SALUT. Aquestes són les noves mesures d’higiene i ús de la mascareta a Catalunya que estan en vigor fins al 28 d’abril.
MASCARETA
A partir d’avui ja no cal dur mascareta a la majoria d’espais interiors. Tot i així, es mantenen algunes excepcions:
- Mitjans de transport públic i de viatgers. En andanes i estacions, no cal dur-la.
- Hospitals, centres sanitaris i farmàcies.
- Residències (treballadors i visitants).
Es recomana que també la duguin les persones amb diagnòstic positiu de covid-19 o amb símptomes compatibles i les persones vulnerables que no puguin mantenir una distància de seguretat mínima.
ESPAIS OBERTS / VENTILATS
- Preferència pels espais a l’aire lliure per a la realització d’activitats.
- Ventilació correcta dels espais tancats.
HIGIENE
- Neteja freqüent de mans.
- Evitar tossir directament a l’aire, tapar-se la boca amb la cara interna de l’avantbraç i no tocar-se la cara, nas i ulls.
Les persones que presentin símptomes compatibles amb la covid-19 han de contactar amb el sistema públic de salut.
Transport públic
- Oferta al 100%.
- S’ha de portar la mascareta en tot moment, excepte a les andanes i estacions de viatgers.
- Les estacions en espais tancats han d’oferir dispensadors de gel hidroalcohòlic.
Àmbit laboral
Es recomana als titulars dels centres de treball, públics i privats, que adoptin mesures per a la reincorporació progressiva de forma presencial als llocs de treball i fomentin l’ús del teletreball quan per la naturalesa de l’activitat laboral sigui possible.
A més, cal:
- Mantenir la distància de seguretat.
- Proporcionar els equips de protecció adequats al nivell del risc.
- Garantir la ventilació dels espais i edificis.
- Mesures de neteja i desinfecció.
Àmbit comercial
- S’han d’aplicar de manera rigorosa les mesures higièniques, de prevenció i de seguretat.
- Els establiments han d’establir mesures organitzatives de control de les aglomeracions i complir amb les condicions de ventilació.
Àmbit de l’hostaleria i restauració
- En espais interiors i terrasses s’ha garantir una distància mínima d’1,5 metres entre els comensals de taules o agrupacions de taules diferents.
- Es poden dur a terme activitats de ball, en el cas dels salons de banquets i, si escau, com a activitat recreativa musical de caràcter extraordinari a la resta d’establiments de restauració.
Àmbit cultural
- S’ha de garantir una bona ventilació dels espais tancats mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació.
- En activitats amb més de 1.000 persones en espais tancats, es recomana mantenir ventilació i qualitat de l’aire reforçades i, tant en espais tancats com a l’aire lliure, s’ha de garantir el control d’aglomeracions.
Congressos, convencions i fires comercials
La celebració presencial de congressos, convencions, fires comercials i activitats assimilables en espais tancats requereix que es garanteixi la ventilació mínima establerta a la normativa vigent en matèria d’instal·lacions tèrmiques d’edificis.
Activitats que concentren més de 1.000 persones:
- En espais tancats es recomana mantenir el compliment de les condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades.
- Tant en espais tancats com a l’aire lliure s’ha de garantir el compliment de les mesures organitzatives de control d’aglomeracions.
Àmbit esportiu
- S’ha de garantir una bona ventilació dels espais tancats.
- Es recomana la realització de les activitats grupals a l’exterior sempre que sigui possible.
- En el cas de curses i activitats exteriors, la sortida ha de ser esglaonada per mantenir la distància.
- En els vestidors s’ha de garantir específicament la ventilació mínima establerta a la normativa vigent en matèria d’instal·lacions tèrmiques d’edificis. Es recomana el compliment de les condicions de ventilació reforçada.
No es troben afectats per aquestes limitacions els centres de tecnificació i rendiment esportius, tant de titularitat pública com privada, així com les instal·lacions i equipaments esportius que hagin d’acollir entrenaments i competició professional, estatal i internacional.
Competicions esportives
- En espais tancats s’ha de garantir el compliment de les mesures organitzatives de control d’aglomeracions i es recomana el compliment de les condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades.
- Instal·lacions amb aforament de més de 10.000 persones:
- Si són a l’aire lliure, fins a un màxim sectoritzat en grups de 10.000 persones per sector i amb un mínim de tres sectors.
- Si són en espais tancats, fins a un màxim sectoritzat en grups de 5.000 persones per sector i amb un mínim de dos sectors.
- A cada espai sectoritzat s’ha de garantir el control de fluxos d’accés i sortida i als banys. L’accés del públic, preferentment abonat i local, ha de ser amb seients preassignats.
- L’accés del públic, preferentment abonat i local, ha de ser amb seients preassignats.
Oci nocturn
- S’ha de garantir la ventilació mínima. Es recomana el compliment de les condicions de ventilació reforçada.
- S’han d’establir sistemes de control de fluxos que evitin les aglomeracions.
- Els serveis de bar i de restauració han de complir els requisits de l’apartat “Àmbit de l’hostaleria i restauració”.
Actes religiosos i cerimònies civils
(inclosos casaments i cerimònies fúnebres)
- Cal garantir una bona ventilació dels espais tancats mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació.
- Activitats amb més de 1.000 persones, en espais tancats es recomana el compliment de les condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades.
- Controlar les aglomeracions.
- Mantenir la distància interpersonal.