JAVI QUINTANO
11/5/2023 | 15:30:32 |
Avui entrevistem en Jordi Gurri, el candidat a l’alcaldia de Independents per Sant Quirze. M’explica que porta 18 anys a Sant Quirze, està jubilat, i que no vol viure ni eternitzar-se en la política. Màxim estarà quatre anys. Vol trencar majories absolutes, que creu que no son bones. No tenen propostes grandiloqüents, però sí moltes ganes de treballar i implicar-se, d’aquí el seu lema de capanya.
Per qui no et conegui, qui és el Jordi Gurri?
Jo vaig venir aquí a Sant Quirze fa 18 anys fugint d’una Barcelona amb molt de soroll, molt de fum, molt de trànsit i buscant un lloc tranquil, un lloc on hi havia comunitat, hi havia molta activitat i sobretot, a la zona on vaig començar a viure, que era la zona de Can Pallàs, on estava pràcticament davant de la natura, perquè la Serra de Galliners cau al davant. Per tant, jo venia després d’una jornada intensa de feina (treballava en una multinacional hotelera) i tenia aquí un lloc per estar molt tranquil.
Jo he estat durant tota la meva vida vinculat amb el tema de turisme i he estat amb empreses, agències de viatges tan importants com Viatges Barceló, Viatges Iberia, he estat professor de l’Escola Tècnica de Turisme. Després vaig tenir durant 15 anys una empresa pròpia amb altres socis que ens dedicàvem a comercialitzar balnearis, que era un tipus d’estada que no hi havia comercialització fins que vam sortir nosaltres. Vam tenir molt d’èxit, però va començar a entrar a internet amb aquesta venda directa i jo em vaig reciclar… vam venir a parar a aquesta multinacional hotelera per portar temes de marketing, de contractació i finalment estava portant la central de compres just quan arriba la pandèmia. En aquell moment, veient que practicament tots els hotels estaven tancats i que a mi em quedaven dos anys per jubilar-me, em vaig prejubilar. He passat la pandèmia aquí a Sant Quirze i realment ha estat una experiència de la prejubilació molt positiva perquè guanyes temps per fer totes aquelles coses que mentre treballes no pots fer.
I al món de la política des que quan et dediques?
Jo de ben jove he estat en certa mesura vinculat a la política, perquè vaig estar a Comissions Obreres, en aquella època de l’efervescència d’aquell sindicat, vaig estar en l’època universitària vinculat a un partit d’extrema esquerra, perquè semblava que allò molava molt, i després he anat veient que cal ser més pragmàtic i buscar solucions que ens permetin avançar. Això passava per estar vinculat a un partit com Junts, però arran d’una situació bastant complicada, perquè van ser unes primàries fallides, ja que no es van acabar fent com es fan unes primàries, tot un grup de gent que estàvem allí, vam decidir sortir-nos-en i intentar amb els nostres mitjans totes aquelles coses que pensem que poden fer avançar el poble, en temes de benestar i de sostenibilitat. Volíem aplicar-ho i per això vam crear aquesta plataforma veïnal que és Independents de Sant Quirze del Vallès.
I a la política de Sant Quirze, has estat una legislatura amb Junts?
No, jo vaig estar quan estava la Montse Mundi dintre de la llista, però amb una posició molt cap a baix perquè estava treballant… recolzava la idea, però entenia que no m’hi podia dedicar. Després vaig estar amb la candidatura de l’actual candidata de Junts i arran de sortir-ne, estic ara com a cap d’aquesta nova plataforma.
Com va ser aquesta sortida de Junts?
Hi havia un grup de gent que enteníem que la candidata estava en un moment d’esgotament d’imatge i de idees. Vam demanar de fer unes primàries, perquè enteníem que Junts era un partit on tot s’havia de votar per part de la militància. Ens van dir que sí, que es faríen. Vam demanar els avals pertinents i quan teníem ja els avals recollits, que els dos candidats tenien suficients avals per poder iniciar un procés de primàries, és a dir, de votar a un d’aquests dos, hi va haver una cosa una mica estranya que es diu “comissió municipalista de Junts” va decidir que, com que l’altre candidat havia tret dos avals més, que ja era suficient com perquè fos la candidata. No hi vam estar d’acord, vam enviar diferents recursos que no han tingut cap tipus de recorregut i veient les poques ganes d’aplicar una democràcia real, vam decidir marxar.
Diguem que es crea Independents… Independents és com una franquícia? Independents està a més llocs? Què és?
Independents de Catalunya és un projecte que va iniciar un grup de gent a Girona per donar cobertura a diferents propostes en pobles petits. Perquè la llei electoral et permet presentar-te com una plataforma, però t’ho posen tan difícil que és impossible… Independents de Catalunya, més que un partit, és una eina perquè gent com nosaltres, que som veïns, tinguem les possibilitats de presentar-nos. No hi ha una executiva com a tal sinó que és merament un instrument per poder-nos presentar.
En aquest moment hi ha més de 100 pobles a tot Catalunya que presenten candidatura d’independents en diferents llocs. Nosaltres ens diem Independents de Sant Quirze del Vallès. És una proposta perquè la gent independent que no vol estar amparada en un partit polític que li dicta exactament quin és el missatge que ha de donar, sinó que té un missatge molt proper, el podem tirar endavant.
Pel que has explicat… sembla que tu no creus en els partits… O sí hi creus?
L’evolució dels partits és molt complicada de definir. En aquest moment sembla que el pragmatisme d’aguantar un càrrec va per davant dels ideals, i això fa que, no només nosaltres, sinó moltíssima gent, estigui molt desafecta amb els partits polítics. Una de les pors que hi ha en aquestes eleccions és que hi hagi una abstenció molt alta, tot i que a les municipals ja hi ha una abstenció, perquè hi ha gent que no s’acaba d’implicar.
No és que no hi creguem en els partits. No creiem en la burocràcia, no creiem en les poltrones, no creiem en mantindre un sou públic com a sostent familiar. Nosaltres el que prometem és que no ens institucionalitzarem en el càrrec. Parlem d’una única legislatura, d’estar 4 anys, i després d’aquests 4 anys que vinguin uns altres, i uns altres. No farem com algun partit que diu 4 anys però després veiem que continuen pràcticament els mateixos.
Perquè hi ha gent jubilada, però hi ha gent que treballa, hi ha gent que encara estudia que s’ha de treure la carrera, i la nostra intenció és a treballar per Sant Quirze del Vallès i no treballar per nosaltres mateixos.
Llavors, la intenció és governar o ajudar a qui governa o fer oposició a qui governa?
Sempre hi ha la intenció, quan un es presenta a les eleccions, de guanyar-les. Si no, entrem en una posició una mica dèbil. Nosaltres anem per intentar guanyar l’alcaldia, però també som conscients de les nostre les limitacions. Se’ns ha de conéixer.
Quina és la nostra màxima d’aquest moment? Intentar trencar majories absolutes, perquè creiem que no son bones, sigui quin sigui el color polític. Nosaltres venim a treballar, a construir, no venim a destruir ni ens volem carregar, ni molt menys, a les persones. Però sí que el que volem és canviar aquesta tendència de governar pràcticament per decret. És veritat que aquí al poble hi ha tota aquesta figura de les meses, que sembla que hàgin de ser llocs de molta participació, però, al final, nosaltres entenem que són estructures, una mica, per tindre-ho tot controlat. I nosaltres volem una participació real. Si podem influir en el govern municipal ho farem, posant les nostres propostes sobre la taula i intentant que es tirin endavant. Que són propostes molt de lògica i de sentit comú! No parlarem de grans inversions, sinó que parlem d’inversions que realment el poble necessita.
Parlant de construir… Què és el que més us agrada del que ha passat en els últims 8 anys, impulsat per l’Ajuntament?
La veritat és que no estem gaire contents, perquè veiem que s’ha entrat en una dinàmica de cansament. Es parla, per exemple, d’una inversió de 15 milions amb tot el tema esportiu… i això ho portem sentint legislatura rere legislatura. I entenem que potser 15 milions no val la pena gastar-los. Cal fer altres coses.
Et posaré un exemple de com van les coses, que és la total improvisació. Aquest pavelló provisional que tenim davant de la zona esportiva havia d’anar a un altre lloc. Va haver-hi oposició per part dels veïns perquè no estaven informats de que allò anava al costat de casa seva. No ho volien. “I ara on ho col·loquem?” I al final, “pum”, vinga, aquí, com a solució final. No ens agrada aquesta improvisació. No ens agrada segons plantejaments de dir que com ha estat votat per majoria, i com que ho hem adoptat per majoria, ho tirem endavant. Home, hem de comptar amb el consens. Quan les coses es fan, potser no d’esquena a la ciutadania, però si amagant aquest interès per aplicar únicament i exclusivament les teves polítiques… creiem que les coses no funcionen. I hem detectat que la gent està una mica cansada… Hi ha hagut una tendència de tirar endavant, i qui dia passa any empeny, i per tant, des del nostre punt de vista, coses positives no en veiem.
