NATURA. Del 2 al 13 de desembre s’està desenvolupant la COP25 a Madrid, una cimera mundial pel clima on es reuneixen tots els països signants del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. En aquesta cimera s’espera que els països ratifiquin els objectius assumits als Acords de París 2015 o que els modifiquin per convertir-los en més ambiciosos i assentin les bases pel desenvolupament de les accions que permetin assolir-los.
Des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) es considera que les propostes actuals dels països participants són insuficients i haurien d’anar més enllà si es vol reduir el risc que suposa el canvi ambiental global. És per això que exigim que:
• Cal més ambició en els objectius i les mesures que es proposen conjuntament amb els compromisos adoptats. Per exemple, sota l’acord actual de París, la temperatura global del planeta augmentaria fins a 3 graus a finals de segle, una realitat que no ens podem permetre.
• Cal desenvolupar mecanismes d’activació dels acords vinculants, de manera que els països es vegin obligats a implementar solucions reals per assolir els objectius que es comprometien a complir.
• Cal donar veu i capacitat de participació a les entitats ambientals i ecologistes del tercer sector i als centres de recerca, ja que compten amb coneixement expert i poden orientar les negociacions cap a l’adopció de mesures i objectius més ambiciosos i que responguin a l’emergència ecològica actual.
• Cal iniciar urgentment un canvi de paradigma i una transició cap a un model econòmic que prioritzi el benestar de les persones i els ecosistemes i superi plantejaments obsolets de creixement il·limitat en un planeta limitat en recursos i energia.
Estem davant d’una crisi climàtica, però també ecològica, amb una pèrdua de biodiversitat planetària sense precedents. Tal i com destaca la Plataforma Intergovernamental de Ciència i Política sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES) de la UNESCO “la salut dels ecosistemes, dels que depenem els humans i totes les altres espècies, estan deteriorant-se més ràpidament que mai. Estem deteriorant els principals fonaments de les nostres economies, societats, seguretat alimentària, salut i qualitat de vida a tot el món”.
El territori català conté un 26% de la biodiversitat coneguda de la Unió Europea, tot i que representa només un 0’7% del territori de la UE. Un 65% de Catalunya manté un alt grau de naturalitat, però alhora és molt vulnerable per les pressions a què està sotmès.
Més de 7 milions i mig d’habitants es concentren en el 30% del territori, principalment al litoral. La pressió que genera aquest model de vida fa que la petjada ecològica del país superi amb escreix la superfície administrativa.
Segons el darrer Informe sobre l’estat del Medi Ambient a Catalunya (corresponent al període 2011-2015) seguim perdent biodiversitat a un ritme preocupant. Cal emprendre accions de manera valenta i imminent!
Des de la XCN estarem pendents dels acords que es desenvolupen a la COP25, per valorar com donen resposta a l’emergència climàtica i ecològica en la que ens trobem.