Inici » a-ultimesnoticies » Confirmat: consumir quantitats petites d’alcohol no redueix la mortalitat
No hi ha diferències en la mortalitat entre les persones que no bevien res i els que bevien quantitats moderades d'alcohol. Fotografia: Matthieu Joannon on Unsplash

Confirmat: consumir quantitats petites d’alcohol no redueix la mortalitat

  • A diferència d’estudis previs, una nova recerca realitzada amb mètodes més rigorosos conclou que el consum moderat d’alcohol no té cap benefici sobre la mortalitat en persones majors.
  • Aquests resultats poden ser usats pels professionals sanitaris per mai recomanar aquest consum als pacients.

SALUT.  Encara que l’alcohol és una de les principals causes de malaltia, discapacitat i mort en la població, alguns treballs havien observat certs beneficis en el consum de petites quantitats.

En concret, estudis epidemiològics –especialment en països anglosaxons– argumentaven que consumir una o dues copes de begudes alcohòliques al dia s’associava amb menor mortalitat perquè es reduïen les defuncions per malaltia cardiovascular.

No obstant això, s’ha qüestionat recentment la qualitat d’aquestes recerques per diversos problemes metodològics.

Per a superar aquestes limitacions i esclarir si el consum d’alcohol influeix en la mortalitat, investigadors de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), el Consorci de Recerca Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i l’Institut Madrileny d’Estudis Avançats en Alimentació (IMDEA-Alimentació) van investigar a 3.045 persones majors de 60 anys representatives de la població espanyola.

L’estudi es va iniciar en el període 2008-2010 recollint dades sobre el consum d’alcohol en aquest moment i en les diferents dècades de la vida, així com sobre estils de vida, malalties i limitacions funcionals. Posteriorment es va seguir als participants fins a 2017 per a identificar les morts ocorregudes des del principi de l’estudi.

“Quan les anàlisis van utilitzar el consum d’alcohol al llarg de la vida per a evitar biaixos de selecció, no va haver-hi diferències en la mortalitat entre els participants que no bevien res i els que bevien quantitats moderades d’alcohol (això és fins a tres copes al dia en homes i fins a dues copes al dia en dones)”, expliquen els autors.

“No obstant això, en els quals bevien quantitats majors, la mortalitat va ser el doble que en els no bevedors. Quan es van investigar només les persones sense limitacions funcionals, per a reduir la causalitat reversa, la mortalitat augmentava un 12% per cada copa diària d’alcohol”.

Així, els nous resultats, publicats en la revista Addiction, no mostren cap benefici sobre la mortalitat derivat de consumir quantitats petites i moderades d’alcohol.

Problemes metodològics superats

Rosario Ortolá, primer signant de l’estudi i investigadora de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), assenyala que “els professionals sanitaris poden usar aquests resultats en la pràctica clínica: mai recomanar el consum d’alcohol als pacients. I si aquests beuen perquè no tenen malalties que s’agreugin per l’alcohol i no prenen medicaments que interaccionin amb aquest, la recomanació ha de ser sempre la mateixa: ‘com menys, millor”

Un dels problemes en els treballs previs són els errors en la selecció dels participants en els estudis. Per exemple, en alguns estudis l’aparent menor mortalitat dels que bevien una mica d’alcohol podria ser degut al fet que aquests es comparen amb els no bevedors, que inclouen també exbevedors (molts d’ells van deixar de beure per problemes de salut i, per tant, tenen més risc de morir).

Una possible solució és assignar als exbevedors a les diferents categories de bevedors segons la quantitat d’alcohol que van consumir al llarg de la vida, fins que van abandonar la beguda.

Un altre problema és que part dels possibles beneficis de l’alcohol en alguns estudis previs pot ser degut a l’efecte de l’estat de salut sobre el consum d’alcohol, i no al contrari. En concret, se sap que les persones sanes consumeixen en conjunt més alcohol que els malalts, perquè aquests deixen de fer-ho o redueixen el consum en ser diagnosticats. Aquest problema metodològic, conegut com a ‘causalitat reversa’, pot pal·liar-se estudiant només a persones amb bona salut.

Font: SINC

Referència bibliogràfica:

Ortolá R, García-Esquinas E, López-García E, León-Muñoz LM, Banegas JR, Rodríguez-Artalejo F. Alcohol consumption and all-cause mortality in older adults in Spain: an analysis accounting for the main methodological issues. Addiction. 2019;114:59-68. doi: 10.1111/add.14402.

2019-03-06

Deixa un comentari

El seu email no será publicat.Camps obligatoris marcats *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies

Diari Sant Quirze

↑ Grab this Headline Animator