Dijous,25 abril, 2024
IniciA PORTADADeterminen el benefici dels lactis enfront de problemes d'obesitat i hipertensió

Determinen el benefici dels lactis enfront de problemes d’obesitat i hipertensió

  • Les persones que consumeixen productes lactis de forma habitual tenen menys possibilitats de tenir diabetis i hipertensió i malalties associades
  • Una nova recerca destaca l’associació entre el consum de productes lactis i el millor perfil metabòlic en la població espanyola adulta.
  • Els resultats revelen que les dones consumeixen més llet, formatge o iogurts que els homes, que s’inclinen més per lactis ensucrats com a batuts o gelats.

SALUT.  Nous resultats de l’estudi Di@bet.es han demostrat que les persones que consumeixen productes lactis de forma habitual tenen menys possibilitats de patir diabetis i hipertensió i, per tant, de desenvolupar malalties associades.

Dissenyat i promogut des del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), el projecte ha comptat amb la participació d’investigadors i centres sanitaris de tota Espanya. La fase transversal de l’estudi es va realitzar entre els anys 2008-2010 i va comptar amb la participació de més de 5.000 voluntaris de tota Espanya majors de 18 anys.

El treball va ser coordinat per Gemma Rojo Martínez, cap de grup en CIBERDEM i investigadora de l’Hospital Regional de Màlaga i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Màlaga (IBIMA). Aquest, a més, ha determinat la incidència de diabetis a Espanya amb els subjectes inclosos en l’estudi original després de vuit anys de seguiment.

El director de la Unitat de Gestió Clínica d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Regional de Màlaga, Gabriel Olveira, assenyala que l’objectiu inicial d’aquest estudi era establir la prevalença de diabetis a Espanya, “però també ha permès estudiar la prevalença d’altres factors de risc com l’obesitat, la hipertensió, el sedentarisme o la dieta”.

“A conseqüència de les xifres d’hipertensió –un 39.9%– i d’obesitat –un 26,6%– a Espanya, pensem en la necessitat de posar en marxa estratègies per a reduir la presència d’aquests per la seva predisposició a altres patologies relacionades amb malalties cardiovasculars cròniques, fallada cardíaca i mort cardiovascular”, explica Rojo, que assenyala que fins avui no existien treballs que relacionessin el consum de lactis i la presència d’aquestes malalties.

Consum de lactis a Espanya

Aquesta recerca ha permès no només destacar l’associació entre el consum de productes lactis i el millor perfil metabòlic en la població espanyola adulta, sinó també posar de manifest que les dones consumeixen més llet, formatge o iogurts que els homes, mentre que aquests prenen més lactis ensucrats com a batuts o gelats. “Així, en el nord d’Espanya és on es consumeixen més productes lactis i que en l’est del país és on menys”, apunta la coordinadora.

“Els resultats mostren a aquest efecte beneficiós del consum de lactis enfront de la presència d’hipertensió i obesitat, la qual cosa podria contribuir a un millor estat metabòlic general i un menor risc cardiovascular”, assenyala l’experta.

Els lactis formen part d’una dieta saludable, aporten proteïnes d’alt valor biològic, vitamina B12 i són la font més important de calci en l’alimentació. El iogurt i moltes varietats de formatges tenen baixos nivells de lactosa, per la qual cosa estarien indicats en persones intolerants a la lactosa.

“Encara que els greixos que contenen els lactis són majoritàriament saturades, actualment està en discussió el seu paper respecte a la seva associació amb les malalties cròniques, incloent-hi cardiovasculars, diabetis, hipertensió i obesitat”, explica Gabriel Olveira. “En població sana, la ingesta de 2-4 racions de lactis entra dins d’un patró saludable d’alimentació, fins i tot encara que no siguin desnatats, encara que han de ser preferentment no ensucrats. Per a persones amb sobrepès, obesitat o elevació de lípids sí que es recomanaria prendre’ls en la seva versió semidesnatada o desnatada”, afegeix.

Referència bibliogràfica:

Lago-Sampedro A, García-Escobar E, Rubio-Martín E, Pascual-Aguirre N, Valdés S, Soriguer F, Goday A, Calle-Pascual A, Castell C, Menéndez E, Delgado E, Bordiú E, Castaño L, Franch-Nadal J, Girbés J, Chaves FJ, Gaztambide S, Rojo-Martínez G, Olveira G. Dairy Product Consumption and Metabolic Diseases in the Di@bet.es Study. Nutrients. 2019 Jan 24;11(2). https://doi.org/10.3390/nu11020262

Font: SINC.

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies