JAVI QUINTANO
11/10/2024 | 10:50:32
Tu llegeixes gratis, però la informació vol hores. Si t’agrada el què llegeixes, anuncia’t o associa’t i fes possible que seguim publicant.
Segons informa Bellaterra Diari, per tal de pal·liar el greu problema de l’habitatge a Bellaterra, un grup de famílies locals ha creat una Comunitat de Béns amb l’objectiu de desenvolupar un projecte de transformació urbana que doni lloc a la construcció de gairebé un centenar de nous habitatges en els pròxims anys. Aquests habitatges es situaran a la zona compresa entre el Camí Antic de Sant Cugat i el carrer Canigó, a Terranova.
Un projecte inspirat en estudis previs
Aquesta iniciativa sorgeix després d’un estudi de la Diputació de Barcelona realitzat el 2021, en el qual es proposava un augment de la densitat en aquesta zona de Bellaterra. El Pla Director Urbanístic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) també havia suggerit augmentar tant la densitat com el sostre edificable, fins al punt de duplicar-lo i permetre edificacions de fins a Planta Baixa + 5 pisos.
No obstant això, veient que aquesta proposta no convencia a la majoria del veïnat, un grup de bellaterrencs ha decidit promoure una alternativa molt més moderada i adequada a les necessitats locals. El projecte Bellanova pretén construir habitatges sense incrementar el sostre edificable actual, amb dimensions més ajustades per a famílies i joves, i a preus molt més assequibles.
Bellaterra: una població cada cop més envellida
Els impulsors del projecte argumenten que Bellaterra ha esdevingut una població envellida, on molts joves es veuen obligats a marxar per la manca d’habitatge assequible. Segons expliquen, “molts dels nostres joves, en voler independitzar-se, han de marxar de Bellaterra per la inexistència d’habitatge a un preu raonable”.
Una comunitat sostenible i adaptada a les necessitats locals
La Comunitat de Béns “Bellanova” ha proposat una modificació del Pla General Metropolità (PGM) que permetria una transformació urbanística més sostenible i adequada a les necessitats reals de Bellaterra. El model plantejat implica augmentar significativament les zones verdes i dotar de nous serveis tant el barri de Terranova com la resta de Bellaterra.
En lloc del model actual de grans habitatges aïllats de fins a 500 m² en parcel·les de 1.000 m², es proposa una urbanització més densa, amb habitatges en filera o blocs en illa, on es prioritzen els espais comunitaris compartits. Això inclouria piscines, zones esportives i lúdiques, horts comunitaris, així com zones de coliving i coworking per promoure la cohesió social i la participació veïnal.
Nous equipaments i més zones verdes
A més de la creació d’habitatges, la zona de Bellanova suposaria la implementació de nous equipaments i un augment de les zones verdes. S’espera que la transformació urbanística permeti connectar millor les zones verdes existents, alhora que es respectarà la massa forestal de l’entorn. També es contempla la peatonalització de part del Camí Antic i la creació de serveis com petits comerços i un bar o restaurant, dinamitzant així la vida al barri.
Una actuació de gran abast
El projecte afectarà una àrea de 5,19 hectàrees, amb un sòl urbà consolidat de 41.000 m² situat a la zona d’entrada a Bellaterra per Sant Joan. Els habitatges projectats seran tant plurifamiliars com unifamiliars, amb superfícies d’entre 100 i 170 m², i es mantindrà l’alçada actual de les edificacions per preservar l’harmonia amb l’entorn.
Cap a un futur més assequible i autosuficient
El projecte també preveu que els nous habitatges siguin sostenibles i autosuficients energèticament, apostant per la salut i el benestar dels seus futurs residents. El model Bellanova vol ser un referent de qualitat en l’habitatge al Vallès, amb solucions innovadores per aconseguir habitatges saludables, a preus accessibles per a les famílies i joves de la zona.
Una aposta pel relleu generacional
La iniciativa Bellanova té com a objectiu final garantir el relleu generacional a Bellaterra, oferint als joves habitatges assequibles sense ànim de lucre i sense beneficis de promotor. El procés es gestiona de manera col·lectiva, permetent la participació activa en totes les decisions, des de l’adquisició del sòl fins a la construcció i lliurament dels habitatges.
Actualment, Bellanova ja ha adquirit una part important del sòl i ha iniciat els tràmits per a la modificació del PGM, un procés que es preveu que duri entre 2 i 3 anys.
Participació oberta
Si esteu interessats a conèixer més sobre aquest projecte o participar-hi, podeu contactar amb la Comunitat de Béns Bellanova a través del correu electrònic: bellanovacb@gmail.com.