SALUT. Segons informa la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC el consum de fruites i verdures ha passat a ser de 5 a 3 al dia, fet alarmant ja que els experts recomanen el consum de més d’una fruita per àpat.
En concret, l’Organització Mundial de la Salut recomana el consum de 600 grams per persona i dia en els seus objectius de salut pública. Aquest objectiu es correspon a Espanya amb unes cinc racions entre fruites i verdures. No obstant això, segons l’Enquesta Nacional d’Ingesta Dietètica Espanyola (Enide), el consum mitjà diari de fruites en adults és de 208 grams, i el d’hortalisses de 189 grams, és a dir, un total de 397 grams / dia, quedant per sota del mínim de 600 grams / dia i suposant no més de tres racions.
A més, segons aquesta mateixa font, el 56% i el 54% dels adults no prenen diàriament fruites o hortalisses respectivament, xifres que arriben a nens i joves al 43% i 63 respectivament.
L’any 2021 ha estat designat per l’Assemblea General de les Nacions Unides com l’Any Internacional de les Fruites i Verdures (AIFV) i des del Col·legi Professional de Dietistes-Nutricionistes de Madrid (CODINMA) volen contribuir a conscienciar sobre la importància de la inclusió d’aquests aliments en la dieta “ja que tenen molts beneficis per a la nostra salut. Per exemple, enforteixen el nostre sistema immunològic, combaten la desnutrició i ajuden a prevenir malalties no transmissibles“.
Per aquest motiu, els experts de l’CODINMA aposten per planificar la dieta i incloure-hi fruites i verdures de proximitat “i si són de temporada, millor, ja que són aliments frescos, amb més sabor i nutrients, i es poden trobar a millor preu“, afirmen. A més, “proporcionen una important aportació vitamínica i mineral, a més de fibra; la majoria tenen un alt contingut d’aigua i posseeixen antioxidants, flavonoides i compostos fenòlics“.
Des de la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC animen a tothom tornar al consum de 5 peces de fruita i verdura diària, tal i com recomanen els experts.