Dimarts,25 juny, 2024
IniciA PORTADACop al narcotràfic amb la major aprehensió de drogues sintètiques en la...

Cop al narcotràfic amb la major aprehensió de drogues sintètiques en la història d’Espanya

  • S’han intervingut 827.000 pastilles de MDMA, 76 quilos de sulfat d’amfetamina, 39,5 quilograms de cristall, 217 litres d’amfetamina líquida, 310 quilograms d’haixix, 89 quilograms de marihuana, 2.000 dosi d’LSD i 1,65 quilograms de cocaïna rosa
  • La recerca ha culminat amb la detenció d’onze persones de diferents nacionalitats, incloent al cap de l’organització, i la desarticulació de l’organització criminal amb major potencial en l’elaboració i tràfic de drogues sintètiques en la història del narcotràfic a Espanya
  • Disposaven a Barcelona de dos laboratoris de producció d’amfetamina, MDMA, metamfetamina i la coneguda com a “cocaïna rosa” i un centre de magatzematge de la droga
  • Durant la fase d’explotació, en un dels registres, un integrant de l’organització criminal va disparar contra agents de les unitats tàctiques que ‘van assaltar’ l’habitatge en la qual es trobava
  • La droga que fabricaven tenia com a destí proveir el mercat negre en l’arc mediterrani espanyol (Comunitats Autònomes d’Andalusia, Illes Balears, València i Catalunya), on l’organització disposava de xarxes per a la seva distribució
  • Aquesta actuació policial contra narcotràfic internacional ha suposat ser la segona aprehensió d’èxtasi més important d’Europa en els últims 20 anys

SOCIETAT. Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil han desenvolupat l’operació “Latrans – Gira-sol -Muhlberg”, en la qual han desarticulat la principal organització criminal internacional encarregada d’elaborar i subministrar la major part de drogues sintètiques que es consumeixen a Espanya, establerta a Catalunya, Andalusia i Eivissa. La recerca ha conclòs amb la major aprehensió de drogues sintètiques en la història d’Espanya i ha permès desmantellar dos laboratoris clandestins on es fabricaven les drogues per al seu posterior tràfic i distribució, tant en l’àmbit nacional com en l’internacional.

En total, s’han intervingut 827.000 pastilles de MDMA (200 quilograms), 76 quilograms de sulfat d’amfetamina, 39,5 quilograms de cristall, 217 litres d’amfetamina líquida -amb una capacitat de producció de 738 quilograms de sulfat d’amfetamina-, 310 quilograms d’haixix, 89 quilograms de marihuana, 2.000 dosi d’LSD i 1,65 quilograms de cocaïna rosa. També s’han aprehès 126 litres d’àcid sulfúric, sis litres d’àcid clorhídric, tres litres d’acetona, 20 quilograms de substància de tall i 25 litres de diversos líquids precursors per a la fabricació de diverses drogues de síntesis.Modus operandi

L’organització criminal estava establerta a Barcelona, on tenia la seva seu central d’operacions i els dos laboratoris de fabricació de la droga. Des de la ciutat Comtal emmagatzemaven la droga que arribava d’Holanda i també era el punt d’inici de la seva distribució per Espanya.

Per a finançar o sufragar la droga sintètica que procedia d’Holanda -tant en format pastilles MDMA com en amfetamina líquida per a la seva fabricació en els laboratoris clandestins de Barcelona- enviaven grans quantitats d’haixix i marihuana, procedents de Màlaga i de Barcelona, per a la seva posterior venda a Holanda i al Regne Unit.

L’haixix i la marihuana la transportaven en transformadors elèctrics trifàsics manipulats, que eren enviats sota l’aparença de mercaderia lícita amb cotxes clàssics. Aquests transformadors disposaven en el seu interior d’un doble fons amb capacitat per a traslladar centenars de quilograms de droga per viatge i estaven dotats d’un sofisticat sistema d’obertura elèctric-hidràulic ideat per a impossibilitar el seu descobriment i assegurar l’ocultació de la droga.

Una vegada lliurats a Holanda els fardells d’haixix o les bosses envasades al buit amb marihuana, aprofitaven el viatge de tornada d’aquests mateixos transformadors per a transportar la droga sintètica a Espanya.

El següent pas, una vegada que la droga sintètica arribava al nostre país, era processar-la, activitat per a la qual usaven a “cuiners” -persones expertes en la manufacturació dels diferents component químics per a obtenir la droga final, sulfat d’amfetamina “speed”, metamfetamina o MDMA-, procés que tenia lloc en els dos laboratoris que aquesta estructura criminal havia instal·lat de Barcelona.

Les seves xarxes principals per al trànsit de les diferents substàncies es localitzaven a Eivissa, Màlaga i Barcelona, on l’organització comptava amb habitatges logístics des de les quals distribuïen la droga per Espanya usant per a aquest objectiu cotxes de lloguer i vehicles amb doble fons, amb els quals podien moure la substancia estupefaent sintètica sense ser detectats.

L’organització usava terminals mòbils de missatgeria xifrada per a comunicar-se, amb dispositius de bloqueig/esborrat/xifrat del telèfon i proveïts d’un botó del pànic davant l’adversitat que els suposaria que les seves terminals mòbils fossin intervinguts.Fases d’explotació

Durant la complexa recerca, que ha durat prop d’un any, s’han produït tres fases operatives d’explotació:

1a fase (desarticulació de dos laboratoris d’elaboració de droga sintètica a Barcelona)

Es va produir durant el mes d’octubre passat, resultant detingudes tres persones i desmantellats dos laboratoris d’elaboració de drogues sintètiques (amfetamina, metamfetamina i MDMA).

Un dels laboratoris proporcionava a l’organització una gran capacitat en la manufacturació de les substàncies estupefaents; el segon, si bé de menor productivitat que l’anterior, també servia per al magatzematge de la droga. En aquesta fase de l’operació van ser intervingudes 174.000 pastilles de MDMA, 40 quilograms de sulfat d’amfetamina (speed), 10 litres de Bencil Metil Cetona (substància de producció, també per a elaborar speed), 25 litres d’amfetamina líquida barrejada amb precursor , 18 kg. de substància de tall (lidocaína, cafeïna, levamisol), diferents àcids per a la seva elaboració (àcid clorhídric i sulfúric), així com material per a l’elaboració, envasament i pesat de la droga, diners en metàl·lic i terminals mòbils juntament amb el seu dispositiu de xifratge i una motocicleta.

2a fase (desarticulació del sistema de distribució de droga a Holanda)

Aquesta segona fase va tenir lloc a mitjan novembre de 2020. Llavors es va detenir a una persona i es va desmantellar el sistema de transport de marihuana i haixix a Holanda. Arran de la desarticulació dels laboratoris, els investigadors van esbrinar que la cúspide de l’organització s’anava a traslladar a la província de Màlaga, ciutat on disposaven d’infraestructura amb l’objectiu d’evitar ser detectats. Traslladat l’equip de recerca a Màlaga, es va descobrir un possible enviament de substància estupefaent des de la província Màlaga a Holanda, transportat en un camió com a possible mercaderia lícita i amb carta de port CMR.

Els agents van decidir monitorar la ruta del camió fins a la frontera d’Irun amb França, on es va establir un dispositiu d’inspecció del vehicle i mitjançant el qual es descobreix que transportava dos cotxes clàssics a més de dos transformadors elèctrics trifàsics. Aquests transformadors disposaven d’un doble fons amb un sistema d’obertura elèctric-hidràulic que ocultava en el seu interior 310 kg. de fardells d’haixix i 89 kg. de marihuana envasada al buit.

3a fase (conclusió objectius de l’operació)

A la fi del passat mes de novembre es van realitzar deu registres (cinc d’ells simultanis) a les províncies de Màlaga, Barcelona i Eivissa. Es va detenir a nou persones en aquestes ciutats, tot el graó intermedi de l’organització, així com al màxim responsable d’aquesta, un ciutadà holandès.

En aquesta última fase també es va desmantellar el magatzem principal de l’organització, localitzat a Barcelona, on es van intervenir 651.000 pastilles de MDMA (èxtasis), 35,242 kg. de sulfat d’amfetamina (speed), 2000 dosi d’LSD (Dieltilamida Àcida Lisèrgic), 39,5 kg. de cristall (metamfetamina), 180 litres d’amfetamina líquida de gran puresa, 1,3 kg. de substància de tall (lidocaína, cafeïna, levamisol), 1’650 kg. de 2C-B (conegut com nexus, erox, pantera rosa, tussi , tucibí, etc.)

En els registres en habitatges i ubicacions logístiques de l’organització van ser intervingudes dues armes de foc -un revòlver i una pistola semiautomàtica-, dues magranes de morter, un matxet, ordinadors, telèfons encriptats amb els seus dispositius de xifratge de missatgeria, cinc vehicles i tres embarcacions d’esbarjo -dues motos d’aigua i un vaixell-. A més, els investigadors han bloquejat 23 comptes bancaris -entorn de 100.000- vinculades a tots els membres de l’organització detinguts.

Resultat de l’operació

L’operació “Latrans – Gira-sol – Muhlberg” ha propiciat la desarticulació per complet de l’organització criminal més important dedicada a la fabricació i tràfic de drogues sintètiques que ha operat en la història del narcotràfic a Espanya, sent considerada també una de les més actives a Europa.

Han estat detingudes onze persones de nacionalitats holandesa, espanyola, romanesa, colombiana i italiana, per la presumpta comissió dels delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i tinença il·lícita d’armes; vuit d’elles han ingressat a la presó.

Les xifres del resultat final de les diferents substancies estupefaents intervingudes així com armes, vehicles i altres efectes decomissats en els 13 registres domiciliaris efectuats a Barcelona, Sevilla, Eivissa i Màlaga, són les següents:

827.000 pastilles de MDMA (èxtasis).
76 kgm de sulfat d’amfetamina (speed).
39,5 kgm de cristall (metamfetamina).
217 litres d’Amfetamina líquida de gran puresa (que equivaldria a una capacitat de producció de 738,5 quilograms de sulfat d’amfetamina (speed).
2.000 dosi d’LSD (Dietilamida d’Àcid Lisèrgic).
1’650 quilograms de 2C-B (conegut com nexus, erox, pantera rosa, tussi, tucibí, etc)
310 quilograms d’haixix.
89 quilograms de marihuana envasada al buit.
Diferent substància de tall i/o adulterante (lidocaína, cafeïna, levamisol) i àcids per a l’elaboració de la droga sintètica (clorhídric i sulfúric).
Dues pistoles (un revòlver i una pistola semiautomàtica), dues magranes de morter i un matxet.
Tres embarcacions d’esbarjo, nou vehicles i 267.000 euros (entre els diners bloquejats dels comptes i l’intervingut en metàl·lic).

De tot el material cal destacar la importància dels 217 litres d’amfetamina líquida intervinguda, quantitat aquesta que si s’hagués processat en els laboratoris que l’organització disposava a Barcelona hauria produït uns 738 quilograms de sulfat d’amfetamina (speed), constituint la major aprehensió d’amfetamina que s’ha produït mai a Espanya.

Equip conjunt de recerca

Tots dos cossos policials tenien coincidències amb recerques entorn del tràfic de drogues sintètiques, motiu pel qual es va fusionar la informació conjuminant esforços i constituint-se un equip conjunt de treball format per agents del Grup I de la Secció d’Estupefaents de la Prefectura Superior de la Policia Nacional de Catalunya, de la Unitat Orgànica de Policia Judicial (UOPJ) de la Comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona, de la Secció d’Estupefaents de la UDYCO Central de la Comissaria General de Policia Judicial de la Policia Nacional i de l’Equip de Crim Organitzat (ECO) de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil amb base en Màlaga, unitats policials que han estat coordinades pel CITCO (Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i Crim Organitzat).

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies