-
L’una és dedicada a Fidela Renom, la primera regidora de Sabadell, i l’altra a la pedagoga Dolors Miralles
SOCIETAT. El divendres 5 de març, el Museu d’Història de Sabadell (MHS) obrirà al públic dues exposicions en el marc del Dia Internacional de les Dones. Totes dues es podran visitar fins al 25 d’abril i tenen com a protagonistes dues sabadellenques que van deixar una forta petjada i llegat a la nostra ciutat.
Fidela Renom
Es tracta, d’una banda, de l’exposició “Pioneres del municipalisme feminista (1934-1939). Fidela Renom i Soler, la primera regidora de Sabadell (1934-1936)”, que el MHS ha preparat en col·laboració amb la Fundació Josep Irla.
Fidela Renom Soler (1891-1987) va ser la primera regidora de la ciutat, escollida democràticament a les eleccions municipals del 14 de gener de 1934. Prèviament, com a presidenta de la Lliga Laica Femenina (1932) i tot seguit com a responsable de la regidoria d’Assistència Social (1934-1936), va promoure les guarderies laiques per a fills i filles d’obreres, el cos d’infermeres laiques i la modernització de la Clínica de Puericultura i Maternologia. Al final de la Guerra d’Espanya, Renom va haver de marxar a l’exili a França i quan va retornar a Sabadell, al cap d’uns anys, va reprendre la seva lluita pels drets civils centrant-se en un seguit de reivindicacions per a la millora de les condicions de vida de la gent gran. Renom va tenir tres fills, dels quals en va perdre dos: un, el gran, al front de guerra (Joan Romeu Renom, gener de 1939) i l’altre, el petit, fent el servei militar a la Vall d’Aran (Enric Romeu Renom, novembre de 1945). El seu fill Mateu va sobreviure a la guerra i també es va exiliar a França, on restà fins que es va morir, a Ermont, l’any 1997.
Dolors Miralles
I, d’altra banda, de l’exposició “Dolors Miralles Valls (1889-1981). Una dona amb empenta”.
Dolors Miralles Valls (Sabadell, 1889-1981) va ser la primera mecanògrafa-estenògrafa titulada de Sabadell. Ll’any 1919 obrí l’Acadèmia de Mecanografia, primera d’aquesta disciplina a Sabadell, el mateix any publicà un Compendi de mecanografia. La seva tasca obrí un món de formació i progrés professional a les dones sabadellenques i a les de tot el país.