Dissabte,20 abril, 2024
IniciA PORTADAConsells per a un Nadal saludable.

Consells per a un Nadal saludable.

  • Els plats preferits durant aquestes dates també tenen cabuda en la majoria de les dietes terapèutiques sempre que el seu consum sigui moderat i puntual.
  • La continuïtat en el temps d’uns hàbits incorrectes té més impacte en el guany de pes que les celebracions puntuals.

AVELINA BENITO/SALUT.  S’apropa el Nadal i sabem que la gran celebració es caracteritza per l’elaboració i el consum de plats especials, variats i generalment, en grans quantitats; “plats que fan festa” acompanyats d’un alt valor simbòlic i emocional.

El consell en el qual tots els experts coincideixen és en què no s’ha de prescindir d’ells. Només cal ser conscients que les celebracions són necessàries de tant en tant per sentir-se bé, sense que això generi cap sentiment de culpabilitat o frustració. Gaudir d’un dolç i assaborir-ho de tant en tant i en petites quantitats és una bona teràpia per sentir-se millor. És la manera en què les necessitats psicològiques que s’amaguen darrere del valor d’aquests aliments (sentir-se volgut, acompanyat, …) quedin satisfetes.

D’altra banda, “reservar el consum” per al gran menjar o sopar no és una actitud encertada; el dia de la celebració és convenient menjar com en un dia normal, sense saltar àpats i molt menys dejunant o bevent només líquids per a després en la celebració menjar de tot i en grans quantitats.

Aquesta actitud també es trasllada als dies previs al Nadal, en els quals no és recomanable que estiguin protagonitzats per prohibicions alimentàries en les quals hi hagi una severa restricció de calories, doncs en aquestes situacions afavorim l’alentiment del nostre metabolisme el que implica menor despesa calòrica posterior i a més, promovem l’augment dels desitjos per menjar, així com, de senyals fisiològics de gana, a les hores estem promovent un descontrol alimentari per al dia que ens alliberem de la restricció.

Les festes són una bona ocasió per diversificar la dieta i seguir una alimentació saludable.

Es pot gaudir d’un menjar excepcional sense aprofitar-lo com a excusa per menjar en excés. La quantitat ha de ser sempre moderada.

La bona alimentació comença en el moment de la compra. La planificació flexible de menús i l’organització dels menjars faciliten l’assoliment d’una dieta saborosa, plaent i saludable, per tant, procura planificar menjars variats, en porcions adequades, i amb gran quantitat de nutrients a més de calories. Evita les calories buides.

Els grans excessos no s’han de compensar anul·lant altres menjars principals com l’esmorzar o el sopar. Recorda que l’organisme necessita un subministrament de recursos constant. Cal evitar saltar menjars sencers perquè el nivell de gana s’incrementa i ens preparem per a una ingesta major.

El picoteig tampoc no és una bona conducta, perquè aquestes ingestes no sadollen, no es registren i sí agreguen calories.

Els plats preferits durant aquestes dates també tenen cabuda en la majoria de les dietes terapèutiques sempre que el seu consum sigui moderat i puntual.

La cuina tradicional nadalenca pot ser molt equilibrada sempre que no es deixi de prendre les 5-7 racions de fruita i verdura al dia que es poden combinar entre els diversos menjars i preparar de forma molt atractiva per als dies de festa.

Hi ha moltes maneres d’alleugerir els plats. Es pot optar per l’esprai d’oli per les amanides, elaborar salses lleugeres amb iogurt batut o formatges suaus, adobar les carns i els peixos amb herbes aromàtiques perquè resultin sucosos i saborosos a la planxa, o cuinar els aliments en papillota, al vapor o al forn en el seu propi suc.

L’ús d’espècies que aporten un gust agradable a la recepta, com el clau, el cardamom, la canyella, la nou moscada, l’anís i la vainilla no té per què ser exclusiu de rebosteria i pastisseria. L’addició de canyella dóna un sabor deliciós a plats d’arròs, pollastre, carn estofada, peix. La nou moscada proporciona un toc exòtic a les amanides. Les fruites dessecades com les panses, les prunes seques i els albercocs secs, siguin senceres o triturats, en forma de cremes suaus o en diferents plats (be, conill, arrossos o amanides), confereixen el contrapunt de sabor a unes preparacions de per si mateix salades. El seu sabor dolç natural redueix la temptació de necessitar acabar el menjar amb unes postres dolces, en general, massa ensucrades.

El peix i altres productes del mar com el marisc, són una font saludable de proteïna. Recorda que el peix blau -com el salmó- conté àcids grassos omega-3 que protegeix el sistema cardiovascular.

Les begudes alcohòliques sempre s’han de prendre amb moderació. Limita les calories líquides. Redueix l’ingrés de calories buides al cos mitjançant begudes ensucrades o amb alcohol. Les begudes alcohòliques millor beure-les en escasses quantitats i en tant que sigui possible, no diàriament.

En qualsevol cas, no deixis de beure tota l’aigua que necessitis. Pot ser en forma d’infusions depuratives o digestives.

Moltes de les postres típiques de Nadal estan fets amb oli d’oliva, mel, xocolata o fruits secs (coques, torrons, massapà, etc.), aliments amb substàncies molt saludables que, no obstant això, convé que consumeixis sempre amb mesura.

Si es pot triar, intentarem evitar els dolços confeccionats amb greixos d’origen animal o amb greix vegetal no saludable, com per exemple polvorons, troncs de Nadal, etc.

Dolç, però no ensucrat. Si a una persona li tempten els dolços, és possible buscar receptes de postres dolces en els quals el sucre és prescindible per a la seva elaboració.

Intenta gaudir d’aquells aliments que més t’agraden i encara que no has de perdre el control de la quantitat i la freqüència, quan desitgis menjar un dolç, no t’ho prohibeixis, sinó que menja un dolç petit, a poc a poc i assaborint-ho per gaudir-ho més i calmar de manera efectiva els desitjos de menjar.

La continuïtat en el temps d’uns hàbits incorrectes té més impacte en el guany de pes que les celebracions puntuals.

El temps lliure dels dies de festa és una excel·lent ocasió per fer activitats, com passejos i excursions, o per practicar algun esport.

I amb aquests consells, bona companyia i molta il·lusió només queda gaudir d’unes molt bones festes.

Bon Nadal!!

M. Avelina Benito. Infermera.

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies