-
La població hivernal d’ocells a Catalunya arriba als 377.000 exemplars
-
Amb motiu del Dia Mundial dels Ocells el proper dissabte, els parcs i espais naturals gestionats per la Generalitat organitzen més d’una desena d’activitats per apropar la riquesa ornitològica a la ciutadania
-
La diversitat present a Catalunya, amb paisatges alpins, mediterranis, secans i aiguamolls, fan possible observar més de 200 espècies diferents en un sol dia, la xifra més alta a Europa
NATURA. Catalunya celebra demà, dissabte, el Dia Mundial dels Ocells amb més d’una desena d’activitats a espais i parcs naturals gestionats per la Generalitat, per acostar al públic visitant el món dels ocells, des d’una perspectiva educativa, lúdica i participativa. Catalunya és un territori privilegiat per a l’observació d’aus, per la seva ubicació i diversitat d’hàbitats, i l’hivern passat s’hi van censar prop de 377.000 exemplars.
Per commemorar aquest dia, se celebraran jornades, visites guiades, exposicions, anellaments i portes obertes per endinsar-se en aquest món en els diferents espais:
Parc Natural del Delta de l’Ebre:
- Divendres 5 d’octubre: La Sala d’Actes de l’Ajuntament de l’Ampolla acull a les 20 h la projecció de l’audiovisual “Les aus llums de colors” de Policarpo Hernández, fotògraf freelance. Tot seguit, se celebrarà la xerrada “Pardal, muixons i ocells; tot és el mateix”, a càrrec de Manolo Sánchez, ornitòleg expert.
- Dissabte 6 d’octubre: Se celebrarà un curs de cap de setmana d’ “Introducció a l’ornitologia”, on es farà un repàs de la fisiologia bàsica dels ocells, el seu comportament i les especies més comunes de les Terres de l’Ebre, amb classes teòriques i pràctiques al Parc Natural dels Ports i del Delta de l’Ebre, amb la implicació del professor Quim Vilagran, llicenciat en Biologia per la Universitat de Girona. Informació i inscripcions: trucant al 608 865 566, a info@picampall.org. Preu: 5 €.
A més, el Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del Canal Vell obre les portes de “l’Estació Biològica” perquè es pugui visitar de forma guiada i explicar les tasques que s’hi duen a terme, com ara el projecte de cria en captivitat de la tortuga d’estany, i observar l’anellament científic d’aus. Informació i inscripcions: Tel. 977 482 181 (de 8 a 15h.). Trobada a l’Ecomuseu de Deltebre. 10 h.
- Diumenge 7 d’octubre: Tindrà lloc la sortida “Els ocells de la migració post nupcial” al filtre verd de l’illa de Mar. La trobada serà a les 8.30h a la Plaça González Isla de l’Ampolla. Informació i inscripcions: Tel. 649 158 072 / 977482181.
També es farà observació d’aus des dels miradors del Parc, de 10 a 13h , amb voluntaris i personal tècnic que ocuparan diferents miradors per donar informació dels ocells i facilitar-ne l’observació al públic visitant, amb telescopis i prismàtics.
Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici:
Durant tot el mes d’octubre, els alumnes de cicle mitjà de primària de les comarques de l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran i el Pallars Sobirà podran realitzar un taller de 2 hores amb una introducció al món dels ocells, un joc d’identificació, i un petit itinerari pels voltants del centre escolar per descobrir els petits ocells que hi conviuen. L’objectiu és acostar el món dels ocells i els seus hàbitats als escolars i incidir en la importància de les aus com a indicadors de la bona salut del planeta i el benestar de la ciutadania.
Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà:
El diumenge 7 d’octubre es farà una sortida guiada gratuïta amb visita a l’exposició “d’Emporda Na’t” a l’ecomuseu de la Farinera de Castelló d’Empúries i una passejada per un dels vectors vitals de la vida als Aiguamolls: el Rec de la Farinera. Cal fer la inscripció al 972 45 42 22, ja que les places són limitades.
Parc Natural de l’Alt Pirineu:
Dissabte 6 d’octubre, es faran dues sessions gratuïtes de captura, identificació i anellament d’ocells: una a La Seu d’Urgell (informació i inscripcions al 973 35 15 11) i l’altra a la Mollera d’Escalarre (informació i inscripcions al 973 62 23 35).
Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser:
Dissabte 6 d’octubre, es realitzarà un taller d’anellament i fotografia d’aus, gratuït, de 9:30 a 13:30 (trobada a l’aparcament de Setcases). Inscripció: Tel. 675 60 14 76 – info@phototrekking.cat. Cal portar guies d’identificació, càmera fotogràfica, roba i calçat còmode.
Parc Natural de Cap de Creus:
Enguany es farà la tercera edició del Cap de Creus Autumn Weekend (CCAW) del 19 al 21 d’octubre. Durant tot el cap de setmana hi haurà ornitòlegs observant ocells pel parc i un mínim de tres punts d’anellament (vall de Montjoi, vall de Jóncols i Mas de Rabassers de Baix) fixos durant tot el cap de setmana per veure com es realitza aquesta activitat científica i els ocells de ben a prop.
Reserva natural de mas de Melons i secans de Lleida:
Dissabte 7 d’octubre, de 9:30h a 12:00h es farà un taller d’anellament d’ocells i durant tot el matí es podrà veure l’exposició temporal i l’audiovisual “Secans de ponent”.
Territori ric i divers
La ubicació estratègica de Catalunya i la seva diversitat de paisatges i ambients l’han convertit en un referent en l’àmbit de l’ornitologia. En aquest sentit, acull hàbitats alpins, mediterranis, costes rocoses, aiguamolls, i secans a la plana de Lleida, que atrauen un ampli ventall d’espècies d’aus. Fins a 445 espècies diferents d’ocells s’han observat algun cop a Catalunya des que es disposa de dades, i en un sol dia s’han arribat a veure més de 200 espècies, la xifra més alta mai registrada a Europa.
A més, es distingeixen quatre tipologies diferents:
- Ocells sedentaris: són els que hi viuen tot l’any. Alguns d’ells són el pardal comú, la tórtora turca, el raspinell o la mallarenga carbonera.
- Ocells estivals: venen per niar despres d’haver hivernat a l’Àfrica. Alguns d’ells són el falciot, l’oreneta o l’abellerol.
- Ocells hivernants: venen procedents de la tundra i el nord d’Europa buscant àrees més càlides de la Mediterrània. Alguns d’ells són ànecs, tords, i ocells de petita mida com la titella.
- Ocells migratoris: són els que passen de llarg o arriben accidentalment per efecte d’onades de fred, canvis meteorològics, com, per exemple, el mosquiter de passa.
377.000 ocells aquest hivern
Segons el cens hivernal d’ocells aquàtics i marins a Catalunya 2018, durant l’última temporada freda, Catalunya ha acollit gairebé 377.000 exemplars, 275.505 dels quals a Tarragona, 24.320 a Lleida, 51.076 a Girona i 26.030 a Barcelona. D’aquests, 146.000 han estat ànecs de 22 espècies diferents; 15.160 agrons i bernats, 11.323 flamencs, 2.163 rapinyaires, i 81.420 limícoles d’aiguamoll.
Respecte l’anterior, aquestes xifres mostren un lleuger ascens, ja que el 2017 es van censar 311.906 ocells. L’evolució de les xifres de les diferents espècies serveixen per avaluar quin paper juga Catalunya per als ocells hivernants europeus, i mostra l’estat dels hàbitats i les espècies.
Cites d’abast internacional
Més enllà del patrimoni natural que això suposa, la riquesa ornitològica de Catalunya representa un actiu econòmic d’especial rellevància, vinculat al turisme científic i divulgatiu.
En aquest sentit, Catalunya acull fires d’abast internacional, com el Delta Birding Festival, una cita durant tres dies aconsegueix reunir persones expertes i apassionades del món de la ornitologia al delta de l’Ebre, amb més de 2.500 visitants.