REDACCIÓ/NATURA. En el marc del projecte europeu MERCES (Marine Ecosystem Restoration in Changing European Seas), dedicat a la restauració dels hàbitats marins, el Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, l’associació de centres d’immersió i l’equip científic del projecte estan col·laborant per implementar una acció de restauració dels boscos de gorgònies de les Illes Medes. Demà dimecres, 31 de maig, membres dels centres d’immersió i científics trasplantaran fragments de colònies de gorgònies a zones que presenten taxes elevades de mortalitat.
Aquesta acció pretén contribuir a desenvolupar protocols de restauració d’aquest hàbitat emblemàtic de la Mediterrània. L’equip sortirà del port de l’Estartit demà cap a les 17.30 hores.
L’Institut de Ciències del Mar i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes, del CSIC, la Universitat de Barcelona i la Universitat de Girona participen en aquest projecte europeu que implica 16 països.
Recuperar biodiversitat
Les activitats humanes estan alterant el funcionament dels ecosistemes. Oceans i costes no en són cap excepció, i la degradació dels hàbitats marins amenaça la supervivència de moltes espècies. La restauració dels ecosistemes és una de les eines, en alguns casos l’única disponible, per mantenir la biodiversitat i el seu bon funcionament.
MERCES és el primer projecte europeu en l’Horitzó 2020 enfocat a desenvolupar eines i solucions per recuperar els ecosistemes marins degradats. Està enfocat a regenerar hàbitats que són considerats punts calents de biodiversitat marina, com les praderies marines, els fons rocosos costaners i els ecosistemes profunds de l’Atlàntic Nord, el mar de Frisia, el mar Bàltic i la Mediterrània.
L’eficàcia de les accions de restauració s’avaluarà al laboratori i al camp aplicant un ampli ventall de metodologies i aproximacions, que inclouen des de l’experimentació ecofisiològica, passant per l’anàlisi de la connectivitat mitjançant l’aplicació de la genètica de poblacions, la projecció dels resultats de les accions de restauració, gràcies a la modelització de la dinàmica de poblacions, o la utilització de robots submarins per al seguiment de les accions en zones profundes.
Experiments de restauració
Actualment s’estan duent a terme diversos experiments de restauració en el marc del projecte. Un d’ells és el que es desenvolupa a les Illes Medes on, l’any 2011, els científics de l’ICM-CSIC i de la UB van trasplantar colònies de corall vermell procedents d’un decomís de pesca il·legal, i estan avaluant-ne l’evolució. Els resultats són molt positius i les colònies trasplantades mostren una elevada taxa de supervivència cinc anys després.
A més d’aquesta restauració, estan en marxa d’altres experiments al Cap de Creus, a Menorca i a Còrsega. Les proves es desenvolupen en reserves marines, però l’objectiu final és aconseguir uns protocols per a la restauració, i aplicar-los també en zones no protegides que estan resultant afectades per la pesca, la contaminació o el canvi climàtic.
Aquest treball es pot comparar a la restauració de boscos terrestres, ja que les espècies seleccionades per a les accions de la restauració són totes de les que estructuren els hàbitats marins i permeten que altres espècies es puguin desenvolupar, com passa amb els arbres. En concret, es treballa amb diversos macroinvertebrats, com esponges, coralls, mol·luscs i macròfits, com la Posidonia oceanica i diverses espècies d’algues del gènere Cystoseira.
[…] Acció pilot de restauració de gorgònies al Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, Dia… […]