Divendres,29 març, 2024
IniciA PORTADAConfirmada la major longevitat associada al consum de cafè

Confirmada la major longevitat associada al consum de cafè

  • Els beneficis de la ingesta estan especialment presents en les persones més majors.
  • L’efecte es va observar tant en el cafè amb cafeïna com amb el descafeïnat; tant soluble com de màquina

SALUT.  Investigadores del CIBEROBN, adscrits al grup de Medicina Preventiva de la Universitat de Navarra, han trobat major longevitat associada al consum de cafè després d’estudiar un total de 20.000 voluntaris, graduats universitaris de tota Espanya, durant una mitjana de 10 anys. L’estudi va constatar que, a igual edat i de molts altres factors rellevants, consumir cafè habitualment s’associava significativament a una menor mortalitat.

Efecte tant en cafè amb cafeïna, descafeïnat, soluble i de màquina

L’efecte es va observar tant amb el cafè amb cafeïna com amb el descafeïnat; tant amb cafè soluble com de màquina. Segons les dades de l’estudi, la protecció era més forta en persones amb 55 o més anys, i mostrava una clara tendència dosi-resposta en el rang de consum d’entre 1 i 6 tasses al dia. Adela Navarro, cardiòloga del Sistema Navarro de Salut, autora capdavantera de l’estudi, afirma que “ja havíem trobat abans que no existien a llarg termini aquests suposats riscos d’hipertensió arterial que s’anaven atribuint al cafè; això va ser objecte d’una altra publicació prèvia. Ara trobem beneficis clars sobre el risc de mortalitat per totes les causes. Això avala els beneficis del consum de cafè”.

Estefanía Toledo, Professora Titular de Medicina Preventiva i directora del treball, afirma que els resultats oposats apunten en la mateixa adreça que els d’altres cohorts més recents i que han usat mètodes rigorosos per valorar l’efecte del cafè, com l’estudi EPIC, la cohort multiètnica nord-americana o l’estudi EUREYE-Spain. Però un aspecte nou de la cohort “Seguiment Universitat de Navarra” (SUN) és que els beneficis es mantenien fins i tot amb consums de 4-6 tasses de cafè al dia i estaven especialment presents en les persones més majors, on la mortalitat és causada fonamentalment per malalties cròniques.

Com millor es controlaven les possibles explicacions alternatives a la causalitat, més clara quedava l’associació inversa: a més cafè, menor mortalitat total. No hi ha risc que l’estudi es vegi afectats pel problema dels “exconsumidors malalts” (gent que deixaria el cafè per tenir ja una malaltia prèvia). Res confirma que s’hagués donat tal efecte de l’exconsumidor malalt, ni que hi hagués un auto selecció de consumidors de cafè inicialment sans, sinó que, més aviat, succeïa al contrari. Aquest efecte compta amb plausibilitat biològica. No s’explica per un sol component, ja que el cafè és una mescla complexa de substàncies i entre elles moltes tenen propietats antioxidants i antiinflamatòries molt interessants i sembla lògic pensar que actuïn en sinergia.

Altres 200 publicacions de l’estudi SUN

Aquests resultats se sumen a més de 200 publicacions científiques que han sorgit de la cohort SUN. Miguel A. Martínez-González, autor del llibre “Salut amb certesa” (Planeta, 2018) i Investigador Principal de la cohort SUN, defensa que “de vegades se’ns pot atribuir que, quan defensem una dieta o uns hàbits saludables, sembla que li estem llevant a la gent tot el que els agrada. No és així. Hi ha moltes persones a les quals el cafè els encanta. Aquest estudi, i uns altres amb similars resultats que s’estan publicant, els farà quedar-se contents. Les dades són sòlides i es coneixen ja amb certesa.”

Els coautors són A. Navarro, M.A. Martínez-González, A. Gea, G. Grosso, J.M. Martín-Moreno, I. López-García, N. Martín-Calvo i I. Toledo. Ho publica el nombre de novembre de l’American Journal of Clinical Nutrition. S’uneix a altres 200 publicacions ja produïdes per la cohort SUN, que està en marxa des de 1999 i ha estat finançada des de l’Institut de Salut Carlos III.

[box type=”note” ]Article de referència: Coffee consumption and total mortality in a Mediterranean prospective cohort. Adela M Navarro, Miguel Á Martinez-Gonzalez, Alfredo Gea, Giuseppe Grosso, José M Martín-Moreno, Esther Lopez-Garcia, Nerea Martin-Calvo, Estefanía Toledo, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 108, Issue 5, 1 November 2018, Pages 1113-120, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy198 . CIBER/ viernes, 30 de noviembre de 2018[/box]

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -spot_img
- PUBLICITAT -spot_img
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies