Dijous,28 març, 2024
IniciA PORTADAAixò és el que sabem sobre la transmissió del coronavirus en piscines...

Això és el que sabem sobre la transmissió del coronavirus en piscines i platges

Nou informe del CSIC

  • Infectar-se amb el virus que causa la COVID-19 a través de les aigües de bany és molt poc probable, encara que la seva supervivència en els rius és major que en les piscines i en el mar.
  • Les principals vies de contagi continuen sent les secrecions per tos o esternuts i el contacte entre persones, per la qual cosa és molt important mantenir el distanciament social.

SALUT.  Investigadors del Consell Superior d’Investigacións Científiques (CSIC) han elaborat un informe que recopila l’estat actual de coneixement sobre com és la transmissió del virus SARS-CoV-2, causant de la malaltia COVID-19, en espais destinats al bany, com a piscines, platges i rius.

Els autors subratllen que, com ocorre en altres escenaris, la principal via de transmissió del coronavirus és a través de secrecions respiratòries que es generen amb la tos i els esternuts i el contacte de persona a persona, per la qual cosa han de mantenir-se les recomanacions generals de distanciament com en altres llocs.

Les aglomeracions que se solen produir en les piscines i platges, així com els objectes d’ús comú, poden continuar servint de mecanisme de contagi.

Altres possibles vies d’infecció revisades pels científics són les derivades de la presència del virus en aigües residuals que puguin arribar a masses d’aigua de bany i la supervivència del virus provinent dels banyistes en aigües, sorres i superfícies limítrofes.

Els autors de l’informe s’han basat en la literatura científica disponible fins avui per a donar una sèrie d’indicacions i recomanacions per als espais destinats a activitats aquàtiques recreatives.

Contacte per l’aigua molt improbable

Els resultats constaten que la infecció per SARS-CoV-2 per contacte amb l’aigua de condicions estàndard per al bany és molt poc probable. No obstant això, aquestes activitats generalment impliquen una pèrdua de les mesures recomanades de distanciament social.

En piscines i Spa, l’ús d’agents desinfectants està àmpliament implantat amb la finalitat d’evitar la contaminació microbiana de les aigües per l’afluència d’usuaris, i aquesta mesura hauria de ser suficient per a la inactivació del virus.

Els aerosols generats en un balneari o en una instal·lació d’aigües medicinals tindran les mateixes característiques de desinfecció que les aigües de bany d’aquestes instal·lacions. En aquells casos en els quals l’ambient de les instal·lacions es manté a temperatures elevades, com en el cas de les saunes i els banys de vapor, s’espera que, a causa de l’alta temperatura (superior a 60 °C), la supervivència del virus es redueixi.

Per part seva, quant a l’aigua del mar, l’informe sosté que, encara que actualment no existeixen dades de la persistència del SARS-CoV-2, l’efecte de dilució i la presència de sal són factors que probablement contribueixen a una disminució de la càrrega viral i a la seva inactivació per analogia al que succeeix amb virus similars.

Més precaució en els rius

No obstant això, la supervivència del SARS-CoV-2 en aigua de rius, llacs i gorgs d’aigua dolça sense tractar és superior en comparació amb les piscines i l’aigua salada i, per tant, han d’extremar-se les mesures de precaució per a evitar aglomeracions, sent aquests els medis aquàtics més desaconsellables en relació amb altres alternatives.

Uns altres dels factors que poden preocupar és la prevalença del virus en la sorra present en platges o riberes. Encara que no existeixen estudis experimentals sobre aquest tema, l’acció conjunta de la sal de l’aigua de mar, la radiació ultraviolada solar i l’alta temperatura que pot aconseguir la sorra són favorables per a la inactivació dels agents patògens.

El document també posa l’accent que qualsevol forma de desinfecció de la sorra de la platja ha de ser respectuosa amb el medi ambient i no recomana els procediments habituals que s’empren en els espais públics urbans.

Aquest informe ha estat redactat per set investigadors de centres del CSIC: Ana Allende, del Centre d’Edafologia i Biologia Aplicada del Segura (CEBAS-CSIC), Alicia de Andrés, de l’Institut de Ciències Materials de Madrid (ICMM-CSIC), Antonio Figueras, de l’Institut de Recerques Marines (IIM-CSIC), Gloria Sánchez, de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA-CSIC), Joan Grimalt i Teresa Moreno, de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC), i Carlos Prieto, Vicepresidència Adjunta d’àrees Cientificotècniques del CSIC.

La informació completa i detallada està disponible en la pàgina web de l’IDAEA i del CSIC, així com del Ministeri de Ciència i Innovació del qual depenen. El document ha estat elaborat a petició de la Secretaria d’Estat de Turisme en el marc dels protocols d’actuació que està elaborant el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme per a la represa de l’activitat del sector turístic.

Font: SINC

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -spot_img
- PUBLICITAT -spot_img
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies