-
Les persones que consumeixen productes lactis de forma habitual tenen menys possibilitats de tenir diabetis i hipertensió i malalties associades
-
Una nova recerca destaca l’associació entre el consum de productes lactis i el millor perfil metabòlic en la població espanyola adulta.
-
Els resultats revelen que les dones consumeixen més llet, formatge o iogurts que els homes, que s’inclinen més per lactis ensucrats com a batuts o gelats.
SALUT. Nous resultats de l’estudi Di@bet.es han demostrat que les persones que consumeixen productes lactis de forma habitual tenen menys possibilitats de patir diabetis i hipertensió i, per tant, de desenvolupar malalties associades.
Dissenyat i promogut des del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), el projecte ha comptat amb la participació d’investigadors i centres sanitaris de tota Espanya. La fase transversal de l’estudi es va realitzar entre els anys 2008-2010 i va comptar amb la participació de més de 5.000 voluntaris de tota Espanya majors de 18 anys.
El treball va ser coordinat per Gemma Rojo Martínez, cap de grup en CIBERDEM i investigadora de l’Hospital Regional de Màlaga i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Màlaga (IBIMA). Aquest, a més, ha determinat la incidència de diabetis a Espanya amb els subjectes inclosos en l’estudi original després de vuit anys de seguiment.
El director de la Unitat de Gestió Clínica d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Regional de Màlaga, Gabriel Olveira, assenyala que l’objectiu inicial d’aquest estudi era establir la prevalença de diabetis a Espanya, “però també ha permès estudiar la prevalença d’altres factors de risc com l’obesitat, la hipertensió, el sedentarisme o la dieta”.
“A conseqüència de les xifres d’hipertensió –un 39.9%– i d’obesitat –un 26,6%– a Espanya, pensem en la necessitat de posar en marxa estratègies per a reduir la presència d’aquests per la seva predisposició a altres patologies relacionades amb malalties cardiovasculars cròniques, fallada cardíaca i mort cardiovascular”, explica Rojo, que assenyala que fins avui no existien treballs que relacionessin el consum de lactis i la presència d’aquestes malalties.
Consum de lactis a Espanya
Aquesta recerca ha permès no només destacar l’associació entre el consum de productes lactis i el millor perfil metabòlic en la població espanyola adulta, sinó també posar de manifest que les dones consumeixen més llet, formatge o iogurts que els homes, mentre que aquests prenen més lactis ensucrats com a batuts o gelats. “Així, en el nord d’Espanya és on es consumeixen més productes lactis i que en l’est del país és on menys”, apunta la coordinadora.
“Els resultats mostren a aquest efecte beneficiós del consum de lactis enfront de la presència d’hipertensió i obesitat, la qual cosa podria contribuir a un millor estat metabòlic general i un menor risc cardiovascular”, assenyala l’experta.
Els lactis formen part d’una dieta saludable, aporten proteïnes d’alt valor biològic, vitamina B12 i són la font més important de calci en l’alimentació. El iogurt i moltes varietats de formatges tenen baixos nivells de lactosa, per la qual cosa estarien indicats en persones intolerants a la lactosa.
“Encara que els greixos que contenen els lactis són majoritàriament saturades, actualment està en discussió el seu paper respecte a la seva associació amb les malalties cròniques, incloent-hi cardiovasculars, diabetis, hipertensió i obesitat”, explica Gabriel Olveira. “En població sana, la ingesta de 2-4 racions de lactis entra dins d’un patró saludable d’alimentació, fins i tot encara que no siguin desnatats, encara que han de ser preferentment no ensucrats. Per a persones amb sobrepès, obesitat o elevació de lípids sí que es recomanaria prendre’ls en la seva versió semidesnatada o desnatada”, afegeix.
Referència bibliogràfica:
Lago-Sampedro A, García-Escobar E, Rubio-Martín E, Pascual-Aguirre N, Valdés S, Soriguer F, Goday A, Calle-Pascual A, Castell C, Menéndez E, Delgado E, Bordiú E, Castaño L, Franch-Nadal J, Girbés J, Chaves FJ, Gaztambide S, Rojo-Martínez G, Olveira G. Dairy Product Consumption and Metabolic Diseases in the Di@bet.es Study. Nutrients. 2019 Jan 24;11(2). https://doi.org/10.3390/nu11020262
Font: SINC.