-
Alba Sotorra torna als cinemes amb un film que aborda, amb un accés exclusiu i sense precedents, el conflicte al voltant de la repatriació de les dones occidentals d’Estat Islàmic retingudes en camps de detenció al Nord-est de Síria
-
Guanyadora del Premi del Públic i el Premi del Jurat Jove Reteena al DocsBarcelona 2021
CULTURA / CINEMA. Després de viatjar per festivals d’arreu del món, el proper mes d’octubre arriba a sales El retorn: la vida després de l’ISIS. «Apassionant, compassiva, essencial» (Variety), narra la història íntima d’un grup de dones occidentals atrapades pel seu passat com a membres de l’ISIS que clamen per l’oportunitat de reconstruir les seves vides a casa seva.
Shamima Begum (Regne Unit) i Hoda Muthana (EUA) van marxar dels seus països d’adolescents, manipulades per la propaganda terrorista i l’odi de les xarxes socials. La seva partença va omplir titulars d’arreu del món; ara, la seva lluita per tornar a casa ha tornat a envair-los, generant un debat que encén passions a occident.
En un esforç per comprendre els matisos d’una situació complexa, la cineasta catalana retrata amb una proximitat i intimitat sorprenents a la Shamima, la Hoda, la Hafida, la Ouidet, la Nawal i la Kimberly, que relaten les seves colpidores històries, revelant per què es van sentir atretes per l’ISIS, els horrors que van viure sota el seu règim, les seves pors i les seves esperances de cara al futur.
La Shamima ha sigut el centre d’encesos debats al govern, els mitjans i els carrers del Regne Unit i la Hoda va ser assenyalada personalment per l’expresident Donald Trump en un tuit que prohibia el seu retorn als EUA. Ambdues s’han convertit en personatges coneguts arreu del món, en el cap de turc de l’odi contra l’ISIS i les seves històries han arribat a mitjans principals a nivell mundial, com The Guardian, The NY Times, la BBC, o Channel4.
La sensibilitat de Sotorra per observar sense prejudicis posa en evidència la necessitat urgent d’establir un diàleg honest i empàtic entre cultures, religions, gèneres i cosmovisions diferents.
Estrenada a festivals internacionals de gran renom com SXSW, HotDocs, Human Rights Watch NYC i Berlin, Thessaloniki, Zurich IFF o Sheffield Doc Fest, El retorn: la vida després de l’ISIS va formar part de la 2021 Counter-Terrorism Week de la ONU en un panell sobre el retorn de persones vinculades a grups terroristes des de Síria i Iraq, del qual van participar organismes i responsables d’estats membres de la ONU, el Departament d’Estat dels EUA, la República de Kazakhstan i representants de diverses ONGs.
El retorn: la vida després de l’ISIS es podrà gaudir a partir del mes d’octubre en més de 70 sales de tot l’estat.
Fitxa Tècnica
- Direcció: Alba Sotorra
- Guió: Júlia Parés, Alba Sotorra
- Producció: Alba Sotorra, Vesna Cudic, Carles Torras
- Producció executiva: Alba Sotorra, Vesna Cudic, Sam Collyns, Poppy Dixon (Sky), Jack Oliver (Sky), Jordi Ambròs (TVC)
- Edició: Michael Nollet, Xavier Carrasco
- Fotografia: Lara Vilanova, Gris Jordana, Núria Roldós
- Música: Mehmud Berazi, Josefina Rozenwasser Disseny de so: Jordi Ribas
- Distribució: DocsBarcelona
Premis i Festivals
- Premi del Públic i Premi del Jurat Jove Reteena, DocsBarcelona – Espanya, 2021
- Selecció Oficial, SXSW Film Festival – EUA, 2021
- Selecció Oficial, Hot Docs – Canadà, 2021
- Cleveland International Film Festival – EUA, 2021
- Selecció Oficial, Doxa Film Festival – Canadà, 2021
- Selecció Oficial, HRWFF NYC – EUA, 2021
- Selecció Oficial, Thessaloniki Doc Film Fest – Grècia, 2021
- Selecció Oficial, Sheffield Doc Fest – UK, 2021
- Selecció Oficial, Dokufest – Kosovo, 2021
- Selecció Oficial, Jerusalem Film Festival – Israel, 2021
- Selecció Oficial, Kurdish Film Festival New York – EUA, 2021
- Selecció Oficial, Human Rights Film Festival Berlin – Germany, 2021
- Selecció Oficial, Nashville Film Festival – EUA, 2021
La Directora
Alba Sotorra Clua (Reus, 1980) és una cineasta i productora independent, fundadora de la productora Alba Sotorra S.L., amb seu a Barcelona. Sotorra ha treballat a diferents països passant llargues temporades a l’Orient Mitjà. Les seves pel·lícules s’han estrenat a festivals internacionals com Hot Docs, Shanghai IFF, Karlovy Vary i Seminci. Entre els seus projectes destaquen el llargmetratge documental Game Over (2015), que va rebre el VIII Premi Gaudí de l’Acadèmia de Cinema de Catalunya i el Premi Nou Talent al DocsBarcelona, Comandant Arian (2018), nominada als Premis Gaudí al Millor Documental el 2019 i El retorn: la vida després de l’ISIS (2021).
Calendari de Projeccions
Docs del Mes és una iniciativa que, amb la voluntat d’apropar el documental als espectadors més enllà de les grans capitals, estrena cada mes un documental en una xarxa de més de 70 sales a tot l’estat en poblacions grans, mitjanes o en petits municipis arreu del territori. Pots consultar totes les dates de projecció al nostre web.