-
Andi Down Sabadell empra la realitat virtual per millorar l’accés a l’ocupació de les persones amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals
TECNOLOGIA/ECONOMIA. (Sabadell, 5 de març )- Aquest matí s’ha presentat a l’Escola Superior de Disseny (ESDi) de Sabadell la cinquena edició del programa ‘‘Yo me prep@ro”, una iniciativa de DOWN ESPAÑA i Fundación Vodafone Espanya que incorpora per primera vegada la realitat virtual com a eina per millorar l’accés a l’ocupació de les persones amb Síndrome de Down i discapacitat intelectual.
‘Yo me prep@ro” és el programa més complet i de major abast que hi ha al nostre país per a la formació en noves tecnologies de la informació a joves i adults amb síndrome de Down i d’altres discapacitats intel·lectuals. L’objectiu que es persegueix amb aquesta formació és facilitar la seva inserció laboral en empreses ordinàries i, en definitiva, la seva inclusió social.
L’edició d’enguany porta per nom “Prepar@dos”. En aquests cinc anys, Andi ha format 72 participants del programa, entre ells, 34 dones (47%) i 38 homes (53%). Han prestat la seva col·laboració el 75% de les empreses contactades. S’ha aconseguit signar un total de 57 convenis de practiques i 28 contractes laborals. Per tant, s’han acomplert els objectius de pràctiques no laborals en un 98,2% i els objectius de contractació en un 96,6%.
En l’acte han participat Antoni Garrell, director d’ESDI, Àlex Carballo, director comercial d’Administracions Públiques de Vodafone a Catalunya, Anna Monterde, cap d’orientació i intermediació laboral de Promoció Econòmica de Sabadell, Eloy Cortés, regidor d’Acció Social de l’Ajuntament de sabadell, i Dolors Pallàs, presidenta d’Andi Down Sabadell. En la segona part han explicat la seva experiència amb el programa els participants Minerva Llorente i Mª Carmen Ortega i l’empresari Isidre Pelayo, administrador de la botiga Terranova, de Castellar del Vallès.
Antoni Garrell, director general d’ESDI, ha donat la benvinguda als assistents a l’acte i ha felicitat els organitzadors de la iniciativa: “Sou pioners i ens esteu ensenyant com han de ser els processos formatius dels propers anys. Realment no hi ha líimits. Si tenim voluntat i determinacio, tot es pot fer”. Per la seva banda, el portaveu de Fundación Vodafone, Àlex Carballo, ha recordat que “el 15% de la població mundial té alguna discapacitat reconeguda i que són les noves tecnologies les què han d’ajudar a fomentar la igualtat d’oportunitats”. Seguidament, la representant de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sabadell, Anna Monterde, ha destacat la tasca d’Andi: “no deixa d’innovar i millorar el què fa cada dia i avui ho demostra amb aquests resultats excepcionals”. A continuación, el regidor d’Acció Social, Eloy Cortés, ha indicat que “Andi és una entitat histórica a la nostra ciutat, posició que s’ha guanyat amb els anys”, i ha reivindicat la necessitat de “superar la visió de serveis socials com purament existencialista, a fi de millorar l’acció conjunta amb promoció económica”. Finalment, per Dolors Pallàs, presidenta d’Andi Sabadell, “es necessari cridar l’atenció a tots els agents socials sobre la necessitat de donar oportunitats a aquests nois i noies en el seu projecte de vida, com tindria qualsevol persona”.
En les sis edicions a nivell estatal, el projecte ha aconseguit, el major nombre d’alumnes amb discapacitat intel·lectual mai implicats en un programa de formació en Tics. El total de participants d’edicions anteriors mes la que està en curs és de 1250 alumnes; 356 contractes aconseguits i 26 esperats aquest any; 816 convenis de pràctiques realitzades per usuaris del programa en empreses de tot Espanya i 44 de nous esperats aquest any. Un dels aspectes clau del programa és que en ell participen usuaris d’un gran nombre de comunitats autònomes.
Conveni marc
La realització d’aquest projecte s’emmarca dins del Conveni Marc subscrit el 8 de novembre de 2013 entre Fundación Vodafone España, Plena Inclusión i DOWN ESPAÑA per a la realització d’activitats conjuntes en matèria d’accessibilitat i inserció laboral que redundin a millorar les condicions de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.
Aquest conveni busca fomentar la innovació tecnològica aplicada a l’accessibilitat i posa l’accent principalment en aquelles iniciatives que contribueixin a la participació de les persones amb discapacitat intel·lectual en l’àmbit laboral a través de projectes pilot d’innovació i sessions formatives i de divulgació.