Dijous,18 abril, 2024
IniciA PORTADABODEGAS BARCOLOBO, a la Ribera del Duero: Un referent en la producció...

BODEGAS BARCOLOBO, a la Ribera del Duero: Un referent en la producció de vins de gran qualitat

TOP GASTRONOMY / REPORTATGES.

Amb motiu de la primera edició de la Barcelona Wine Week el passat mes de febrer, vàrem tenir l’oportunitat de conèixer l’oferta de vins de la majoria de productors de tota la geografia Espanyola, representats cadascun per la regió productora o dels sectors vitivinícoles que donen el nom a les diverses denominacions d’origen.

Dins de les regions productores, destacava la D. O. Ribera del Duero, per la gran quantitat de bodegues que lluïen aquest distintiu que és sinònim de qualitat en els seus famosos caldos, apreciats arreu del món.

Juntament amb la Ribera del Duero, trobem els vins d’una altra important regió vitivinícola, la IGP (Indicació Geogràfica Protegida) Vi de la Terra de Castella i Lleó, amb productes de gran qualitat i molt apreciats que  vam tenir el plaer de degustar en l’estand dels CELLERS BARCOLOBO, que ens oferia una selecció de vins de gran qualitat, amb el segell i el paladar inconfusible dels vins molt ben elaborats en aquesta regió productora.

 

 

Crida l’atenció el nom de la bodega. Doncs be, l’origen d’aquest nom, ve de la conjunció de les paraules BARCO (que vol dir barranc poc profund) i LOBO (que, tal com diu la paraula, es refereix al llop, el mamífer que el gran naturalista i amic dels animals, Fèlix Rodríguez de la Fuente, va donar a conèixer a tots nosaltres per esborrar la imatge negativa que tenia a la societat). A la finca hi había un BARCO (barranc) per on els llops baixaven a beure aigua a la llera del riu Duero; d’aquí li ve el nom a la bodega.

 

ELS ORIGENS DEL CELLER

El Celler es troba en la Finca La Rinconada, situada en un extraordinari i pintoresc paratge natural en el terme de Castronuño (Valladolid), en un racó del Duero en forma de falç al qual deu el seu nom.

 

 

És un lloc de llarga tradició agrària, ramadera i cinegètica enclavat en un entorn privilegiat, la Reserva Natural “Riberes de Castronuño – Vega del Duero”, hàbitat excepcional per a espècies com la garsa imperial, cérvols, senglars, aguilons i una infinitat més d’animals. Dins d’aquest espai privilegiat es troben les vinyes i el celler.

 

 

L’any 2001 es va decidir complir el vell somni de recuperar la tradició vitivinícola que va haver-hi en La Rinconada. Així, es van reconvertir les parcel·les més idònies en vinyes i es va rehabilitar una antiga panera i magatzem de gra, que avui alberga les instal·lacions del celler.

 

VINYES

Les seves vinyes ocupen una extensió de 20 hectàrees amb les varietats de raïm Ull de llebre, Syrah i Cabernet Sauvignon, i estan caracteritzats per sòls arenosos i pedregosos, que al costat del clima continental de influencia atlàntica, amb hiverns freds i estius sotmesos a rigoroses temperatures, exerceixen un paper fonamental en el desenvolupament dels ceps produint un raïm de qualitat excepcional que destaquen per la seva gran concentració.

ULL DE LLEBRE, SYRAH I CABERNET SAUVIGNON”

 

La filosofía de Bodegas Barcolobo està basada en una consideració de màxim respecte pel raïm, on la cura dels diferents treballs en la vinya al llarg de l’any garanteix l’excel·lència de la matèria primera. Sòl i vinya estan íntimament lligats i aquell aporta gran part de l’originalitat i tipicitat dels vins Barcolobo.

 

ELABORACIÓ I CRIANÇA

La recol·lecció es realitza manualment en caixes de 15 Kg, evitant així el trencament del raïm, que es traslladen a una cambra frigorífica en la qual es rebaixa la temperatura a 3 °C amb l’objectiu d’evitar l’oxidació i facilitar el seu posterior processament, permetent obtenir una major extracció d’aromes varietals, colors i tanins nobles.

RECOL·LECCIÓ MANUAL”

 

Posteriorment es realitza la neteja i l’elecció de raïm que, sense rebregar, passen per gravetat a dipòsits de 5.000 i 10.000 litres, amb temperatura controlada, per a la seva maceració i fermentació, després de les quals els vins passen a botes de roure francès, amb torrats seleccionats. El tràfec del vi es realitza tantes vegades com sigui necessari per a aconseguir la qualitat desitjada per l’enòleg. Cada varietat i parcel·la es vinifiquen per separat per a mantenir la seva personalitat.

 

LA NOSTRA SELECCIÓ DE VINS. FITXES TÈCNIQUES I DE TAST

 

 

 

CELLER:  BARCOLOBO.

DENOMINACIÓ:  Vi de la Terra de Castella i Lleó.

VINYA: Raïm procedent de vinyes velles de secà situats en la zona de Rueda D.O.

VARIETATS:  Verdejo 100%.

VEREMA:  Manual en caixes de 15 kg amb selecció a la vinya i al celler.

ELABORACIÓ:  Maceració pre-fermentativa durant 12 hores a 3 °C de temperatura. Fermentació en bótes noves de roure francès de 225 litres.

CRIANÇA:  Quatre mesos en botes de roure francés sobre els seus fins lies.

NOTES DE TAST:  Color groc intens. Brillant i de llàgrima viva. Molt aromàtic, varietal, amb records a fruita madura i aromes a herba fresca. Untuós en boca, sàpid i de bona acidesa.

 


CELLER:  BARCOLOBO.

DENOMINACIÓ:  Vi de la Terra de Castella i Lleó.

VINYA:  Ubicada a la Reserva Natural de “Riberas de Castronuño – Vega del Duero”, caracteritzades per terres sorrenques i pedregoses i clima continental.

VARIETATS:  Tempranillo 100%.

VEREMA:  Manual en caixes de 15 kg amb selecció a la vinya i al celler.

ELABORACIÓ:  Raïms netejats sense rebregar i sagnat del most directe a la bóta per a la seva fermentació.

CRIANÇA:  Dos mesos en botes de roure francès de 225 litres.

NOTES DE TAST:  Espectacular rosa pàl·lid, palote, llaminadura, brillant. Subtils aromes florals, violeta i rosa. Boca elegant de bona acidesa, fresc i refrescant de grat record.


CELLER:  BARCOLOBO.

DENOMINACIÓ:  Vi de la Terra de Castella i Lleó.

VINYA:  10 hectàrees de vinya ubicada a la Reserva Natural de “Riberas de Castronuño – Vega del Duero”, caracteritzades per terres sorrenques i pedregoses i clima continental.

VARIETATS:  Tempranillo 100%.

VEREMA:  Manual en caixes de 15 kg amb selecció a les vinyes i al celler.

ELABORACIÓ:  Raïms netejats sense rebregar. Maceració i fermentació en dipòsits d’acer inoxidable amb temperatura controlada.

CRIANÇA:  Quatre mesos en bota de roure francès y americà.

NOTES DE TAST:  Color vermell cirera, net i brillant. Aromes a fruites vermelles, làctics i cacau. Boca saborosa, fresca i amb bon volum.


CELLER:  BARCOLOBO.

DENOMINACIÓ:  Vi de la Terra de Castella i Lleó.

VINYA:  15 hectáreas de vinya ubicats a la llera del Riu Duero, caracteritzats per terres sorrenques i pedregosas.

VARIETATS:  Tempranillo (70%), Syrah (20%) i Cabernet Sauvignon (10%).

VEREMA:  Manual en caixes de 15 kg amb selecció a la vinya i al celler.

ELABORACIÓ:  Raïms netejats sense rebregar. Maceració i fermentació en dipòsits d’acer inoxidable amb temperatura controlada. Vinificació per separat de les diferents varietats i parcel·les.

CRIANÇA:  Dotze mesos en bota de roure francès i dotze mesos en botella.

NOTES DE TAST:  Color granat amb rivets violacis. Molt aromàtic amb records a fruites vermelles, espècies i notes balsàmiques. Mineral. A la boca té estructura i volum. Equilibrat. De record persistent i fruiter.


CELLER:  BARCOLOBO.

DENOMINACIÓ:  Vi de la Terra de Castella i Lleó.

VINYA: Selecció de raïms de vinyes ubicades a la llera del Riu Duero, caracteritzats per terres sorrenques i pedregoses.

VARIETATS: Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo.

VEREMA:  Manual en caixes de 15 kg amb selecció a les vinyes i al celler.

ELABORACIÓ:  Raïm netejada sense rebregar. Maceració i fermentació en dipòsits d’acer inoxidable amb temperatura controlada. Fermentació Malolàctica a la bóta. Vinificació per separat de les diferents varietats i parcel·les.

CRIANÇA:  Vint mesos en botes noves de roure francès, i almenys vint-i-quatre mesos en botella.

NOTES DE TAST:  Color roig picota, amb rivets episcopals. Fruita madura amb notes balsàmiques, cedre i tabac, espècies dolces, làctics, net i fragant. A la boca resulta equilibrat, voluminós, persistent, amb llarg rere gust.


PREMIS OBTINGUTS PER LES NOSTRES BODEGUES

Guía Peñín de los Vinos de España 2018.    BARCOLOBO El Jaral: 94 puntos; BARCOLOBO Victoria: 92 puntos; BARCOLOBO La Rinconada: 90 puntos.

Guía de Vinos ABC 2019. BARCOLOBO Victoria: 92 puntos.

G100 Super Wine Awards 2019. BARCOLOBO El Jaral: Gold Medal.

Concours Mondial Bruxelles 2019. BARCOLOBO El Jaral: Gold Medal.

International Wine Challenge 2019. BARCOLOBO El Jaral: Silver Medal; BARCOLOBO Victoria: Bronze Medal; BARCOLOBO Lacrimae Rerum: Commended Wine.

Decanter World Wine Awards 2019. BARCOLOBO El Jaral: Silver Medal; BARCOLOBO Victoria: Bronze Medal.

Concours Mondial Bruxelles 2018. BARCOLOBO: Grand Gold Medal; BARCOLOBO El Jaral: Gold Medal.

International Wine Challenge 2018. BARCOLOBO El Jaral: Gold Medal (96 puntos).

Berlinier Wein Trophy 2018. BARCOLOBO El Jaral: Gold Medal.

Concurso Internacional de Vino Zarcillo 2018. BARCOLOBO Victoria: Gold Medal.

Guía Peñín de los Vinos de España 2017. BARCOLOBO El Jaral: 95 puntos; BARCOLOBO: 93 puntos; BARCOLOBO La Rinconada: 90 puntos; BARCOLOBO Lacrimae Rerum: 91 puntos; BARCOLOBO Verdejo: 91 puntos.

CONTACTE:

BODEGAS BARCOLOBO

Ctra. San Román de Hornija, s/n 

47520 Castronuño (VALLADOLID)

T: (+34) 91 490 18 71

info@barcolobo.com

www.barcolobo.com

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies