Dissabte,20 abril, 2024
IniciA PORTADACambres pròpies sense sostre de vidre. “Il dolce far niente” per Cristina...

Cambres pròpies sense sostre de vidre. “Il dolce far niente” per Cristina Redondo

CRISTINA REDONDO/TRIBUNA

Cambres pròpies sense sostre de vidre

“A woman must have money and a room of her own if she is to write fiction.” ( “Una dona ha de tenir diners i una habitació pròpia si vol escriure ficció”)― Virginia Woolf, A Room of One’s Own.

[dropcap]D[/dropcap]

es del 2016, el dilluns més proper al 15 d’octubre (onomàstica de Santa Teresa) se celebra a Espanya el Dia de les Escriptores. Aquest any el 15 octubre coincideix en dilluns, per això se celebra el mateix dia. Aquesta iniciativa va ser iniciada per la Biblioteca Nacional d’Espanya, l’Associació Clàssiques i Modernes i la Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries (FEDEPE) per compensar la discriminació històrica de les dones en la literatura.

Després de xerrar amb diverses amigues que treballen en llocs de responsabilitat en diferents sectors, m’adono de diverses situacions negatives, curiosament, sempre tòxiques pel paper de la dona en el món laboral. La principal situació a destacar és que la presència de la dona en llocs de notorietat és encara un camí a superar ple de sots i impediments omplerts amb paternalismes a destruir.

El sostre de vidre continua existint amb més duresa que mai. Fins i tot, malauradament, entre les mateixes dones s’observen comentaris destructius i excloents per a la dona, de caràcter masclista respecte a altres companyes del mateix gènere. Som realment conscients dels esforços que realitzem les dones perquè se’ns reconegui en el món laboral? O realment la situació és que ens espanta que companyes nostres puguin trencar aquest sostre de vidre i ser reconegudes pel seu esforç i qualitat professional? Jo crec que seria una alegria per a molts i moltes que poguéssim veritablement trencar aquest maleït sostre asfixiant de vidre masculí d’una vegada per totes.

Durant segles, també a la literatura, el paper de les dones com a escriptores ha estat un tabú, fins a tal punt que moltes autores literàries es veien obligades a signar els seus textos sota pseudònim masculí, per exemple, quan Charlotte Brontë va publicar Jane Eyre a 1847, es va veure obligada a signar amb el pseudònim masculí de Currer Bell.

“Aquesta situació ja no es dóna” pensaran alguns, però la veritat i difícil de creure és que actualment encara passa. J.K.Rowling (coneguda autora britànica de Harry Potter) es va veure obligada a canviar el nom amb el qual inicialment enviava els seus manuscrits a editorials: Joanne Rowling. Després del suggeriment dels seus editors va passar a signar com J.K. Rowling, amb la idea que les seves inicials es relacionessin amb un escriptor i no amb una escriptora, i així poder disposar d’un major èxit comercial. Situació sexista i de total infravaloració del talent femení, no hi ha dubte.

“Això només passa fora i lluny d’aquí” poden pensar altres. És trist veure com una escriptora com Caterina Albert i Paradís va haver de passar a signar sota el nom de Victor Català perquè la seva obra pogués deixar de ser atacada per ser escrita per una dona. En Solitud, una de les seves obres més conegudes i signada també sota el pseudònim de Víctor Català, l’escriptora descriu la lluita d’un personatge femení en el seu entorn social.

Aquest any he llegit a Virginia Woolf, vaig descobrir “Una cambra pròpia” en una edició acurada de La Temerària Editorial, i realment l’escriptora comparteix reflexions amb la qual estic d’acord en moltes ocasions. Vull dir que vaig gaudir bastant llegint a Virginia Woolf, és una autora que defensa moltes tesis innovadores en la seva època i que, avui en dia, encara es comparteixen en entorns de gran coneixement intel·lectual.

Després del meu descobriment personal de l’obra de Virginia Woolf, recomano llegir “Una cambra pròpia” perquè crec que és un llibre de gran valor literari i amb un bon discurs sobre el paper de la dona en la societat, entre d’altres. Per a mi, és un d’aquells llibres a mantenir a la nostra biblioteca personal per donar-nos el gust de rellegir de tant en tant. Virginia Woolf va ser una escriptora que va pertànyer al Cercle de Bloomsbury, on va coincidir amb altres artistes del Londres del moment. Les opinions i creacions artístiques del Cercle de Bloomsbury van influir en la literatura de l’època, desenvolupant punts de vista diferents dels existents fins llavors, sobretot en temes com el feminisme o la sexualitat.

Em quedo amb una frase final a manera de reflexió sobre el Dia de les Escriptores que celebrem avui, una frase escrita per Virginia Woolf a “Una cambra pròpia” que diu “I would venture to guess that Anonymus, who wrote so many poems without signing them, was often a woman. ” (“M’atreviria a suposar que aquest Anònim, que va escriure tants poemes sense signar-los, era sovint una dona”). Fins i tot segles després, quanta raó tenia la Virginia Woolf! Oi?

Cristina Redondo.

Habitaciones propias sin techo de cristal

“A woman must have money and a room of her own if she is to write fiction.” (“Una mujer debe tener dinero y una habitación propia para escribir ficción”.) ― Virginia Woolf, A Room of One’s Own

[dropcap]D[/dropcap]

esde 2016, el lunes más cercano al 15 de octubre (onomástica de Santa Teresa) se celebra en España el Día de las Escritoras. Este año el 15 octubre coincide en lunes, por eso se celebra ese mismo día. Esta iniciativa fue iniciada por la Biblioteca Nacional de España, la Asociación Clásicas y Modernas y la Federación Española de Mujeres Directivas, Ejecutivas, Profesionales y Empresarias (FEDEPE) para compensar la discriminación histórica de las mujeres en la literatura.

Después de charlar con varias amigas que trabajan en puestos de responsabilidad en diferentes sectores, me doy cuenta de diversas situaciones negativas, curiosamente, siempre tóxicas para el rol de la mujer en el mundo laboral. La principal situación a destacar es que la presencia de la mujer en puestos de notoriedad es aún un camino a superar lleno de baches e impedimentos llenos de paternalismos a destruir.

El techo de cristal sigue existiendo con más dureza que nunca. Incluso, desgraciadamente, entre las mismas mujeres se observan comentarios destructivos y excluyentes para la mujer, de carácter machista con respeto a otras compañeras del mismo género. ¿Somos realmente conscientes de los esfuerzos que realizamos las mujeres para que se nos reconozca en el mundo laboral? ¿O realmente la situación es que nos asusta que compañeras nuestras puedan romper ese techo de cristal y ser reconocidas por su esfuerzo y calidad profesional? Yo creo que sería una alegría para muchos y muchas que pudiéramos verdaderamente romper ese maldito techo asfixiante de cristal masculino de una vez por todas.

Durante siglos, también en la literatura, el papel de las mujeres como escritoras ha sido un tabú, hasta tal punto que muchas autoras literarias se veían obligadas a firmar sus textos bajo seudónimo masculino, por ejemplo, cuando Charlotte Brontë publico Jane Eyre en 1847,  se vio obligada a firmar con el seudónimo masculino de Currer Bell.

“Esa situación ya no se da” pensaran algunos, pero lo cierto y difícil de creer es que actualmente aún sucede.  J.K.Rowling (conocida autora británica de Harry Potter) se vio obligada a cambiar el nombre con el que inicialmente enviaba sus manuscritos a editoriales: Joanne Rowling. Tras  la sugerencia de sus editores pasó a firmar como J.K. Rowling, con la idea de que sus iniciales se relacionaran con un escritor y no con una escritora, y así poder disponer de un mayor éxito comercial. Situación sexista y de total infravaloración del talento femenino, no cabe duda.

“Eso sólo sucede fuera y lejos de aquí” pensaran otros. Es triste ver como una escritora como Caterina Albert i Paradís tuvo que pasar a firmar bajo el nombre de Victor Català para que su obra pudiera dejar de ser atacada por ser escrita por una mujer. En Solitud, una de sus obras más conocidas y firmada también bajo el seudónimo de Victor Català, la escritora describe la lucha de un personaje femenino en su entorno social.

Este año he leído a Virginia Woolf, descubrí “Una habitación propia” en una edición cuidada de La Temeraria Editorial, y realmente la escritora comparte reflexiones con la que estoy de acuerdo en muchas ocasiones. Quiero decir que disfruté bastante leyendo a Virginia Woolf, es una autora que defiende muchas tesis innovadoras en su época y que, a día de hoy, aún se comparten en entornos de gran conocimiento intelectual.

Tras mi descubrimiento personal de la obra de Virginia Woolf, recomiendo leer “Una habitación propia” porque creo que es un libro de gran valor literario y con un buen discurso sobre el papel de la mujer en la sociedad, entre otros. Para mí, es uno de aquellos libros a mantener en nuestra biblioteca personal para darnos el gustazo de releer cada cierto tiempo. Virginia Woolf fue una escritora que perteneció al Círculo de Bloomsbury, donde se codeó con otros artistas del Londres del momento, y cuyas opiniones y creaciones artísticas influyeron en la literatura de la época, desarrollando puntos de vista diferentes a los existentes hasta entonces, sobretodo en temas como el feminismo o la sexualidad.

Me quedo con una frase final a modo de reflexión sobre el Día de las Escritoras que celebramos hoy, una frase escrita por Virginia Woolf en “Una habitación propia” que dice “I would venture to guess that Anonymus, who wrote so many poems without signing them, was often a woman.” (“Me atrevería a suponer que ese Anónimo, que escribió tantos poemas sin firmarlos, era a menudo una mujer”). Incluso siglos después, ¡cuánta razón tenía Virginia Woolf! ¿Verdad?

Cristina Redondo.

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies