SOCIETAT. L’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista ha encarregat dues investigacions que permetin elaborar el mapa català de les ordres de protecció i identificar els aspectes que tenen a veure amb la decisió de concedir o denegar aquestes mesures.
El motiu és que, segons les darreres dades del Consell General del Poder Judicial corresponents al 2018, Catalunya és el territori de l’Estat amb un percentatge més baix d’acceptació de les peticions de les ordres de protecció.
Durant l’any 2018, 21.248 dones van presentar un total de 23.098 denúncies, un 0,6 % més que l’any anterior. Una de cada quatre denúncies van anar acompanyades de peticions d’ordres de protecció a la víctima i mesures cautelars contra el denunciat. Van ser 5.252 sol·licituds, de les quals els jutges i magistrats van acceptar menys de la meitat, 2.680 peticions. Així, només un 11,6 % de les dones que van denunciar haver estat víctimes de violència de gènere van rebre algun tipus de protecció per part de la justícia.
Tipus d’ordres de protecció
Els jutges poden ordenar l’aplicació d’ordres de protecció quan consideren que existeix una situació objectiva de risc per a la víctima. Són mesures cautelars perquè s’activen quan hi ha indicis de fets delictius, malgrat que no s’hagi jutjat el cas.
Les ordres de protecció que es poden adoptar inclouen mesures penals, com ara l’empresonament preventiu del pressumpte agressor, l’ordre d’allunyament, la prohibició de comunicar-se amb la víctima, o de tornar al lloc del delicte o de residència de la dona, i la retirada d’armes o altres objectes perillosos.
També es poden adoptar mesures de l’àmbit civil per protegir la dona, com ara l’atribució de l’ús de l’habitatge familiar, l’establiment d’un règim de custòdia, visites i comunicació amb els fills, la fixació d’una prestació per aliments, o mesures de protecció en cas que hi hagin menors per evitar que estiguin en perill o puguin resultar perjudicats.
Resultats a finals d’any
L’Observatori ha fet aquest encàrrec a dos equips de recerca de l’àmbit universitari de Catalunya, especialitzats en perspectiva de gènere i violència masclista. La previsió és comptar amb resultats a finals d’any amb l’objectiu d’aportar orientacions i propostes de millora per a una major protecció de les víctimes de violència masclista.
L’Observatori, en marxa des del març passat
L’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista és l’òrgan creat pel Departament de Justícia amb l’objectiu d’examinar el funcionament de tots els òrgans implicats en l’eradicació de la violència masclista i fer més efectives les polítiques públiques de prevenció, atenció i tractament. L’Observatori, integrat al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), analitza la resposta dels òrgans judicials, dels serveis penitenciaris, de la justícia juvenil, de les mesures penals alternatives i del servei d’atenció a la víctima per extreure conclusions i millorar l’efectivitat dels protocols d’actuació. També ofereix formació específica sobre violència masclista adreçada als professionals que treballen als jutjats i als que ho fan en tot l’àmbit de l’execució penal a Catalunya.
L’equip de treball està format per responsables dels diversos àmbits competencials del Departament de Justícia, a més de representants dels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, del d’Interior, l’Institut Català de les Dones, el Consell de l’Advocacia Catalana, el Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals, la Fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
A Catalunya hi ha 53 jutjats que assumeixen els casos de violència masclista, 19 dels quals s’hi dediquen amb caràcter exclusiu.