-
L’objectiu del projecte és afavorir la integració de persones en situació de risc d’exclusió social
SOCIETAT. El Casal Cívic Sabadell – Creu de Barberà posarà en marxa a partir del mes de febrer un nou projecte de la mà de CIPO, una cooperativa social sense afany de lucre que treballa per la integració sociolaboral de persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental i l’Associació Escola d’Educació Especial XALOC. Les entitats sabadellenques gestionaran el servei de cafeteria-menjador d’aquest equipament del Departament de Drets Socials.
L’objectiu és generar un nou model inclusiu en els equipaments cívics, la proposta pivota en dos línies que convergeixen en l’objectiu d’enfortir accions d’integració a favor de persones en situació de risc d’exclusió social. Una línia d’acció és fomentar la integració en un espai comunitari de persones que poden trobar-se en situacions com la de soledat no volguda i l’altra, pretén afavorir la formació i pràctiques de persones que s’estan formant en el sector de l’hostaleria com a eina d’inclusió en el món laboral en els processos de formació que promouen associacions i fundacions d’inclusió social.
Per fer possible aquesta proposta, la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials ha signat un conveni pel qual autoritza l’ús dels espais de cuina, cafeteria i menjador a la cooperativa social CIPO i l’Associació Escola d’Educació Especial XALOC, que es comprometen a desenvolupar un projecte comunitari a l’equipament, utilitzant com a eina l’espai de cuina, cafeteria i menjador i reforçant amb altres intervencions en la dinàmica dinamitzadora de l’equipament.
L’alumnat del Programa de Formació i Inserció d’Auxiliar d’Hoteleria de l’EEE Xaloc, podrà fer les pràctiques formatives tant a la cuina com a la sala del casal cívic. Alhora es pretén oferir les instal·lacions de la cuina i de l’obrador a Supercoopera, un projecte que elabora i distribueix cistelles de menjar solidàries, a la vegada, s’ofereix l’equipament com a punt de distribució de cistelles a les famílies més necessitades del barri.
Una gestió amb mirada comunitària
La xarxa d’equipaments cívics del Departament ofereix serveis específics per a les persones usuàries com els de perruqueria, podologia o cafeteria-menjador. Amb la idea de reforçar els equipaments com a eines per impulsar polítiques i accions comunitàries, s’ha fixat com a objectius incorporar el món associatiu que treballa en l’àmbit de la inserció laboral i alhora reforçar els serveis de menjador com un recurs comunitari per a persones en situacions de vulnerabilitat o de soledat no volguda.
Amb aquesta vocació, el Departament va dissenyar el model de “menjador socialitzador” que ja s’ha implantat en 11 equipaments, on la intervenció d’una entitat d’inserció sociolaboral incorpora aquesta mirada comunitària i inclusiva en la gestió del servei. Així doncs, els “menjadors socialitzadors” permeten d’una banda, la integració comunitària de nous usuaris que fan ús del servei (persones en situació de vulnerabilitat, soledat no volguda, etc.) i, de l’altra, s’afavoreix la formació, les pràctiques i la inserció laboral en l’àmbit de l’hostaleria com a eina d’inclusió al món del treball de la mà d’associacions i fundacions d’inclusió social.
Els 133 equipaments cívics de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials són espais públics de participació i convivència oberts a tothom, amb la missió principal de vertebrar la comunitat per afavorir la cohesió social, l’equitat, l’arrelament i el sentiment de pertinença al país i promoure la transmissió de valors cívics i comunitaris que permetin la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i les ciutadanes mitjançant un conjunt de serveis i recursos a l’abast de tota la comunitat per tal de fomentar la convivència, les relacions intergeneracionals i la participació en la comunitat.