Quins són els tres principals problemes de Sant Quirze?
Un d’ells és el tema de la vivenda per la gent jove. La gent jove ens marxa d’aquí. I ara resulta que a sis mesos de les eleccions es comença a parlar de que els veïns diguin quin model de casa volen… Home… Els polítics han de fer propostes i el poble les ha de validar. No traspassem el problema a la ciutadania. Fem una proposta. Aquest és un problema molt important. Trobar un promotor, un constructor que realment ens pugui tirar endavant unes propostes de vivendes de protecció oficial pel jovent.
Un altre problema és, actualment, el tema del trànsit que hi ha. El trànsit que hi ha a Sant Quirze de la Vallès per l’Avinguda del Mas i d’altres carrers pel centre, és un trànsit que ens ve de Sabadell Nord, en direcció a la C58 i a la C1413 per no passar per l’autopista. Nosaltres entenem que tot aquest CO2 que ens acaben tirant cap aquí no tenim perquè suportar-lo, i tenim propostes perquè això es pugui redreçar. Aquest també és un tema molt important.
Una altra qüestió és el de la seguretat. Tot i que de vegades són més temes de percepció que el problema real. Però jo no estic gens d’acord amb el que va dir l’intendent dels Mossos, que va començar el seu Parlament l’altre dia a la Junta de Seguretat dient Sant Quirze és un poble segur. Després ens expliquen tot un seguit de dades i percentatges que tiren a terra tot aquesta declaració d’intencions. Segurament Sant Quirze no és ni més ni menys segur que altres pobles. Però hem de treballar-hi. Fa quatre dies van entrar a unes cases de nit, amb la gent a dins… Anem a parlar d’un altre model de policia local. No podem estar amb gairebé 30 policies i que no els veiem pel carrer, més que passejant amb el cotxe. Anem a crear un model de proximitat real on la gent vegi que té a la policia local de carrer.
I finalment una altra qüestió és el tema dels impostos. Aquí estem amb un IBI que déu-n’hi-do, i ens hem de plantejar si aquest IBI el necessitem. Quan un Ajuntament com el nostre té un nivell d’endeutament de només el 19%, quan a la llei es preveu un 115%, ostres, val la pena que ens mirem si realment, la gent que està vivint aquí ha de pagar els impostos que està pagant en aquests moments. Per tant, nosaltres quan entrem a l’ajuntament demanarem una auditoria per veure aquest punt de finançament: on el tenim i si el necessitem o no. És a dir, desconeixem… Sempre diuen, “a Sant Quirze estem sanejats”. Bé, anem a explicar-ho amb números.
I després una altra qüestió, que també és molt polèmica, que és el tema de tenir 200 funcionaris al nostre poble. I després quan vas a demanar una llicencia d’obres o altres qüestions les coses són lentes i molt ferragoses. Nosaltres volem una adminstració que sigui molt àgil. I si realment els necessitem, els mantenim, però si no els necessitem, anem a aprimar una mica d’estructura. Estem parlant que dels 24 milions i mig de pressupost, més del 40% s’ho emporten sous de l’administració local de Sant Quirze. Son molts diners.
El pressupost actual, com el canviaria, Independents?
Nosaltres d’entrada el que demanarem és això: fer un estudi real de les necessitats i veure exactament quines són les prioritats. D’entrada creiem que una inversió de 15 milions amb el tema de la zona esportiva, ho tenim de revisar. Primer perquè l’Ajuntament, en aquests moments, no ens han dit com ho pensa finançar. Estem parlant de 15M sobre un pressupost de 24,4M.
L’altre tema és l’administració local, a veure si la podem aprimar.
El tema d’impostos, anem a mirar exactament on estem.
I després una altra qüestió serà veure també el tema de subvencions i de convenis. A veure si realment tot el tema aquest el tenim en un punt que realment val la pena continuar fent segons quins tipus d’ajuda a algunes ONGs, que d’altra banda tampoc coneixem, de tots aquests diners que es fan servir, quin és el resultat. Està molt bé ser solidari, però també està molt bé tenir solidaritat cap a la gent del propi poble. Ho dic en l’aspecte de totes les entitats, que creiem que estan molt infrafinançades, tant el tema esportiu, com el tema cultural, com el tema social
Quines són les propostes estrelles? Quin és la bandera d’independents? Que és el que voleu canviar? Si governa independents, què passarà els propers 4 anys?
Nosaltres no volem fer propostes electorals d’aquestes de “si ara enterrem una línia elèctrica”… Des que vaig venir, ho continuo sentint… O “ara canviarem això, i farem aquí fins i tot un spa pel poble”… Nosaltres el que volem és que aquests punts que hem parlat abans, que són punts en els que tothom coincideix, que els puguem abordar: tema de seguretat, tema impostos, tema vivenda… i el tema que d’alguna manera ens preocupa: el de la participació real de la gent a l’Ajuntament.
Nosaltres sincerament no creiem que el model de les meses sigui positiu. Sembla més aviat una mena de sistema de control, del que la gent pot arribar a pensar. Nosaltres volem crear un altre tipus de participació, potser demanar més implicació a algunes entitats i a algunes persones amb aquests “consells assessors” que ens poden donar l’opinió del què realment la gent vol. Més que amb una mesa, que al final sempre acostumen a ser els mateixos.
Quina és la proposta d’Independents per l’esport?
Més financiament per tots els equips que tenim aquí al poble. Jo crec que estan infrafinançats i necessiten un ajut. I per això tenim una proposta de crear com, no sé si dir-ne patronat, que porti a implicar a l’administració, a l’activitat privada i les entitats en una única direcció. Intentar trobar una colaboració público-privada perquè aquestes entitats tinguin capacitat per realment arribar als seus objectius.
Per exemple, l’equip de Handball ha estat a Primera Divisió. Ha tingut moltíssims problemes econòmics. Perquè desplaçar-se a Primera Divisió és molt costós. I no hem acabat trobant suficient financiament perquè tampoc hem vist per part de l’Ajuntament més que un converni per donar “X” diners. Anem més enllà. Anem a intentar que el financiament sigui suficient com perquè aquest equip pugui estar a Primera. I això significa potser invertir potser el doble del què en aquest moment estan tenint. Hi ha entitats que només tenen 1.500 euros per poder tirar endavant tot un any. És molt ridícul. Quan ens estem gastant amb altres coses que no tenen, des del nostre punt de vista, tanta entitat com son les entitats esportives. Que al final són les entitats que fan poble.
Amb l’esport tenim clar això. Però dels 15M€, quina seria la contraproposta?
Els espais no poden estar tots concentrats en un sol lloc… Què necessiten les entitats esportives locals per poder fer els seus entrenaments? Hi ha un equip que entrena al descobert i quan plou no pot entrenar. Anem a mirar si podem trobar espais que siguin tapats per poder fer aquests entrenaments. Després ja mirarem les pistes, com les podem utilitzar. Que s’ha de renovar tot l’espai esportiu? És cert. Hem de crear pistes de futbol 7… Tenim espai al costat, per poder-ho fer… Ara queda alli un espai mort, que no se sap ben bé com utilitzar, tenim tot el tema de la petanca que en aquests moments està completament mort.
I una altra qüestió que potser és una tonteria, però també ens preocupa. Nosaltres veiem molts pares els caps de setmana que van amunt i avall pel poble buscant una cafeteria. Ostres, no tenir una cafeteria com Déu mana a la zona esportiva i posar màquines de vending dona un aspecte una mica deixat… De dir, no em puc prendre més que un cafè de màquina aquí… Home, ja sé que allí no vas a dinar. Però hi ha gent que a les 8 o 9 del matí que el que vol és prendre’s un entrepà, una Coca-Cola o un cafè amb llet o una xocolata. Això és una tonteria, però aquests petits detalls són els que de vegades la gent comenta…
Jo crec que la zona esportiva necessita una remodelació, però aquests 15 milions, sincerament, creiem que no són necessaris. Potser amb 2 milions d’euros podem arreglar la piscina i deixar-la en molt bones condicions. Es poden canviar les pistes de tenis per pistes de pàdel i que les pistes de pàdel es puguin llogar, i per tant tindre uns ingressos atípics per poder arreglar altres qüestions de la zona… Cal veure en tot moment i de manera pragmàtica què és el que ens cal. Però fer grans promeses de grans inversions… això ho anem escoltant des de fa moltes legislatures. I no hi estem d’acord.
En el tema de la mobilitat, que ha sortit com un problema, quina seria la proposta?
Hi ha en molts pobles de Catalunya zones en les que s’ha tancat el trànsit només per a veïns i per a càrrega i descàrrega. Això és una mesura dissuasòria perquè hi ha una càmera i si aquella matricula resulta que no paga el seu impost al poble, automàticament se li fa una foto i es denuncia. De vegades a mi m’ha passat, que circulant per un poble, sense adonar-me, he entrat en hores que no havia d’entrar, i m’ha arribat la multa. Hem de buscar una solució, perquè tot aquest trànsit -estem parlant de quasi 3.000 cotxes a l’hora- que ens arriben per la rotonda de la Repsol i acaben sortint per la rotonda de l’estació. Ens creuen tot el poble. Només cal anar a les 8 del matí al Camí del Mas i veure aquest trànsit. No és un trànsit propi, és un trànsit extern que ens ve a primera hora del matí i a última hora de la tarda. I aquest CO2 se’ns queda aquí. Fa poc hi havia un equip de medició de la Diputació, que en aquests propers dies, si no ho ha tret, ho treurà… jo friso per veure els resultats. Estic convençut que hi haurà un índex de contaminació en aquest carrer molt alt. Per tant, nosaltres fem una proposta per pacificar. No ens sembla malament la proposta aquesta que Pau Casals sigui una zona peatonal, però també en algun moment hauria de quedar lliure justament per això, perquè hi ha moltes botigues, per poder fer un tema de càrrega i descàrrega.
I després, una altra cosa molt important. I és el tema d’aquesta saturació d’aparcament que hi ha al voltant de la zona de l’estació. Penseu que ve molta gent des d’altres poblacions al nord de Sant Quirze per poder aparcar aquí i agafar el tren a Sant Quirze cap a, per exemple, Barcelona. Perquè aquí no hi ha parquímetres. Aquí no es paga zona blava. I en els seus pobles sí. Per tant, vénen aquí, comencen aparcant al pàrquing de l’estació i quan està ple, van pujant, poc a poc, fins a arribar a 11 de setembre… Per tant, nosaltres tenim també una proposta de reservar a l’estació espais per poder aparcar gent del poble. I en altres zones col·locar un tema de rotatori de dues hores com hi ha a molts pobles de tot Catalunya. No pot ser que la gent que realment ve a treballar aquí o és d’aquí no pugui aparcar de manera fàcil prop del seu lloc de feina o del seu domicili.
No he entes bé la proposta de la C1413… aquesta variant no depèn de la voluntat municipal…
Hi ha un project de la Generalitat que està en aquests moments, però és important que el municipi estigui al costat. Perquè fins ara tampoc hi hem vist moltes ganes de fer aquesta variant, per part del consistori actual. Veurem com afecta això al Poble Sec. Nosaltres entenem que aquesta variant ens pot derivar bastant tràfic. Nosaltres el que pretenem és que pel centre de Sant Quirze tot aquest trànsit no ens vingui, per intentar fer de Sant Quirze una drecera. Hi ha l’autopista per poder connectar amb 1413 i amn la C-58. Mirarem quina proposta conjuntament amb els especialistes de la policia local es pot emplear per treure de sobre aquest tipus de trànsit completament extern a la mobilitat del poble.
I una altra qüestió important que em deixava. El tema de la mobilitat interna amb un autobús. Un autobús que no depengui de Sabadell. Que sigui un autobús propi que ens connecti tots els barris de Sant Quirze i amb l’hospital de referència, que és el de Terrassa, no és el Taulí. Per tant aquí necessitem tenir una mobilitat no privada, perquè la gent es mou a l’hospital amb el cotxe, sino pública. Amb horaris que cobreixin tota la jornada i que sigui de fàcil accés, que ara no ho és.
Amb el tema de l’habitatge què passarà en els propers 4 anys si governen?
Aquí hay una qüestió que és que a un constructor, en aquests moments, li interessa molt la construcció horitzontal, perquè estem veient preus de 500.000, 700.000€… preus molt alts per tenir una casa amb jardí i piscina. Nosaltres cercarem promotors i constructors que ens puguin donar una solució vertical, d’acord amb l’altura del municipi. Una mica com es va fer l’Avinguda de Can Pallàs. Aquell és un model que nosaltres entenem que és sostenible. Més amb aquest tipus de coberta que hi ha, on poden haver-hi plaques. Per tant, això intentarem nosaltres tirar endavant. Però a més amb un plantejament d’intentar que tot això vagi de cara a gent del poble. No volem fer vivenda de protecció oficial perquè ens vinguin d’altres localitats a gaudir de Sant Quirze, que hi tenen dret, però també té dret la gent d’aquí a poder tenir els seus fills aquí i no a Sabadell o a Terrassa.
Sant Quirze és una ciutat dormitori? Teniu alguna proposta perquè hi hagi més vida?
Hem d’activar molt més aquest tipus de propostes “lúdiques”. Què ens passa? Que efectivament, tota la zona de Sant Quirze Jardí, Vallsuau, en ser cases individuals, la gent marxa a primera hora, torna a última, viuen en aquest “petit castell personal” i només els veus quan hi ha algun tipus d’activitat lúdica, com a exemple, la festa major. Anem a mirar si som capaços de crear una dinàmica (exposicions, festes o el que sigui) a aquesta zona del centre i a d’altres del poble. No ho centrarem tot al Parc de les Morisques… Que Sant Quirze tingui una activitat cultural, lúdica, de festa, d’exposicions, que permeti que la gent, de manera propera, gaudeixi de tot això.
Per Les Fonts, quina proposta hi ha des de Independents?
Nosaltres tenim persones que son de Les Fonts, a la nostra llista, perquè, com diem, Les Fonts és Sant Quirze. Històricament. Per què hem de deixar aquell territori? “Oh, és que és a l’altra banda de la serra”, “És molt complicat anar-hi”, diuen… Anem a mirar quines solucions podem trobar. Però davant d’una dificultat, dir que s’ho quedi Terrassa, em sembla un despreci molt gran cap a la gent que durant tantíssims anys ha viscut allí.
Solucions? A veure, no pot ser que a Sant Quirze estiguin pagant 3 Zones, per vindre a Sant Quirze. Això ho batallarem amb Ferrocarris, amb la Generalitat, amb qui sigui. Una altra qüestió és si hi ha alguna possibilitat d’enllaçar Les Fonts a través d’una zona de la Serra de Galliners que ens permeti accedir de manera molt més vertical i no haver d’anar per la 1413 o per l’autopista. Això ho estudiarem. Tot i que prevaldrà sempre el respecte a la natura abans que tindre una via d’accés molt directa. Ja hem vist algunes possibilitats, però això cal estudiar-ho i pactar-ho amb totes les associacions ecologistes per veure si és una possibilitat real. I si no veure quina manera tenim per connectar a través d’autobus. Però no volem deixar Les Fonts abandonades. I veiem que hi ha un cert abandonament. Tota la zona de la Torre Júlia és un territori molt deixat, i hi hem d’invertir per crear un veritable parc.
Has parlat de participació real. Com es crea la participació real?
La implicació de la gent és difícil, perquè tothom té la seva feina, a vegades els horaris no ho permeten… Però creiem que hem de canviar el model de meses. El veiem com un tema més de control que no pas de participació real. Creiem en un altre tipus de fórmula que és la de Consell Assessor. Hi ha molta activitat que es pot fer de manera presencial però d’altre es pot fer de manera telemàtica. Intentarem que hi hagi una implicació real de persones que vulguin aportar el seu coneixement per poder desenvolupar idees de cara al poble. Per tant, la participació, per nosaltres no ha de ser de manera puntual, una vegada al mes, en una mesa sinò que ha de ser una implicació molt més directa.
Qui hi ha a la vostra llista?
Fer 21 persones més 4 reserves és un tema complicat, perquè a més hi ha el tema de la paritat que hem de tenir escrupulosament, d’una manera molt pautada. Ha estat complicat. Però el que no ha estat complicat és trobar gent implicada. Tenim gent de pràcticament totes les zones de Sant Quirze, que coincidim en qüestions molt troncals. Amb aquells 5 elements que hem parlat al principi.
Tenim gent independentista, com és el meu cas, d’altres que estan pel dret a decidir… A vegades la gent ens fa la pregunta de quina ideologia tenim? La ideologia la té cada persona. Nosaltres, el que tenim és una idea de que “ara toca Sant Quirze”. Que nosaltres hem de centrar la llista amb treballar per Sant Quirze i aportar tot allò que hem dit.
Tenim especialistes amb seguretat, tenim gent del món del càtering, de la industria, que es dedica al tema de l’API. Hem anat buscant expertesa, però, sobretot, implicació personal en una idea molt concreta, que és intentar recuperar un Sant Quirze que tots enyorem, un Sant Quirze una miqueta més tranquil, amb molta més participació de veïnatge, i sobretot sostenible Som 20.100 habitants si no recordo malament. No som els 7.000 de fa 10 anys. Això ha anat canviant. Però al final, tothom que ha vingut aquí a Sant Quirze, venia justament per això: per trobar un lloc de qualitat de vida, per poder tindre els seus fills en un entorn segur, tranquil i sostenible.
No. Tothom està més o menys implicat en diferents moviments veïnals, moviments inclús de caràcter associatiu, però no hem tingut cap tipus de contacte amb l’administració local. Per això diem que no venim a viure de la política. Venim a treballar. Si podem en 4 anys desenvolupar una línia, els que vindran a darrere l’acabaran desenvolupant. No ens volem eternitzar en el càrrec. Venim a treballar. I si podem fer les coses pactant, i estar d’acord amb aquells grups que puguem coincidir… no ens tanquem a res, tot i que ens fa una mica de cosa pactar amb persones que tenen una idea molt determinada com és Vox… Jo crec que serà molt difícil que nosaltres ens posem d’acord pràcticament amb res…
Quin nombre de regidors creieu que tindreu? Algun desig?
L’input és que som molt desconeguts i que quan comencem a parlar i expliquem una mica el que pensem, coincidim tant amb el interlocutor que ens diuen, ostres, m’agrada el que dieu… Hem fet enquestes, però no són excessivament científiques, perquè no tenim diners per encarregar-ho. I per tant jo ara et podria dir “La nostra intenció és tindre’n 5, 6, 3” Tant de bo en traiem un, no ho sé. El nostre esperit és treure els suficient regidors com per influir en les polítiques municipals. De vegades és un, de vegades son cinc. Treballarem per tenir el màxim de regidors.
El minut d’or… Amb què us diferencieu vosaltres, de la resta? Per què algu ha de fer-vos confiança?
Perquè no venim a fer grans promeses pel poble. Som gent normal, som veïns. Hem vist quina és la problemàtica. Coincidim pràcticament amb moltes coses amb la resta de veïnatge. Què ens diferencia a nosaltres? No volem fer política. Venim a treballar. No volem eternitzar-nos en el càrrec, perquè qui més qui menys es guanya bé la vida, o té una pensió digna per viure. L’única cosa que podem fer és prometre que treballarem i que no perdrem de vista el nostre objectiu, que és aconseguir un Sant Quirze amb unes condicions de vida ideals, que és el que tots hem vingut a buscar aquí.
Si us haguéssiu de definir en paraules, adjectius… Quins són els tres, quatre adjectius o paraules que us defineixen més?
Evidentment el primer és independents. Independents de partits polítics i de consignes de fora. Honestos perquè no tenim res que amagar. I normals. No som grans experts en política, i el que volem és des dels nostres petits o grans coneixements treballar per Sant Quirze. No venim a viure de la política.
Molt bé, no sé si hi ha alguna cosa que no hagi sortit…
Nosaltres tenim intenció d’acabar de definir un tríptic resum de tot el nostre programa electoral, que repartirem a les bústies del poble. Penjarem més cartells. Has vist que els nostres cartells són una mica diferents? En lloc de fer la típica foto fem un dibuix divertit sobre cada un dels candidats. I cada candidat explica alguna cosa del que ell vol treballar dintre l’Ajuntament. Tenim el Gerard que parla d’esports, l’Olga que parla d’educació, la Maria que parla de gent jove, la Carlota que parla de temes de seguretat, perquè ella és experta en temes de seguretat, és criminòloga i una persona molt preparada, que treballa per l’Ajuntament de Terrassa… I per tant, el que volem és que cada persona que s’ha implicat en un tema determinat el pugui anar desenvolupant. Estem molt actius a xarxes, i a través de xarxes mirarem de poder comunicar i que la gent vegi que nosaltres hem vingut aquí a treballar de manera molt honesta per intentar arreglar allò que des del nostre punt de vista creiem que no s’ha fet bé.