo no soc polític, i llavors, és clar, hi ha coses que… Com jo no soc polític, doncs això no ho vaig veure clar.

Quan tu vas sortir, van sortir fins a 14 persones…

Sí. Sí, però vull dir, no… Jo ja et dic, primer vaig estar parlant amb el cap de llista, amb el president del partit, els vaig dir que la propera reunió, doncs, comunicaria que plegava, perquè no em sentia gust, i… llavors, la resta de persones, ja el que van fer, no és cosa meva… Però sí, van plegar.

I heu muntat Som Sant Quirze

Sí. Sí, després de la sortida, la veritat és que no hi havia cap intenció de fer res, però sí que és veritat que… Això va passar un dijous, que jo vaig dimitir, i me’n vaig anar el cap de setmana, amb la dona, a desconnectar, perquè també ho vaig passar molt malament, perquè al final estava involucrat en un projecte, i la meva manera de ser, doncs, no… no havia sortit bé, i me’n vaig anar a passar el cap de setmana a desconnectar. I quan vaig tornar, el següent dilluns, doncs, em van… em van trucar un grup de… bé, de persones que jo conec, que són d’aquí el poble, de tota la vida, i… em van proposar sumar-me i crear el projecte de Som Sant Quirze.

Ho vaig veure interessant, tots són gent que conec de fa molt temps, amb molta confiança, cap és polític, ningú ve del camp polític, tots estem molt involucrats a diferents associacions i diferents entitats esportives, i llavors, doncs, bé, vaig veure que potser sí.

I la sorpresa va ser quan em van dir que… que havien pensat que jo havia de ser el cap de llista. Però la veritat és que això no m’ho esperava. Vaig dir que em deixessin pensar, perquè evidentment era una cosa que no em passava pel cap. Vaig parlar amb la família, vaig… haver de plantejar-me (perquè no sabem quins resultats hi haurà, amb el qual sempre he d’estar preparat per tot) com ho gestionava la feina, i… al final vaig acceptar.

Perquè… Això requereix molt de temps, entenc.

Moltíssim. Moltíssim. Més del que em pensava. Perquè no només és… no només és sortir al carrer, parlar amb la gent, posar la teva experiència laboral, la teva experiència al poble, la teva experiència en entitats, sinó que també has de parlar amb molta gent, has de tocar tots els temes del poble, dels quals tu no n’ets coneixedor de tots. I… bé. Però ha sigut molt senzill, perquè de seguida la gent ha respost que sí. Des de gerents d’empresa, gent del món econòmic, advocats, gent molt vinculada al tema educatiu, persones amb diversitat… Tothom, tothom ens ha dit que sí, però bé, tot això significa, doncs, reuneix-te, parla, gestiona, apunta…

Quins són els tres problemes més greus de Sant Quirze?

Els tres problemes més greus… A veure, per nosaltres, per mi, per nosaltres, per SOM, els problemes, un, és el tema de la mobilitat. Creiem que hi ha un problema amb el tema de la mobilitat. El tema de la mobilitat inclou, doncs, els embussaments que hi ha als matins, el tema de l’entrada pel BMC de Sabadell cap aquí, que allà creiem que s’ha de fer alguna cosa per solucionar el carril bici, que travessa un carril de sortida de l’autopista… allà s’ha de fer alguna cosa. Hem de fer alguna cosa perquè això s’ha de solucionar.

El següent problema, nosaltres creiem que també el tema del jovent, el tema de l’educació. El tema de l’educació al poble, doncs, creiem que ha canviat la demografia i hem de donar solucions. A mi no m’agrada que tots els joves del poble o tots els que no van a l’institut o no volen fer carreres universitàries hagin de sortir del poble per continuar estudiant.

Avui en dia no tots hem de tenir carreres universitàries, ni tots hem de ser advocats ni tots hem de ser arquitectes. Jo crec que en el futur faltaran fusters segurament, faltaran mecànics… Hi ha una diversitat molt gran d’oferta educativa al voltant que aquí no tenim, i jo crec que aquí hem de posar-hi una solució.

Una altra de les coses que s’ha de solucionar és el tema de l’esport. No pot ser que tinguem una infraestructura, un pavelló, unes instal·lacions en general tan deficients. Tothom ens diu el mateix, quan sortim d’aquí al poble a jugar a bàsquet, a vòlei, a handbol, el que sigui, i ens trobem amb que tots els altres pobles, totes les altres ciutats tenen una infraestructura o instal·lacions que nosaltres no tenim. No pot ser que la gent vagi a jugar a futbol i no tingui un bar per prendre’s un cafè, o un refrigeri. Ara vindrà la calor. És inviable, és una de les coses… Jo crec que són urgents. Són urgents a solucionar.

