VALLÈS OCCIDENTAL | El Consell Comarcal i la Federació d’ADF del Vallès Occidental demanen molta prudència al bosc davant l’alt risc d’incendi, la sequera persistent i la revetlla de Sant Joan. Un any més, el Consell Comarcal ha signat un conveni de col·laboració amb l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) del Vallès Occidental per a finançar i fer difusió de les actuacions de prevenció activa i passiva dels incendis forestals a la comarca. Excepcionalment el pressupost s’ha augmentat fins a un total de 10.000 euros per contribuir a les actuacions extraordinàries d’enguany a causa de les circumstàncies anòmales de sequera. Durant la signatura del conveni s’ha remarcat des d’ambdues entitats que la situació dels boscos és de vulnerabilitat per la sequera persistent i es demana molta prudència a tothom.
El president del Consell i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, ha alertat que estem davant un estiu molt complicat i que hi haurà moments en els quals pot donar-se la possibilitat d’haver de “mesurar l’entrada de les persones als boscos, sobretot als parcs naturals donat que reduint l’accés humà a la natura podrem garantir una major eficàcia i seguretat en la prevenció dels incendis forestals”. Tanmateix, el president del Consell ha fet una crida al sentit comú en general i relatiu a la celebració de la revetlla de Sant Joan “respectant cadascuna de les mesures de prevenció d’incendis forestals”.
En aquest sentit, cal destacar que el 90% dels incendis de la comarca de l’any 2021 van ser causats per a persones, segons ha explicat la Federació d’ADF. La vicepresidenta de l’entitat i alcaldessa de Rellinars, Marta Roqué ha explicat que “només el 10% dels incendis es produeixen per causes naturals i hem de demanar molta precaució. Sobretot també davant la revetlla de Sant Joan i l’ús de coets”. Des de la Federació d’ADF s’insisteix que “els propers mesos es preveuen molt càlids i venim de molta sequera, els boscos estan estressats i són molt vulnerables”.
Observatori comarcal 2011-2021
Segons dades de l’Observatori comarcal, l’any 2021 es van cremar 12’7 hectàrees de superfície forestal a la comarca. Des de 2011 se n’han cremat 70. Però com ha assegurat Giménez, “aquestes xifres es poden veure superades de llarg aquest estiu amb les condicions actuals”.
Des de 2011 s’han cremat 70 hectàrees de superfície forestal a la comarca. En els anys 2018 i 2020 es van registrar els valors més baixos, mentre que en 2021 es va incrementar fins a les 12,7 hectàrees forestals cremades. El mes de juliol és el període on s’han registrat més incendis en terrenys forestals en els darrers onze anys amb 83, seguit del mes de juny amb 69. Montcada i Reixac és el municipi amb més superfície forestal cremada des de 2011, un total de 19,9 ha, la major part de matolls i herbàcies. A continuació, se situen les dues capitals: Terrassa amb 13,8 ha i Sabadell amb 8,3 ha.