Dijous,30 maig, 2024
IniciA PORTADAArribada del Raid Latécoère - Aéropostale a Sabadell

Arribada del Raid Latécoère – Aéropostale a Sabadell

AVIACIÓ. El passat dissabte 29 de setembre, els components del Raid Latécoère van aterrar a l’Aeroport de Sabadell, en la segona escala programada per aquest esdeveniment.

Aquest raid va sortir de Toulouse el dia 27 per aterrar a Perpignan, la primera etapa del raid. De Sabadell, continua cap a Sevilla, Casablanca, Marrakech, Tarfaya, Nouadhibou i finalitza a Dakar, rememorant el centenari del primer vol de la línia aeropostal que enllaçava França amb Àfrica.

La primera línia aèria transcontinental, la Compagnie Générale Aéropostale, va ser fundada per al famós constructor Francès d’avions Pierre-Georges Latécoère, l’any 1918.

Pierre-Georges Latécoère, tenia el somni visionari d’unir els continents europeu, africà i americà mitjançant l’aviació, transportant passatgers i correu, per tal d’escurçar més els viatges intercontinentals que només es feien per mar, tardant molts dies a arribar a port.

En aquells temps, l’aviació es trobava en els seus principis (recordem que el primer vol de la història el van realitzar els germans Wright a Kitty Hawk, Amèrica, l’any 1903) i era impensable que arribés a ser el que és en l’actualitat, amb viatges entre el continent europeu i l’americà en poc menys de 4 hores (amb l’avió supersònic Concorde, avui tristament desaparegut per als grans costos econòmics que comportava).

En els albors de l’aviació, van ser uns homes considerats com a herois (i a vegades bojos), els que van iniciar aquesta etapa brillant de l’aviació i que avui, contràriament al que en aquelles èpoques era impensable, que l’aviació arribes a ser un medi tan emprat per al transport de persones i de càrregues, avui és impensable un món sense l’aviació.

Aquests pioners, que arriscaven la vida cada vegada que s’enlairaven en els seus fràgils aparells, tenien noms mítics, com ara Antoine de Saint ExupéryHenri GuillaumetJean Mermoz; valents aviadors que gràcies a ells gaudim de l’evolució del transport de passatgers i tota mena d’objectes amb la rapidesa que exigeixen els temps actuals.

Tornant al present, l’any 2008 neix a ToulouseFrancazal, l’associaciò Raid Latécoère – Aéropostale, reconeguda a França com a associació d’interès general i emparada per la Federació Francesa d’Aeronàutica. Els seus objectius són:

  • Mantenir vives a la memòria les línies aèries Latécoère i Aéropostale, donant continuïtat a l’acció dels pioners.
  • Realitzar projectes culturals i de solidaritat entorn dels valors de l’escriptura per a l’acostament de cultures.
  • Transmetre els valors solidaris de compartir, obrint-se al món al llarg dels 18.000 quilòmetres del raid.
  • Donar suport al desenvolupament de la Francofonia i salvaguardar un patrimoni universal.
  • Finalment, inscriure la línia Europa-Àfrica-Sud-Amèrica al Patrimoni cultural de la UNESCO.

Per celebrar aquest centenari del primer correu intercontinental, l’associació ha dut a terme aquest raid per donar a conèixer al món aquesta gesta tan important i poc coneguda per al públic en general.

El dissabte al matí, des de les 9 h van anar arribant els participants a l’Aeroport de Sabadell, fins a aconseguir aterrar els 60 avions participants; l’últim va aterrar a les 14 h per un problema mecànic a la seva aeronau.

El Director d’AENA, el senyor Juan Crespo i el President de l’Aeroclub Barcelona Sabadell, senyor Pere Joan Nogueroles, van rebre als pilots a la terrassa de l’Aeroclub, que estava plena de gom a gom.

A les 13 h, presidint l’acte un diputat del Parlament Francès, el President de l’Associació Raid LatécoèreHervé Berardi, la Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Sabadell, Marisol Martinez, el President de l’Aeroclub Barcelona Sabadell, Pere Joan Nogueroles i el Director d’AENAJuan Crespo, va començar l’acte de presentació del raid al públic, amb unes paraules d’introducció de Hervé Berardi que va donar a conèixer l’objectiu de fer aquest raid aeri i també va donar a conèixer la història de l’associació.

Va comentar que és una associació solidària sense ànim de lucre; que vol acostar l’aviació als més petits per tal que coneguin aquest apassionant esport i així difondre’l. Per això, simulant el primer viatge del correu aeri de l’any 1918, van portar un sac de correu amb cartes escrites per alumnes de col·legis de Toulouse que anaven adreçades a altres alumnes de col·legis de Sabadell i de Dakar.

D’esquerra a dreta: Hervé de Saint Exupèry, el diputat al Parlament Francés i senyora, Hervé Berardi

Cadascun dels alumnes del col·legi Miquel Martí i Pol de Sabadell, va recollir del sac una carta a l’atzar i van dipositar en un altre sac, les seves cartes escrites per retornar als alumnes de Toulouse i també als del col·legi de Dakar, on les portarien els avions del raid, rememorant aquell primer enviament de correu entre dos continents.

Uns dels alumnes presents, va llegir una carta del President de la República Francesa, Emmanuel Macron que va fer expressament per aquest esdeveniment i en la que comunicava el seu orgull per accions com aquesta, que contribuïa a l’acostament entre diferents cultures.

També fa adreçar unes paraules als assistents el senyor Pere Joan Nogueroles, que va donar les gràcies a l’Associació i entre d’altres, va ratificar les paraules de Hervé Berardi i les del President de la República Francesa, destacant l’orgull que sentia per haver escollit l’Aeroport de Sabadell com a destí del raid i la necessitat d’acostar les cultures amb accions com aquesta. Va finalitzar donant les gràcies als protagonistes del dia, els pilots i a l’organització de l’esdeveniment.

Va prendre la paraula Juan Crespo, que va coincidir amb l’opinió de Pere Joan Nogueroles en quasi tot i va afegir que l’any passat ja es va fer aquest raid per primera vegada, amb una participació de la meitat d’aeronaus i amb condicions climatològiques adverses, però així i tot, va ser molt entranyable. Aquesta edició, gràcies a la favorable climatologia i per coincidir amb el centenari, la participació ha sigut molt més gran i més lluïda.

Va cloure l’acte Marisol Martinez, que va donar les gràcies a l’organització del raid i a l’Aeroclub per portar a Sabadell esdeveniments tan importants com aquest, que contribueixen a donar a conèixer la ciutat de Sabadell al món. També va coincidir amb els anteriors locutors en el fet de la importància que esdeveniments com aquest contribueixen a l’acostament entre cultures de diferents nacionalitats, fen un món més plural.

Alumnes del col·legi Miquel Martí i Pol i de diversos instituts de Barcelona, van anar llegint unes cartes que adreçaven a altres alumnes, tant de Toulouse com de Dakar, que després van ficar dins el sac de correu aeri perquè els pilots del raid en persona, les fessin arribar al seu destí.

Seguidament, Hervé Berardi va lliurar uns diplomes a l’Aeroclub i a l’Ajuntament, per tenir un record de l’esdeveniment; també l’Aeroclub va rebre per part de l’Associació, una maqueta de l’avió que va inaugurar aquest servei postal, un Latécoère.

Finalitzades les locucions, l’Aeroclub Barcelona Sabadell va oferir un aperitiu per tothom, per celebrar aquest dia.

A la tarda, es fa fer una conferència de presentació al Caixa – Fòrum de Barcelona, presidida per Hervé Berardi i acompanyat per als conferenciants Bernard Bacquié i Abel Sevellec.

Un cop fetes les presentacions per part de BerardiBernard Bacquié va fer un repàs a la història dels pioners del servei aeropostal, mencionant la figura d’Antoine de Saint Exupèry, aviador de reconeguda fama i escriptor de diversos llibres; el més conegut per a tothom El Petit Príncep, que va ser un actiu pilot pioner de la línia Latécoère Aeropostale. El fet de ser un apassionat de l’aviació, el va portar a escriure diverses obres que avui són un referent no tan sols en el món de l’aviació, sinó de lectura en multitud de col·legis d’arreu del món.

Bernard Bacquié va projectar unes diapositives antigues on es podien veure els primers pilots que van aterrar a Barcelona, abans que existís l’aeroport del Prat. En algunes d’aquestes imatges, es veu el primer camp d’aterratge d’avions d’espanya, ubicat a l’hipòdrom de Can Tunis i que va ser on va aterrar també el primer avió de la història del nostre país. Aquest primer aterratge el va protagonitzar Julien Mamet, amb un aeroplà Blèriot equipat amb un motor Anzani de 25 CV, l’onze de febrer de 1910.

Enllaç a diapositives àlbum Facebook: Els pioners de l’aviació i Primers vols a Barcelona.

Seguint la conferència, va prendre la paraula Abel Sevellec, que principalment va desgranar la història d’Antoine de Saint Exupèry, amb totes les fites aconseguides al llarg de la seva vida. Va destacar que en aquest raid, hi participa el Capità Hervé de Saint Exupèry, net-nebot del famós pilot i escriptor. També uns nens vinguts de França amb el raid, van llegir unes cartes adreçades a altres nens espanyols i de Dakar, com ja van fer per el matí.

Per cloure l’acte, l’organització va sorprendre a tota la sala amb una brillant i fantàstica exhibició de dos models d’avions reduïts, que van fer evolucions acrobàtiques per tota la sala, acompanyats per una banda sonora que els dos pilots interpretaven fent ballar els avions al ritme de la música.

  

Tot un espectacle que va ser fortament ovacionat per al públic present. Així va finalitzar una jornada plena d’activitats i molt entranyable. Ara caldrà esperar la propera edició que el raid aterri a Sabadell, que serà de nou benvinguda.

Podeu veure les fotografies de l’esdeveniment als àlbums de Facebook d’aquests enllaços:

Arribada del Raid Latécoère – Aéropostale a Sabadell (1ª part)

Arribada del Raid Latécoère – Aéropostale a Sabadell (2ª part)

Arribada del Raid Latécoère – Aéropostale a Sabadell (3ª part)

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies