Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de l’Àrea Central d’Investigació Patrimoni, conjuntament amb el Grupo de Delincuencia Organizada de la Unidad Orgánica de Policía Judicial de la Guardia Civil de Madrid, han dut a terme una investigació dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona, que ha permès desarticular un dels grups més actius i professionals en l’àmbit estatal especialitzat en els robatoris amb força a empreses i establiments comercials.
La investigació es va iniciar arran de cinc robatoris amb força al darrere els quals presumptament hi estaria implicat el grup investigat, que van tenir lloc entre el 20 i el 28 de gener a les localitats de Barcelona, Sabadell, Cornellà i Terrassa, a través del mètode conegut com a encastament: dos caixers de Bitcoins, un estanc, una empresa de material electrònic i una botiga de luxe del centre de Barcelona.
Els investigadors d’ambdós cossos policials estimen que el perjudici econòmic total generat és de 850.000 euros: 700.000 euros s’emmarquen en pèrdues i robatori de material dels cinc primers fets al mes de gener, mentre que els 150.000 euros restants es corresponen amb béns i vehicles sostrets.
Multireincidents especialitzats en encastaments
El grup operava amb una gran mobilitat i itinerància. Actuava en diferents punts del territori, a empreses o establiments mitjançant la tipologia delictiva de l’encastament. L’alta mobilitat no tenia altra finalitat que dificultar la investigació policial i la seva identificació per part de qualsevol cos policial. Per dur a terme els robatoris sostreien vehicles d’alta gamma que feien servir per perpetrar l’encastament, per a les aproximacions i les fugides.
El modus operandi consistia en sostreure vehicles i sortir de la Comunitat de Madrid per cometre robatoris amb força a empreses o establiments. Un cop disposaven del botí, fugien a gran velocitat i creuaven diverses províncies fins a la Comunitat de Madrid. Durant el trajecte de fugida o l’endemà venien els objectes sostrets als receptadors. Cal remarcar l’alt nombre de fets perpetrats pel grup criminal, ja que en una mateixa nit podien fer diversos robatoris amb força en diferents províncies.
Els objectius dels robatoris eren establiments i empreses d’objectes d’alt valor econòmic i fàcil sortida als mercats il·lícits, com ara roba i accessoris de luxe, tecnologia, telefonia o tabacs.
Els integrants del grup acumulen un alt nombre d’antecedents policials, experiència que els permet, d’una banda, ser altament efectius en els seus robatoris i, de l’altra, perfeccionar la seva manera d’actuar per evitar que la policia els pugui identificar, investigar i detenir.
Davant la delinqüència itinerant, equips d’investigació conjunts
Un cop identificat el grup criminal i davant de la gran mobilitat i l’elevada activitat delictiva, sumat al fet que els fets delictius es cometien en diferents zones es va crear un Equip Conjunt d’Investigació (ECI) amb el Grup II de Robatoris amb força de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial Grup de Delinqüència Organitzada de la Guàrdia Civil de Madrid.
Els membres del grup investigat són multireincidents i especialitzats a cometre aquest tipus de robatoris i tenien residència habitual a diferents ciutats de la Comunitat de Madrid i a altres localitats de Toledo. Eren altament efectius en els seus cops, contínuament perfeccionaven la seva manera d’actuar per no poder ser identificats, investigats o detinguts.
L’equip conjunt va dur a terme un pla d’acció per tal de localitzar, ubicar i detenir els investigats, amb la finalitat de desarticular el grup i aturar l’activitat delictiva d’aquesta bateria d’encastadors.
Explotació de la investigació
El 14 de novembre es va dur a terme la fase d’explotació del cas amb nou entrades i perquisicions a les províncies de Madrid i Toledo i es van detenir sis de les vuit persones investigades. Tres dels lladres van ingressar a presó després de passar a disposició judicial.
Es van recuperar al voltant d’11.000 euros, diverses eines utilitzades per aquests tipus de grups per sostreure vehicles, claus de vehicles, objectes provinents de robatoris, així com peces de roba utilitzada pels presumptes autors en diversos robatoris. Un dels integrants del grup desarticulat, exercia les funcions de receptador des de Madrid: adquiria el material sostret, en aquest cas principalment tabac, per després revendre’l a terceres persones.
Els investigadors han aconseguit indicis per atribuir al grup criminal setze fets en diferents punts de l’Estat espanyol dels quals onze robatoris i furts d’ús de vehicles d’alta gamma i els altres cinc, robatoris amb força a d’altres establiments.
Els investigadors d’ambdós cossos han estimat que el perjudici econòmic total generat, tant als establiments comercials com als concessionaris i particulars en relació amb les sostraccions de vehicles, és de 850.000 euros. D’aquesta quantitat, 700.000 euros s’emmarquen en pèrdues i robatori de material dels cinc primers fets al mes de gener. La resta, 150.000 euros es correspon amb béns i vehicles sostrets en els posteriors fets que se’ls atribueixen.
Els membres del grup desmantellat acumulen un total de 235 antecedents principalment per delictes contra el patrimoni.
Ambdós cossos policials no tenen dubte en haver desarticulat un dels grups més actius i especialitzats a nivell estatal pel que fa a robatoris amb força. Els investigadors continuen treballant per poder acreditar més fets al grup delictiu desarticulat.