D’aquestes problemàtiques, quina solució ens proposeu?

Mira, comencem ja pel tema esports. El tema esports, evidentment, hi ha un projecte. Hi ha un projecte que està aprovat, que l’actual govern ha realitzat. Jo l’he vist. Sempre ho dic, està molt bé. Jo no estic dient, ni diré mai ni criticaré aquest govern… Crec que l’actual govern ha fet coses bé i coses que hi ha de millorar i nosaltres per això estem aquí, per ajudar i per fer que els nostres veïns decideixin. Però és evident que aquest projecte porta un temps d’execució. No serà immediat. L’any que ve no tindrem un poliesportiu nou. L’any que ve no tindrem el camp de futbol 7 nou. L’any que ve no tindrem totes les entitats contentes perquè totes tinguen els seus espais i els seus horaris. Per tant, el que hem de fer és executar l’abans possible aquest projecte i mentrestant hem de trobar solucions, alternatives. Hi ha d’haver una zona de bar a la zona esportiva… i llavors nosaltres farem amb la màxima urgència que hi hagi un bar a la zona esportiva. Ara mateix no estem dins, no sabem com està tot legalment per poder-ho fer… però nosaltres ens comprometem que amb urgència hi hagi un lloc de refrigeri. Sigui un bar, una foodtruck, tres foodtrucks, però hi haurà una zona perquè tothom pugui anar i la gent si té calor pugui demanar una aigua, els que vulguin esmorzar, els que vulguin fer un cafè, i donar una altra imatge de Sant Quirze a les centenars de persones que passen cada cap de setmana per les nostres instal·lacions. Que és que des del dissabte a les vuit del matí al diumenge a les nou de la nit hi ha activitats esportives.

A nivell d’educació nosaltres creiem que, com he comentat abans, que hi ha un dèficit aquí al poble. No creiem que l’única… O sigui que tots els joves quan surten de l’ESO vulguin anar a fer Batxillerat. Llavors creiem que hem de crear, a través de l’escola d’adults, a través de potser, ja que ha baixat la demografia, i hi ha escoles que no estan tan plenes com anys enrere, que algun centre pugui donar un altre tipus de servei des de cicles formatius o qualsevol altre tipus d’educació. Nosaltres volem donar aquesta solució als joves.

També és important, parlant de joves un dels altres temes que portem i creiem que és bàsic… és el tema de la diversitat, dels joves amb problemes psicològics, que està a l’ordre del dia. Podem dir que un de cada tres joves ha patit, pateix o patirà problemes psicològics. Un de cada cinquanta pateix autisme. Són problemes greus dels nostres joves. No és només de Sant Quirze, és en general. Però s’ha de cuidar Sant Quirze. A tots aquests joves els volem ajudar. Volem posar un punt d’atenció on els joves puguin dirigir-se en total anonimat, tinguin ajuda psicològica, puguin desfogar-se, puguin explicar, ajudar les famílies. Ajudar-los a aconseguir als ajuts que hi ha. I no els hi volem donar i ja està. I dir aquí ens hem quedat, i ens hem quedat tan amples, i no ho hem treballat, i no sabem com ho farem… No, no. Sabem com ho farem. I, de fet, hem parlat amb joves amb diversitat i ens han explicat com s’ha de fer perquè al final un problema, si no el pateixes és impossible, per moltes carreres que tinguis, poder-lo entendre. I jo personalment he estat parlant amb ells i veus que la solució te la donen ells. Llavors, l’ajut que nosaltres volem fer, a part de tenir professionals de psicologia que estiguin en el punt d’atenció aquest que realitzaríem, hi haurà joves que han patit i ho han superat o que ho estan patint. I aquests joves són els que a nosaltres ens agradaria que anessin a les escoles, que expliquessin, que veiessin els altres joves que això no s’ha d’amagar, que és un problema que té la societat i punt, i té solució. I que ningú es trobi sol, que les famílies no es trobin soles, que tinguin un acompanyament per part de l’Ajuntament. Ajudar-los a tirar endavant.

He estat parlant amb gent d’aquí al poble, amb joves d’aquí al poble, amb aquest problema, problemes d’autisme concretament. I ara estan estudiant psicologia i volen treballar i volen ajudar els altres joves perquè ho van passar ells fatal. I ells saben com es poden comportar i com poden superar-ho i com poden relacionar-se i com poden fer infinitat de coses. I aquí creiem que entra, suposo que és un altre tema que em preguntaràs, o no, el tema de les entitats.

El tema de les associacions… creiem que això s’ha de potenciar. Ho hem de potenciar. Tenim moltes associacions al poble, culturals, de comerciants i entitats esportives i volem crear una associació de totes aquestes entitats. Que treballin juntes que treballin juntes que… hi haurà molta més gent en els seus actes, que la gent de les urbanitzacions de Sant Quirze baixin al centre perquè aquí hi hagi molts més actes…. Per posar un exemple… si el comerç “la botiga al carrer”… si a més de la botiga al carrer hi ha una agrupació del poble que fa teatre, i pot fer teatre al carrer juntament amb ells, es dinamitza molt més, és molt més divertit, i això ho hem de potenciar.

Jo he estat vinculat a entitats i estic vinculat a entitats i m’agradaria que l’Ajuntament ens ajudés i ens ajudéssim molt més entre tots. Perquè si jo faig una botifarrada no sé on, jo sol allà, és diferent que si la faig aquí al centre i a més els comerciants d’aquí, que s’ha de potenciar el comerç de proximitat, l’hem d’ajudar amb tot el que puguem i hem de potenciar que hi hagi molt més comerç. Jo quan vinc el dissabte a la tarda a fer un cafè i veig que són les 6 i no hi ha ningú em fa mal, perquè vol dir que tota la gent d’aquí està a Sabadell…

Sí, això t’anava a preguntar el tema de vida social a Sant Quirze creieu que falta vida? es pot arreglar d’alguna manera?

Nosaltres creiem que falta vida. Crec que falta vida. Crec que hi ha molta gent, molts veïns que van (o anem) a passejar a altres llocs, pel que et dic, perquè Sant Quirze es queda sense vida. I creiem que és una de les coses que volem potenciar i volem ajudar i volem donar facilitat.

Com ho voleu potenciar?

Bé, doncs no és una pregunta fàcil… potenciar el comerç, hem de fer que n’hi hagi, hem de facilitar, agilitzar, que qualsevol nou negoci que es vulgui obrir a Sant Quirze tingui l’Ajuntament al seu costat. Que si necessita un permís es faci ràpid, que si necessita una ajuda la tingui, que si hi ha un jove emprenedor que vol obrir qualsevol cosa a Sant Quirze, sigui una botiga, sigui una petita empresa tingui l’assessorament per part nostra, que no se senti sola, que estigui amb nosaltres…

Ara mateix això passa, entenc

Entenem que sí. Entenem que avui mateix doncs, si vols obrir un negoci depèn del que tinguis que fer, doncs tens que passar una sèrie de tràmits que són lents. Nosaltres, ja dic, no som polítics, som empresaris, hi ha gent de tota mena, aquí podem donar el nostre cop de mà, perquè potser ho hem patit.

Del tema de la mobilitat que era un dels problemes, teniu alguna proposta com per portar a terme?

Ho estem estudiant… aquest tema l’estem estudiant perquè no és un tema fàcil i és un tema que depenen coses de l’Ajuntament, i hi ha coses que no depenen de l’Ajuntament, i llavors la persona que porta el tema de mobilitat està estudiant com fer i com es pot fer, però aquest tema l’estem estudiant. No tenim una vareta ara per dir “no passarà ningú per Sant Quirze a les 8 del matí”.

Potser hi ha gent que us escolta i diu “està molt bé. Son gent del poble. Tenen aquests problemes, ho han patit” però potser també diuen “aquests els escoltarà algú? o tenen algun recolzament fora de Sant Quirze si això depèn de la Generalitat o depèn de la Diputació? o potser diuen “hi ha tota una sèrie de coses legals i burocràtiques per coneixer i potser no tenen aquesta experiència” o diuen “no son de cap partit i ningú els recolza més enllà d’ells”… Això anirà bé o no?

Segur que anirà bé. Pot anar bé segur. Qualsevol Ajuntament es pot dirigir a qualsevol Diputació, a la Generalitat i té tot el dret i té tots els mecanismes per demanar les ajudes que s’hagin de demanar, els permisos que s’hagin de demanar, anar a parlar amb carreteres de la Generalitat, si s’ha de fer algun canvi… Per això Som Sant Quirze, com nosaltres diem, no som polítics. No estem aquí per enxufes… “no perquè jo conec un de la Gene que em farà…” No! Nosaltres no coneixem ni demanem favors perquè els favors entenc jo que amb favors es paguen… nosaltres no estem vinculats a cap partit polític i creiem que és la part positiva nostra. Ens poden dir “no sou polítics, no teniu experiència”… No, no tenim experiència política. Això és una de les coses que nosaltres li donem més valor. No tenim experiència política però tenim experiència en gestió, tenim experiència amb el tracte amb la gent, tenim experiència amb gent que són advocats, amb gent que són financers d’empreses de primera línia… vull dir, ho tenim tot però no som polítics… ni ho volem ser.

Heu vist alguna cosa positiva d’aquests últims 4-8 anys de l’Ajuntament quines coses positives diríeu que hi ha hagut?

Home com t’he dit jo crec que l’actual govern ha fet coses ben fetes. És que les ha fet i és que no estem aquí per criticar ni per dir que l’actual govern ho ha fet tot malament ni que és un desastre. No, ha fet coses bé l’Ajuntament. Creiem nosaltres que algunes es poden millorar? Sí. Creiem que el manteniment urbà es pot millorar. Creiem que Sant Quirze ha de ser un poble més net, més ben cuidat. En l’àrea social ha fer coses ben fetes, a l’àrea d’educació tenim una escola d’adults que funciona… ¿que nosaltres creiem que es pot ampliar i que podem mirar d’ampliar-ho i donar molt més servei? Sí, però sí que és veritat que el govern ha fet coses ben fetes. No ho negarem, ni molt menys.

Amb el tema d’habitatge vosaltres creieu que ja s’ha de fer alguna cosa el tema d’habitatge

Nosaltres creiem que el problema més greu de l’habitatge és que els joves no podran accedir a l’habitatge als preus que està a Sant Quirze… una solució ha de ser ràpida no pot ser que s’eternalitzi tot… i els pisos de lloguer social, sí, però mai arriben. Tampoc puc parlar gaire de per què no arriben, perquè com he comentat no estem dins de l’Ajuntament per això no sabem i no podem accedir als motius però sí, és veritat que s’ha de buscar alguna solució. S’ha de fer que els joves tinguin accés a l’habitatge, a un habitatge social que durant uns anys ells hi puguin accedir amb un lloguer que sigui limitat en el temps.

i hi ha el problema de la gent gran… la gent gran que viu aquí Sant Quirze té casa i hi ha molts que per desgràcia estan sols i aquesta gent necessita també una ajuda… per què no ajuntem els joves de Sant Quirze amb la gent gran de Sant Quirze i que s’ajudin? Perquè un jove, un grup de joves, que estan disposats a ajudar la gent gran, per què els poden acompanyar a comprar, o al banc? Jo tampoc soc tan gran, tinc 49 anys, i a vegades amb el banc tampoc m’hi aclaro… per què no poden ajudar una persona gran a anar al banc i aquesta persona gran per què no pot tenir la companyia d’un jove a casa seva i conviure i crear aquest teixit social? Perquè una de les coses que preocupa més és la gent gran i la gent jove i aquí és on nosaltres volem aportar solucions.

