-
L’espècie, que es creu que és nova o poc documentada del gènere Photinus, podria ser originària d’Amèrica Central
-
L’espècie presenta un comportament desconegut en les famílies autòctones, ja que desprèn llum durant el vol, generant un espectacle nocturn mai vist abans a Catalunya
NATURA. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha confirmat la presència per primer cop a Catalunya d’una espècie de cuca de llum exòtica nova o poc documentada del gènere Photinus. Concretament s’ha detectat a les comarques gironines, sobretot al Gironès, la Garrotxa i el Baix Empordà.
La descoberta ha estat possible gràcies a dos equips científics que han treballat en la identificació d’aquesta espècie, un del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i un altre mitjançant la plataforma de participació ciutadana gusanosdeluz.
La cuca de llum exòtica detectada presenta un comportament desconegut en la fauna autòctona, ja que emet bioluminescència durant el vol. Es creu que es tracta d’una espècie originària d’Amèrica Central, i no es descarta la seva presència anterior a Catalunya per les densitats detectades aquest estiu, amb poblacions de centenars d’exemplars.
Encara es desconeixen els possibles efectes sobre les espècies autòctones ni la seva via d’entrada, però cal recordar que les espècies exòtiques que poden esdevenir invasores representen una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat.