-
Les ratxes poden superar els 100 km/h
REDACCIÓ/SOCIETAT. Protecció Civil de la Generalitat informa que en base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya s’ha activat el Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT en fase d’ALERTA. En concret, es preveuen dos episodis seguits de forts vents.
A partir de la propera mitjanit i fins el migdia de demà divendres un episodi de vent de ponent (oest) afectarà les comarques del litoral, prelitoral central i Catalunya Central. Es veuran afectades les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona. La previsió de vent sostingut a cota de mar es de 40 km/h amb ratxes màximes fins a 108 km/h. A les cotes més altes (especialment massís del Port i del Montsant) les ratxes màximes poden arribar als 126 km/h. Cal per tant ser molt prudents en la conducció i retirar objectes de balcons, terrats i façanes que puguin caure al carrer.
El vent bufarà especialment fort a primera hora del matí, amb la qual cosa cal vigilar en els desplaçaments a centres de treball i escolars.
Demà, nou front
Des de migdia de demà divendres fins dissabte al matí un nou episodi de fortes ventades de component sud sud-oest afectarà cotes altes del Pirineu (Vall d’Aran, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Alt Urgell, Cerdanya i Ripollès). Es poden superar els llindars de ratxes màximes a les cotes altes, amb màxims fins 144 km/h. Cal per tant ser molt prudent en els desplaçaments de cap de setmana demà i dissabte pel matí cap a Pirineus i en les activitats a l’aire lliure.
Alerta per fort onatge
Protecció Civil de la Generalitat manté activat en alerta el Pla de risc d’Inundacions INUNCAT pel fort onatge amb possibles inundacions locals a la meitat nord del litoral.
El fort onatge ha afectat des del matí a la meitat nord del litoral i s’ha intensificat amb el pas de les hores. Durant el dia s’han registrat onades de fins a 10 m a la costa front a la costa de Begur i petites inundacions a passejos marítims de municipis costaners de l’Empordà i també ha obligat als trens de la línia del Maresme a circular per la via més allunyada de l’aigua.
Protecció Civil de la Generalitat recorda la importància de respectar els tancaments de seguretat a espigons i esculleres per evitar ser arrossegats per les onades. Cal evitar situar-se a prop d’on trenquen les onades perquè no totes tenen la mateixa alçada i una de sola més gran pot endur-se’ns mar endins i degut a la mala mar ser molt difícil sortir-ne.
Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT per fort onatge davant les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i per les afectacions que ja s’estan produint.
L’episodi de fort onatge ja s’ha iniciat aquest matí al litoral nord a l’Empordà i s’ha mantingut intens aquesta tarda. Al litoral de Girona les onades podran superar els 8 metres avui i arribar als 6 metres al litoral central al Maresme, Barcelonès i Baix Llobregat. Es preveu que l’episodi s’allargui fins demà.
D’acord a la predicció, hi haurà mar de fons de component est i per tant l’onatge podrà afectar als passejos marítims i resta de zones properes a la costa. Protecció Civil ha informat als municipis afectats per la predicció i els ha demanat el tancament dels passejos marítims i altres zones que puguin quedar inundades o afectades per l’onatge. Hi ha hagut inundacions i afectacions lleus al passeig marítim i primera línia de mar a Portbou, Port de la Selva, Cadaqués, l’Escala i Tossa de Mar. Aquest matí s’han registrat onades de fins a 10 m front a Begur.
A més, l’Ajuntament de Barcelona ha activat en Alerta el protocol per mal estat de la mar.
Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions al front marítim a causa del fort onatge. Cal tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat. Pel que fa al temporal marítim recordeu que les onades poden afectar el litoral amb violència. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, sigueu prudents. Encara que hi hagi diverses onades d’una mateixa alçada, una pot ser més gran que les altres i arrossegar-vos mar endins. Eviteu anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades i no us poseu en perill ni a vosaltres ni a qui us estigui acompanyant.
Protecció Civil de la Generalitat ha recomanat als ajuntaments costaners el tancament dels accessos a espigons, esculleres, i altres punts perillosos on un cop de mar pot arrossegar algú. Si un municipi ha tancat els accessos a espigons o altres zones, respecteu aquesta restricció i no us poseu en perill.
Trobareu tots els consells als webs interior.gencat.cat/inundacions i podeu fer seguiment de les incidències al compte de Twitter @emergenciescat i a la pàgina de Facebook.com/emergenciescat.