REDACCIÓ/POLÍTICA. A proposta del Parlament de Catalunya, i amb l’impuls del Govern de Catalunya, el dia 23 de desembre de 2016 es constituí el Pacte Nacional pel Referèndum, que aplega milers d’entitats socials, culturals i polítiques, amb el propòsit d’impulsar un pacte entre els governs de l’Estat i de la Generalitat que permeti la celebració d’un Referèndum eficaç i vinculant, perquè la ciutadania catalana pugui votar sobre el seu futur polític com a nació.
El Comitè Executiu del Pacte rebé l’encàrrec d’elaborar un Manifest que recollís aquesta aspiració transversal. El dia 1 de febrer, el Plenari del Pacte aprovava el text proposat pel Comitè.
S’obre una campanya d’adhesions per recollir el suport d’institucions, entitats, electes i particulars, de dins i de fora de Catalunya, per a la celebració d’un referèndum sobre el futur polític de Catalunya.
D’acord amb aquest Manifest, l’entitat Bellaterra per la Independència implicada en la defensa del Referèndum ha iniciat una campanya de suport al Manifest repartint casa per casa de Bellaterra un fulletó on s’invita els ciutadans de la població a signar el Manifest.
Bellaterra per la Independència vol realçar unes consideracions extretes del propi Manifest:
- Valorem molt positiva la campanya d’adhesions per recollir el suport d’institucions, entitats i ciutadans per aconseguir la celebració d’un referèndum sobre el futur política de Catalunya.
- Considerem que el referèndum és un dret essencial de tota societat democràtica i que Catalunya té dret a decidir el seu futur polític. Aquesta és una vella i sostinguda aspiració, transversal de la gran majoria de la població catalana que avui dia només es pot resoldre via referèndum.
- En democràcia, davant problemes polítics calen solucions polítiques.
- El referèndum és una eina inclusiva que permet la lliure expressió de posicionaments polítics diversos. És un instrument propi de la democràcia que ha de permetre donar sortida a problemes polítics.
- Permet el debat escrupolosament democràtic, plural i amb igualtat de condicions entre les legítimes opcions expressades amb el vot. El referèndum ha de propiciar la implicació de tothom a participar-hi.
- Experts en dret constitucional afirmen que el marc jurídic espanyol permet la realització a Catalunya d’un referèndum acordat amb l’Estat. Si això no ha estat possible ha estat per falta de voluntat política dels Governs d’Espanya.
- El Manifest insta els Governs de Catalunya i de l’Estat espanyol a assolir l’acord polític que possibiliti un referèndum amb garanties, efectiu, reconegut per la comunitat internacional i vinculant per sortir de l’encallament actual.
Bellaterra per la Independència. Comunicació