Divendres,29 març, 2024
IniciA PORTADAAmics de la Música. Programa Donant la nota a Ràdio Sant Quirze....

Amics de la Música. Programa Donant la nota a Ràdio Sant Quirze. Ludwig Van Bethoven (5ª part)

CULTURA / MÚSICA.

Esperem que aquestes festes us hagin anat tot el bé que es pot desitjar en el present  temps d’incertesa, en què ningú podia imaginar tot el que una crisi sanitària mundial com aquesta ocasionaria a la societat i a les persones. Com que bé està, el que bé acaba, esperem que això acabi bé i que tots hàgim après una lliçó d’humilitat davant de la mare naturalesa.

Us volem comentar que divendres vinent, 15 de gener, a les set de la tarda i a La Patronal, els Amics de la Música us oferirem la projecció del DVD de la Novena Simfonia de Beethoven, amb una de les millors versions que s’han fet, la de Herbert Von Karajan amb l’Orquestra Filharmònica de Berlín. El preu de l’entrada/donatiu és de tres euros i la recaptació és per La Marató de TV3. Us agrairem molt la vostra presència en aquesta projecció per una causa solidària. Moltes gràcies! 

Comencem ja aquest cinquè i últim dels programes que hem  dedicat al gran geni de la música de tots els temps: Ludwig Van Beethoven.

A l’anterior programa us volíem oferir composicions que ens han demanat alguns dels nostres seguidors i que encara no havíem inclòs en els tres primers programes. Alguns d’ells havien coincidit en sol·licitar-nos el Concert per a piano número 5, Donant la Nota, en Mi bemoll major, també anomenat “Emperador“  en honor de Rodolf d’Àustria, protector de Beethoven. Per un error nostre vàrem  posar el tercer moviment de la Cinquena simfonia en comptes del Concert per a piano número 5. Ja hem demanat excuses als amics peticionaris i ara sí que us oferim l’enllaç correcte.

(Duració 3:03)

En aquest vídeo de l’any 2007,  Daniel Baremboim, destacat director i pianista, interpreta al piano el tercer moviment, Rondo (Alegro) del cinquè i també últim concert per a piano que va compondre Beethoven.

A l’anterior programa comentàvem si Beethoven era negre o mulat, o si representava la supremacia de la música clàssica blanca; també us vàrem comentar que, segons alguns musicòlegs, l’àvia de Beethoven, de nom Maria Josepha Poll, tenia orígens catalans, és més, podia haver nascut a Catalunya el 1714 i la família haver emigrat a Viena després de la derrota del bàndol austriacista a la Guerra de Successió (1702-1714).

Avui parlarem una mica més de la suposada àvia catalana de Beethoven. Aquesta és la hipòtesi que ha defensat el divulgador musical Andrés Ruiz Tarazona al llibre “España en los grandes músicos“ (Editorial Siruela, 2018).  L’exili a conseqüència de la derrota va aconseguir unes dimensions sense precedents, ja que entre 25.000 i 30.000 persones varen abandonar Catalunya per instal·lar-se a Viena.

Creure que algú amb cognom Poll o Pols (un altre dels cognoms que Ruiz Tarazona relaciona amb l’àvia de Beethoven) es va exiliar a Viena, no resulta estrany, tot i que segueix sent una qüestió d’allò més polèmica. Hem de dir que molts altres musicòlegs no hi estan en absolut d’acord i també, en una recent conferència de l’Aula Universitària de Sant Quirze, el conegut comentarista de Catalunya ràdio,  Joan Vives, tanmateix ho va posar en dubte.

Entre molts altres elements biogràfics que suggereixen les arrels hispàniques de Beethoven, Ruiz Tarazona ens comenta la fixació del músic en el personatge del comte Egmont, que al segle XVI, va enfrontar-se amb el Duque de Alba, component Beethoven, al respecte, una extraordinària música incidental el 1810.

Aprofitem per escoltar un segon tema musical de Beethoven amb l’Obertura Egmont, en una versió molt especial, on la directora és una dona, Karina Canellakis, destacada violinista i una de les poques dones directores d’orquestra i també molt jove, com es pot veure en el vídeo de YouTube,  ja que té solament trenta-nou anys. 

(Duració 8:45)

Tornant a la història relacionada amb la Guerra de Successió, l’atzar o la casualitat, van fer que Beethoven, que va canviar molt sovint de domicili a Viena (més de seixanta vegades en menys de trenta anys), va passar els darrers mesos de vida en el Monestir de Sancta Maria von Montserrate, on van ser enterrats molts dels exiliats catalans de l’esmentada guerra.

Bé, resulta que els monjos d’aquest monestir eren anomenats “els espanyols negres” pel seu hàbit de color negre de l’orde de Sant Benet. Donant la Nota, us recordareu que ja vàrem comentar en un programa anterior que al jove Ludwig, a Bonn també li deien “l’espanyol negre”. 

Un segle després de la mort de Beethoven, el monestir va ser enderrocat, però algú va guardar restes de la cambra on va romandre i on va morir Beethoven. Un comerciant melòman molt amic de Pau Casals li va regalar a aquest, dues pedres de la finestra de l’habitació beethoveniana, a més de l’escultura en relleu de la màscara del músic, en marbre de color negre. Aquesta peça es pot veure actualment a l’anomenada Sala del Sentiment, a la casa-museu de Pau Casals de Sant Salvador, al Vendrell.

En aquest cinquè i últim programa, avui us parlarem de més aspectes i curiositats relacionats amb Beethoven, però sobretot de notícies i comentaris de gent més propera a nosaltres, com per exemple el músic i comunicador musical Ramon Gener,  creador i presentador del programa de TV3 “Òpera en texans”, que sempre ha confessat que Beethoven és el seu heroi.

Us comentem que el passat setembre de 2020, Ramon Gener i l’il·lustrador Fernando Vicente van publicar el llibre, amb format de novel·la gràfica, titulat “Beethoven, un músic sobre un mar de núvols”. Tanmateix, Ramon Gener va publicar un altre llibre titulat “Si Beethoven pogués escoltar-me” on ens parla de com Beethoven va influir en ell per acabar sent  músic i divulgador musical.

Ara, ens aproparem a un tema no massa conegut. És la relació entre Beethoven i la música de Jazz! Resulta que la Sonata per a piano número 32, Donant la Nota, en do menor, que junt amb les 33 Variacions Diabelli, que vàrem comentar en el programa anterior, figuren entre les últimes composicions per a piano de Beethoven, i segons molts musicòlegs, el canvi de ritme i l’harmonia utilitzada anticipen el swing, i especialment el jazz.

Curiosament aquesta sonata, en lloc de tres moviments, en té solament dos i el segon moviment titulat Arietta, a vegades se’l denomina com “L’adéu a la sonata”.

Escoltarem el YouTube titulat Beethoven’s Jazz (Piano Sonata No. 32, opus 111) on a l’explicació escrita que figura a la pàgina d’Internet es comenta que el tema té una aparença sorprenent amb l’alegre boogie-woogie i s’ha senyalat sovint la seva proximitat amb el jazz i el ragtime, que en aquell moment estaven encara a vuitanta anys en el futur. Jeremy Denk, per exemple, descriu el segon moviment de la sonata utilitzant qualificatius com “proto-jazz” i “boogie-woogie”.

(Duració 2.30 min.)

I ara escoltarem una versió de la famosa bagatel·la Para Elisa, en clau de jazz, a càrrec del trio de Marcus Schinkel. Us hem de dir que vàrem escoltar per primera vegada aquest tema en una marató de 24 hores de ràdio, que Catalunya Música va dedicar a Beethoven, el 16 de desembre del 2020, coincidint amb la data oficial del naixement del músic i per commemorar el 250è aniversari d’aquesta efemèride.

(Duració 6:43)

Segur que us ha sorprès molt aquesta versió jazzística de Beethoven, la veritat és que a nosaltres també, i hem pensat oferir aquesta primícia a tots els  oients de Donant la Nota, ja que els nostres programes de divulgació musical estan  dedicats a diversos estils musicals i, per descomptat, també al jazz.

Per aquells que no hagin escoltat música clàssica en clau de jazz, podem recomanar-los uns dels primers intents que va tenir gran èxit; ens referim al disc titulat “Play Bach” del grup francès Jacques Loussier trio.

Es veu que la música barroca és molt adient per a la improvisació musical i ens és grat  recordar-vos una altra marató de 24 hores de música, titulada “Swinging Bach”  on músics de molts estils, també de jazz, varen oferir a la plaça major de Leipzig l’any 2000, en commemoració del 250è aniversari de la mort del gran compositor Johann Sebastian Bach.

Per acabar aquest cinquè programa dedicat a Beethoven hem pensat oferir-vos un Documental dedicat a la Novena Simfonia. En aquest vídeo, el director d’orquestra Iñigo Pirfano, ens transmet la seva magnífica visió carregada d’emotivitat envers aquesta, una de les obres mestres de la música universal.

(Duració 13:03)

Bé, finalment per acabar, us volem recordar, una vegada més, que divendres vinent, 15 de gener, a les 7 de la tarda i a la sala Josep Brossa de La Patronal de Sant Quirze, us oferirem la projecció del DVD de la Novena simfonia de Beethoven en un dels millors enregistraments sobre el tema a càrrec del gran director Herbert Von Karajan i l’orquestra Filharmònica de Berlín. Aquesta projecció és la col·laboració dels Amics de la Música a La Marató de TV3, dedicada a la recerca per a la investigació de la COVID. El preu de l’entrada/donatiu és de tres euros i la recaptació serà ingressada en el compte de La Marató de TV3. Moltes gràcies per la vostra assistència.

El programa d’avui ha estat  un treball conjunt, amb idea i redacció de José Ourille i amb correcció lingüística i locució de Rafael Güell. Hem d’agrair al tècnic de Ràdio Sant Quirze, Carles Serqueda, el seu teletreball de muntatge i posada a Internet, ja que a causa de la pandèmia encara no es poden enregistrar programes presencials a l’estudi de l’emissora.

Ah, recordeu que també podeu escoltar els nostres programes, sempre que vulgueu, al web: radiosantquirze.cat i també en el nostre Facebook: Amics de la Música SQV.

                               …………………………

DONANT LA NOTA: Emissió a RÀDIO SANT QUIRZE, 90.9 FM, els dijous de 6 a 7 de la tarda en primera emissió. Repeticions els dissabtes i dilluns, a les 19 hores.  Ràdio a la carta, les 24 hores en el web: radiosantquirze.cat

També en el Facebook: Amics de la Música SQV o en el nostre web: www.amicsmusica.com

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -spot_img
- PUBLICITAT -spot_img
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies