-
Els Agents Rurals han localitzat un niu en construcció d’aquesta espècie invasora a l’interior d’un contenidor de Vallirana
-
El 2017 es va confirmar la seva presència a quatre noves comarques: el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme
NATURA. La Generalitat, a través del Cos d’Agents Rurals (CAR), del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i el Servei de Fauna i Flora, del Departament de Territori i Sostenibilitat, confirmen la presència de vespa asiàtica (Vespa velutina) al Baix Llobregat.
Agents del CAR van detectar la presència d’un niu a l’interior d’un contenidor de reciclatge al terme municipal de Vallirana, després d’haver rebut un avís. Quan van poder comprovar que es tractava d’un niu en construcció d’aquesta espècie invasora, el primer de la comarca, van precintar el contenidor i van avisar la Policia Local de Vallirana i l’Ajuntament, que es va encarregar d’aplicar un tractament insecticida.
Més present a les comarques de Girona
La vespa asiàtica és una espècie invasora ja plenament instal·lada a Catalunya. Les comarques que pateixen més afectacions en el sector de l’apicultura són l’Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l’Estany i el Gironès, mentre que al Ripollès i el Baix Empordà l’espècie genera més molèsties en construccions i habitatges. L’expansió de la vespa s’ha frenat a les comarques meridionals de Catalunya i és inexistent la seva presència a Tarragona.
Durant el 2017 es va observar en quatre noves comarques: el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme, segons les dades recollides pel Servei de Fauna i Flora de la Generalitat. Precisament, durant l’any passat es va registrar un creixement exponencial del nombre de nius, arribant als 370 detectats, enfront dels 116 localitzats el 2016, fet que suposa un creixement de més del 68%. Tanmateix, s’estima que només es detecten un 10 % dels nius existents.
Protocol d’actuació en marxa
La Generalitat disposa d’un protocol d’actuació per a la vigilància i el control de les poblacions, en col·laboració amb el sector de l’apicultura. Comprèn l’eliminació de nius i la captura d’abelles reines amb paranys, en el moment que augmenta la temperatura, quan surten de la hivernació. En cas de perill per a les persones, el CAR s’encarrega de la destrucció dels nius. També es treballa conjuntament amb el sector, ajuntaments, diputacions, i consells comarcals en una estratègia comuna en la lluita contra aquest insecte.