L’exposició, que té com a comissari José Payá, explica el vincles entre Catalunya i Azorín, pseudònim de l’escriptor i periodista José Augusto Trinidad Martínez Ruiz, i la seva relació amb figures tan rellevants de la època com, entre d’altres, el poeta i escriptor Joan Maragall, i el president Lluís Companys, a qui va visitar a la presó Model de Madrid amb motiu dels esdeveniments del 6 d’octubre de 1934.
La mostra que es pot visitar del 12 d’abril al 26 de maig a la Sala 4 del Palau Robert, l’organitza la Generalitat amb la col·laboració de la Casa Museu Azorín (Fundación Caja Mediterráneo).
L’exposició s’estructura en els àmbits següents: Biografia, Periodisme, Federalisme, Joan Maragall, Modernisme, Lluis Companys i Opinions.
Azorín va ser un renovador del periodisme espanyol, sempre connectat a la premsa catalana, un periodista i escriptor prolífic: 6.000 articles, 3.000 cartes, 148 llibres i nombrosos editorials a diversos diaris. Va ser un mestre de la narració amb un estil minimalista concís, amb gran capacitat descriptiva. Va treballar al Diari de Barcelona a principis del segle XX, on va publicar més de 200 articles, i va col·laborar posteriorment a La Vanguardia. També va publicar a La Veu de Catalunya, La Publicidad, La Federación, Progreso, El Progreso, La Campaña, El Motín, El Imparcial, España, Blanco y Negro, ABC, Crisol, Luz, Ahora, La Libertad o La Prensa de Buenos Aires, entre d’altres.
El Palau Robert depèn del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Difusió.