-
L’SCT engega una campanya de conscienciació sobre les conseqüències penals que pot tenir una conducta de risc a la carretera
-
A Catalunya, hi ha 809 persones a la presó que compleixen condemna per un delicte contra la seguretat viària
SOCIETAT. El Servei Català de Trànsit engega avui una campanya de conscienciació sobre les conseqüències penals – i personals – que pot tenir una conducta de risc a la carretera. Actualment a Catalunya, hi ha 809 persones a la presó que estan complint condemna per un delicte principal contra la seguretat viària. L’enduriment de les mesures penals contra els infractors per delictes contra la seguretat viària ha portat a l’àmbit de la justícia penal, inclosa la presó, un col·lectiu de ciutadans que fins ara no hi arribaven. Conduir sense permís, la conducció temerària, conduir sota els efectes de l’alcohol i les drogues i negar-se a sotmetre’s a la prova d’alcoholèmia són els delictes més habituals en aquest tipus d’interns. La durada de la condemna se situa al voltant d’un any de mitjana, si bé aquells penats classificats com de delicte únic tenen condemnes de pena de presó considerablement més curtes. En tot cas, ingressar en una presó no és una experiència desitjable per a ningú.
Formació per prendre consciència
En concret, el programa Hora Punta és un programa psico-educatiu que dura tot l’any i que ofereix als interns eines per prendre consciència i per treballar la conducta davant el risc i evitar situacions reincidents en el futur. Al llarg del tractament, es treballen tres objectius: la responsabilització del problema, l’anàlisi funcional de la pròpia conducta i, finalment, la capacitat d’empatitzar. El centre penitenciari de Ponent, emplaçament on s’ha enregistrat el reportatge audiovisual de la campanya, ha estat pioner en aquest programa. A hores d’ara, hi ha 14 presos que hi estan complint penes per un delicte únic contra la seguretat viària. El programa preveu també dues sessions amb Mossos d’Esquadra de l’àrea de l’educació per a la mobilitat segura. Aspectes com la responsabilitat, l’autoconeixement o les conseqüències que es deriven dels propis actes en les víctimes, en la família i en un mateix són tractats en aquestes formacions.
L’objectiu de la campanya és doble: conscienciar als conductors que un comportament de risc al volant pot portar qualsevol ciutadà a la presó i posar de relleu el programa de formació i rehabilitació, el qual pretén donar resposta a l’increment de reclusos per delictes de trànsit des de la reforma del codi penal el 2007. La campanya, que comença avui i es mantindrà durant les següents tres setmanes, viralitzarà 3 vídeos a través de les xarxes socials de l’SCT. Aquesta acció divulgativa es posa en marxa en plena temporada estiuenca, atès que és un període d’alta mobilitat, d’oci i de lleure, en el qual es vol aprofitar per conscienciar al col·lectiu de conductors dels perills de relaxar-se al volant i de no contagiar-se de l’esperit festiu de les vacances quan es tracta de la seguretat viària a la carretera.