El Festival TNT – Terrassa Noves Tendències ha presentat la seva 15a edició, que tindrà lloc del 28 de setembre al 2 d’octubre i que comptarà amb 24 espectacles, més de la meitat, 15, estrenes.
El festival d’arts vives i nous formats és una de les cites indiscutibles de la creació contemporània a nivell estatal, un aparador del més novedós de les arts escèniques en una edició que torna a apostar pel risc a través del gran nombre d’estrenes que s’hi presenten. Aquest TNT destaca pel diàleg intergeneracional (artistes joves en convivència amb artistes consagrats), pel diàleg amb la ciutat i els seus col·lectius, i per una forta presència d’artistes d’arreu de l’estat espanyol.
Aquesta edició vol convocar la ciutadania a través del so de les campanes, imatge del festival d’enguany, potenciant el fet indiscutible que formem part d’una comunitat, la d’aquí i la d’ara. En paraules de la directora del festival, Marion Betriu, “aquest any escollim la campana com a metàfora per donar marc a un TNT que no cedeix en el seu entossudiment d’activar el pensament crític i promoure alternatives de reflexió que obrin escletxes de possibilitat.”
El TNT 2022 s’obrirà a més districtes de la ciutat i els espectacles oscil·laran entre els 3€ i els 11€. Les entrades es podran adquirir des d’avui a través de la web www.tnt.cat.
Un TNT 2022 que ens convoca a pensar críticament
Després d’un any de procés creació, les sis artistes i companyies que han format part del Programa d’Acompanyament a Artistes Residents 2021-2022 culminaran el seu projecte amb l’estrena de les seves creacions a les quals s’ha acompanyat artística i econòmicament per part del festival. Entre altres, el TNT presenta les noves creacions de la Carlota Grau, Monte Isla i Serrucho, que tenen en comú la investigació d’allò formal -la tècnica, la maquinària teatral i els objectes- per proposar-nos experiències que exploren conceptes tan essencials com la por, el temps o la naturalesa. Experimentant amb un dispositiu propi del cinema, Matías Daporta presentarà Washington en un plató de l’ESCAC, entitat amb la qual el Festival TNT inaugura col·laboració.
La paraula, la música i la potència política són presents en l’edició d’enguany a través d’alguns dels artistes més singulars i imprescindibles del panorama estatal com són María Salgado y Fran MM Cabeza de Vaca, Alberto Cortés i Cuqui Jerez. La paraula és també allò que vertebra la peça de l’Arabesco, l’artista més inclassificable de la programació, i la de Norberto Llopis, que posa en crisis, al seu torn, el llenguatge. Per acabar les nits del divendres i del dissabte, Marc Sempere proposa deixar-nos anar en un ritual col·lectiu que apel·la a allò comú per alliberar-nos de l’insuportable pes del nostre ego.
L’humor dibuixa una diagonal que creua la programació a través de les propostes de quatre creadores de generacions ben diferents: Júlia Barbany, Cris Celada -Pollo campero. Comidas para llevar-, Cris Blanco i Sofía Asencio -Societat Doctor Alonso-. Totes elles treballen l’humor des de la potència creativa, l’inconformisme i la incomoditat, llençant preguntes que il·luminen: És possible imaginar un futur menys distòpic? Què passaria si l’art s’apoderés de la vida? Quins mecanismes participen en allò suposadament divertit?
TNT Kids: els espectadors del futur
El Festival segueix potenciant la participació del públic familiar i la formació de l’espectador del futur a través de TNT KIDS, que aquest any acull tres experiències participatives que, a través del joc, aborden temàtiques fonamentals com la identitat, la imaginació o la reivindicació de l’espai públic.
Drag kids és un taller intergeneracional de travestisme a càrrec de Sara Manubens; Llums, so i cos d’Animal Religion està dirigit a famílies amb criatures entre 4 i 9 anys; i finalment, Sara San Gregorio ens proposa un espai de joc lliure pels més petits -de 0 a 5 anys- i una intervenció a l’espai públic de caire polític i lúdic per reivindicar que el carrer és de totes.
A més, el col·lectiu nyamnyam també farà un passi especial per a famílies de la seva nova creació Inert?, una proposta en la qual ens conviden a posar-nos en un mateix pla amb tot allò que ens envolta.
Anunci dels nous artistes residents: espai, temps, suport i mitjans
El Festival vol seguir acompanyant creadores i creadors amb la finalitat de donar espai, temps, suport i mitjans per desenvolupar nous projectes de creació. Avui s’han fet públiques les artistes seleccionades per dur a terme aquest procés de creació amb l’acompanyament del TNT i que estrenaran les seves peces en el marc del TNT 2023:
Me llamo Ana – Mariona Naudin
Gatzara – Alba Rihe
Las lámparas – Leticia Skrycky
“Behind the scenes (títol provisional)” – Ça Marche
Apoyatura – Óscar Bueno
Proto (SN 1604) – Janet Novás
Aquestes artistes presentaran una introducció dels seus projectes a la Jornada PRO del TNT 2022 que tindrà lloc divendres 30 de setembre i que acollirà desenes de programadors i professionals catalans, de la resta de l’estat i internacionals.