No sé si teniu algun tipus de proposta per Les Fonts

Sí, nosaltres a Les Fonts tenim diverses propostes. Hem desenvolupat un petit programa especial per a Les Fonts. A les fonts hi hem estat, hi tenim contacte i sabem perfectament el què els passa, i s’ha de donar solució. No pot ser que una gent que viu a Sant Quirze no se senti de Sant Quirze. No pot ser que tinguin una agenda cultural a Les Fonts que no tingui res a veure amb l’agenda cultural que hi ha a Sant Quirze. No m’agrada sentir que els joves de Les Fonts han d’anar a estudiar a Terrassa perquè no vénen a Sant Quirze o perquè no tenen… No es pot fer un institut allà? Ho entenem, però l’Ajuntament no es pot fer càrrec d’un autobús escolar que els transporti als nostres centres educatius perquè puguin fer batxillerat o puguin fer cicles formatius? A Les Fonts tenen molts altres problemes: temes de seguretat… suposo que em preguntaràs després… ja en parlarem, però tenen problemes que tampoc són tan difícils de solucionar. Tenen unes escales amb aluminosi que són un perill que s’ha de solucionar, tenen un altre problema que és que tenen una carretera que està sempre col·lapsada, que si van pels túnels han de pagar. Per què si fa uns anys tenien uns beneficis de no pagar aquell tram no el poden tornar a tenir? Potser si l’Ajuntament que entra s’encuida i parla amb qui ha de parlar es pot arribar a un acord… Si no s’arriba a aquest acord, amb l’IBI que paguen ells i amb els pocs serveis que a dia d’avui això els dona no sé si pot fer una petita rebaixa de l’IBI a canvi que puguin agafar l’autopista cada dia i no hagin d’estar col·lapsats… De Les Fonts podríem estar parlant moltíssima estona, però ja et dic que tots els veïns de Sant Quirze de Les Fonts veuran el nostre programa electoral amb tot el que ens comprometem i hi ha una cosa molt clara i ho he dit al principi i ho tornaré a dir: no som polítics, no enganyem a ningú. El què diem és perquè ho hem estudiat i sabem que ho podem fer.

Del tema de seguretat, aquí és molt fàcil dir “hi ha ocupacions”, “hi ha robatoris”, i “sortim”, “traiem l’exèrcit al carrer i aquí ja s’ha acabat el problema”.

Nosaltres, i aprofito per dir-ho, a part de les 21 persones que anem a llista i la persona que és suplent hi ha molta gent de Sant Quirze i gent de Les Fonts que sense estar a la llista venen a les nostres reunions, ens aporten, ens recolzen, ens passen informes, ens passen escrits… jo li dono més valor a aquesta gent que als que estem a la llista… perquè realment és pel que ens hi vam posar. Hem treballat tots al poble desinteressadament durant molts anys i continuem fent-ho desinteressadament perquè no busquem cap cadira.

En tot cas, en l’àmbit la seguretat hi ha una persona vinculada a nosaltres que està vinculada també al món de la seguretat que ens ha fet moltes reflexions. Nosaltres creiem que la millor manera de solucionar l’incivisme, l’ocupació i tots els problemes que hem pogut tenir és una policia de proximitat. Una policia de proximitat també és molt maco dir-ho, però la policia de proximitat per nosaltres és una policia que volti pel poble, però no que volti per fer por. Que volti, que parli amb els veïns, que entri a fer un cafè a qualsevol bar de Sant Quirze, que parli amb ells, que sàpiga què passa. Al final, quan surts al carrer és quan saps el que passa… son els veïns que t’ho expliquen. I llavors volem una policia de proximitat, que hi hagi més efectius dels que hi ha ara. Es diu que hi ha una patrulla per tot Sant Quirze al carrer. Nosaltres creiem que n’hi ha d’haver més, i ha de ser una solució molt més ràpida. Al final, si tu parles amb els veïns, la policia parla amb els veïns, sabrà on hi ha un pis buit, on hi ha un pis que pot ser que s’ocupi, on hi ha problemes de botellots. I poder parlar amb aquests joves. Això és un poble, no som una gran ciutat, encara que tinguem més de 20.000 habitants. Nosaltres volem que Sant Quirze continuï sent un poble.

Us presenteu 9 candidatures, a les eleccions. Què està passant? Per què apareixeu en aquest moment i no en un altre? S’ha donat un moment que està passant alguna cosa? La gent vol canvi? què està passant?

Jo entenc que sí, la gent pot ser que vulgui un canvi, o que creiem que hi hagi d’haver un canvi, no perquè l’actual govern hagi fet res malament, sinó simplement perquè ja porta molts anys. Jo per exemple puc dir que si jo fos alcalde, com a molt estaria 8 anys… hi ha d’haver un canvi, perquè al final és normal. Ho comparo amb les empreses: quan tu tens un càrrec i portes allà 12 anys al final t’acomodes i per ser alcalde d’un poble no et pots acomodar, perquè al final gestiones tota la població, tu n’ets, entre cometes, el responsable, i la població i la ciutadania avança, tot canvia, i tu has de canviar, i t’has d’adaptar. Si portes en un càrrec molts anys entenc que puguis arribar-te a acomodar i ara crec que el poble vol un canvi, crec que és el moment, per això crec que hem sortit.

Quin ha sigut el detonant?

Jo crec que no hi ha cap detonant. Molta gent diu, si vols en parlem molt ràpidament, el famós tema de l’aigua… Jo sempre he dit i les mateixes coses te les diré a tu que si em paren pel carrer… Algú creu que el govern actual volia que rebentés l’aigua de Sant Quirze? Algú ho creu realment? Jo crec que no. Jo crec que el primer interessat en què tot anés bé és el govern. Aquí podem entrar en si la gestió d’aquest canvi s’ha fet bé o es podria haver fet d’una altra manera. Jo personalment puc creure que s’hauria d’haver fet més esglaonat, el canvi. Estic d’acord amb municipalitzar l’aigua, hi estic d’acord però potser hi hauria fet d’una altra manera. Potser l’Ajuntament de Sant Quirze pot fer el cobrament dels rebuts i la gestió econòmica, que al final són recursos per a tots nosaltres, però potser el manteniment de les instal·lacions, amb el manteniment de les reparacions, potser ha d’haver-hi una empresa especialitzada que ho faci… I si per exemple en aquest cas s’hagués pactat, crec jo, amb la Companyia d’Aigües de Sabadell que es compromés a fer un traspàs paulatí o inclús altres empreses que volguessin portar el manteniment, doncs perquè no es pot arribar a un acord? No crec que hi hagi hagut un detonant, de dir “tot és un autèntic desastre”, no ho crec.

Qui va a la llista de SOM? Quins perfils hi trobarem? Quina gent hi trobarem?

Tots som de Sant Quirze, que hem viscut, que vivim a Sant Quirze. No només que vivim a Sant Quirze sinó que vivim Sant Quirze: gent vinculada a diferents entitats, a entitats esportives, a entitats culturals, gent de ‘Sant Quirze té vida’… En aquest punt vull parar-me perquè gent de ‘Sant Quirze té vida’ vull dir, gent que està vinculada o ha col·laborat amb ‘Sant Quirze té vida’ no estic dient i vull deixar clar que ‘Sant Quirze té vida’ és una associació que fa molts anys que està al poble i ha passat jo crec que no tothom, però moltíssima gent de Sant Quirze. Gairebé tot el poble col·laborat amb ‘Sant Quirze té vida’. Jo hi he col·laborat i en formo part com també he format part de la penya blanquiblava de Sant Quirze i he col·laborat juntament a les Cavalcades de Reis, he col·laborat durant la pandèmia a fer les pantalles que vam realitzar i que vam estar repartint… l’únic que feia era agafar la meva furgoneta i repartir per tot Sant Quirze… es van fer més de 3.500 pantalles i 2.000 es van entregar a Sant Quirze: comerços, residències d’avis d’aquí Sant Quirze, hospitals de Sabadell, hospital de Campanya de Sabadell… a tot arreu. Jo només era el que les anava a portar… Vull dir que hi havia 50 persones més treballant darrere, cada dia, fent pantalles, trucant i aquí hi havia gent de ‘Sant Quirze té vida’ i gent que no era de ‘Sant Quirze té vida’ i crec que tots hem d’estar agraïts a tota aquesta gent que va fer això en pandèmia. De fet ens van donar el premi Mussolada, que vaig tenir l’honor que ells em diguessin que anés jo a recollir-lo, però ja ho vaig dir en aquell moment que ho vaig anar a recollir: no era no era meu, no era de ‘Sant Quirze té vida’. Jo crec que era d’infinitat de gent que no estava vinculada… és veritat que l’entitat que ho va promoure va ser ‘Sant Quirze té vida’ i hi havia gent que no estava ‘Sant Quirze té vida’ i que ho feia. Aquest tipus de gent és el que trobaràs a les nostres llistes, gent que ha estat vinculada a l’entitat, que ha treballat pel poble desinteressadament, i que ha dit “per què no fem un pas més?”.

I a la llista també tenim gent del món econòmic, perquè al final per una candidatura necessites gent que domina l’economia i jo l’economia no la domino. Tenim gent que domina el tema empresarial, tenim gent d’empresa, tenim advocats… el que ens uneix a tots és que hem treballat pel poble i que hem participat al poble. Molts tenen negoci al poble i volem continuar treballant pel poble.

I tot el que voleu fer des del govern ho puc fer sense estar al govern?

No, no pots fer-ho, perquè trobes les traves del govern. Si tu vols, per dir alguna cosa, donar més oferta educativa, des d’una associació no pots fer-ho. Primer perquè no tens els edificis, no tens la infraestructura. Segurament tampoc tindràs els diners i si vols una policia de proximitat no la pots fer des d’una associació. Ho has de fer des del govern. Si vols que els carrers estiguin més ben cuidats no pots fer-ho des d’una associació. Si vols que les empreses, els comerços del poble, estiguin millor, estiguin més contents i vulguin continuar treballant aquí, i que altres empreses vulguin venir a Sant Quirze, des d’una associació no pots fer-ho. Has de fer-ho des del govern.

El pressupost municipal és un pressupost de 23 milions d’euros. Vosaltres heu fet una mica d’anàlisi? Sabeu què és el que canviaríeu?

Per aquest punt haig de passar molt per sobre, perquè com t’acabo de dir, jo no soc financer. Aquest tema econòmic no és el meu fort. Tenim un grup de 4 persones que estan treballant en aquest tema. Sé que hi ha vàries despeses que hem de mirar de retallar i sobre això estem treballant…

Què retallarieu? En quin àmbit?

El que està fent molt bé l’actual govern és que està retallant el deute. Nosaltres volem continuar rebaixant aquest deute que té Sant Quirze.

Com?

Amb més captació d’ingressos: això passa perquè vinguin més empreses i que hi hagi més comerç i baixar la despesa financera. Aquesta és la manera que nosaltres creiem que cal fer-ho. Tothom sempre diu que els polítics guanyen molt i això s’ha d’estudiar… La despesa de Sant Quirze en sous… regidors, però també tens una despesa amb policia, tens una despesa amb personal, tens una despesa a les escoles… tens moltes despeses… totes aquestes despeses s’han d’estudiar i el nostre equip financer està estudiant de quina manera podem retallar i donar més servei.

Quin número de regidors us plantegeu que podeu guanyar?

Els que ens donin els nostres veïns i les nostres veïnes… Això ho hauries de preguntar als partits polítics que tenen contactes no? Ells segurament deuen tenir un estudi… nosaltres no tenim, és que no t’ho puc dir. És que no ho hem ni valorat. Jo et puc dir que surto al carrer i molta gent diu David, has fet un equip de conya perquè conec aquest, conec l’altre sé que sou gent treballadora, sou gent que no dirà mentides, us aparteu del món polític, us votaré… i jo puc sortir amb la sensació de dir… jo crec que arribarem allà. I un altre dia potser em trobo algú que em diu però què feu? Si no teniu experiència i jo l’intento rebatre que no tenim experiència amb l’Ajuntament però tenim experiència amb la gestió i sabem el que s’ha de fer i potser surto i penso sí, s’ho ha de creure, perquè s’ho ha de creure perquè jo no dic mentides però votar… i llavors me’n vaig amb el cap baix… Per això dic que no ho sé. Vull dir, som molt conscients que al final portem treballant amb Som Sant Quirze i hem tingut poc temps, sí que és veritat que pel poc temps hem fet soroll, la gent ho sap, nosaltres tots els vots que tinguem els agrairem i molt… hi ha gent quan vaig pel carrer i em diu “bon dia alcalde” i penso, ostres. Però no puc dir ara: esperem tenir-ne un, o quatre. Ara mateix no tenim cap enquesta, no hem fet cap sondeig, ni sabem com fer un sondeig…

Si vosaltres us haguéssiu de definir en paraules, en adjectius quines serien les paraules que us definirien?

Com ens definiríem? jo diria veïns de Sant Quirze, gent propera, gent sincera. No direm cap mentida, ni hem dit cap mentida ni direm cap mentida. Tot el que diem és perquè sabem que ho podem fer i sobretot això, gent propera, i és el que volem: apropar a l’Ajuntament als veïns. L’Ajuntament l’han de sentir com a seu. “Tinc un problema, vaig a l’Ajuntament i demano”, “tinc un problema perquè el meu nano crec que té un problema: vaig a l’Ajuntament i allà em donaran un cop de mà”. És la casa de la vila, la casa de tots.

Vosaltres no sou polítics però a nivell ideològic vosaltres esteu més cap a el que seria el govern actual, o esteu més a la dreta o sou més independentistes, o menys? teniu alguna línia?

No en tenim cap i és que no puc dir que en tenim una. Jo si vols podria dir la meva personal, però és que el número 2 és un altre, el número 3 en té un altre, el número 4 en té un altre, el número 18 en té un altre. Cadascú té la seva línia ideològica i creu-me, et puc assegurar que hi ha un de cada pare i de cada mare, totalment oposats. Però al final, ens assentem, ens posem a treballar pel poble i al final veiem que no hi ha ideologia. Cadascú té una ideologia, és evident, tothom té una ideologia, no hi ha ningú que no tingui cap ideologia. Hi ha algun tema que no haguem arribat a acords? No, no, no, perquè al final hi ha punts de vista diferents sí i hi ha gent que diu jo això no ho faria, jo això no ho diria, però sempre ve el “jo això no ho faria però el que digui la majoria estic d’acord”, perquè al final és el bé pel poble. Hi ha temes que si ets molt de dretes o molt d’esquerres faries una cosa o en faries una altra, però al final què busquem els dos? El mateix, el bé de Sant Quirze, i per tant és molt fàcil trobar un punt en comú.

No sé si hi ha algun punt que no hagi sortit que vulguis tocar…

Hi ha un tema, quan hem parlat de mobilitat, o hem parlat de l’estat del manteniment urbà que és un punt que portem nosaltres en el programa, i que és un punt que crec que és molt important, i és l’allumenat públic. Creiem que és deficient. És deficient per moltes coses, no només perquè hi ha poca llum, és deficient perquè s’ha de canviar, perquè estem al 2023 i ha de ser un allumenat LED, i això que ens dona un estalvi econòmic i un estalvi energètic i de contaminació. Creiem que és bàsic. Sabem que hi ha un contracte actual, que ja es va firmar abans que entrés l’actual govern i acaba crec que el 2027, però creiem que aquest contracte pot permetre canviar l’allumenat de Sant Quirze, i posar allumenat LED. Això ens donaria el que he comentat: un estalvi que l’hem calculat i ja has vist que no he donat dades en gairebé res, però aquí sí que m’atreveixo a donar una dada, perquè dins del nostre grup hi ha una persona que ens ha fet un estudi i ens estalviaríem uns 150.000 euros l’any amb la factura de la llum. Uns 150.000 euros, per molt que la inversió sigui de 500.000 euros, posem 600.000 euros, en 4 anys la tenim amortitzada. I a partir d’allà tenim LED al poble, tenim millor il·luminació, tenim menys fanals sense funcionar… i creiem que es pot fer i hem mirat on es poden subministrar, qui les pot subministrar i qui les pot instal·lar. I l’empresa que tenim ara, que fa el manteniment, pot continuar fent el manteniment.

Després hi ha un programa que es diu “T’escolto”. Volem desenvolupar una aplicació. No hem descobert la sopa d’all… Moltes ciutats en tenen, però nosaltres no: una aplicació on tots els nostres veïns tant s’hi veuen tant s’hi veuen que s’ha trencat una rajola del carrer que és un perill, puguin passar una foto amb una ubicació al moment, que arribi al departament que toca i aquest ha de donar una resposta ràpida… També en aquesta aquesta aplicació un jove que es trobi amb un problema qualsevol ha de poder accedir i tenir una resposta d’ajuda ràpida per part de l’Ajuntament.

Molt bé a veure, els debats a la tele sempre hi ha aquell minut de mirar la càmera i dir-nos per què us hauriem de fer confiança, els ciutadans. Què dirieu, en aquest minut?

Que som gent del poble, som gent propera, som gent que anem pel carrer i ens pot parar qualsevol persona i ens pot demanar el que vulgui, com hem fet sempre. Jo crec que la nostra força és el grup que som i encara que la gent o algú ens digui que el nostre defecte és que no som polítics, per nosaltres és un avantatge no ser polítics. No depenem de ningú, no hi ha ningú de dalt que et digui “no, és que has de fer això” o “no, això no ho pots fer” o “no, però què fas parlant amb aquests, amb aquest partit”. Nosaltres parlem amb tothom, escoltem a tothom, si sortim i governem aplicarem el programa que portem, si no sortim i no governem i qui surt vol les nostres propostes, les té per tirar-ho endavant, perquè només volem el bé del poble. Igual que al revés: o sigui, si la gent ens fa confiança a nosaltres i nosaltres sortim i veiem que la idea d’un altre és bona la portarem a terme. Per mi, la política és igual que la vida: no es tracta de tenir enemics, ni de ser rivals. Per mi som companys i entenc que tots volem el bé de Sant Quirze. Doncs per què no el podem buscar entre tots?

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies