J. A. AGUADO/CULTURA
EL CEM i el Festival Didó
[dropcap]E[/dropcap]
l CEM, escola de música de grau professional, amb implantació a Sant Quirze està de festa aquesta setmana celebrant la 4a edició del festival Didó. Al centre d’aquest festival està el seu director artístics Ramon Rius, un músic fascinat per la pedagogia. En un intent de fer gaudir de la música al públic va crear aquest festival buscant una forma oberta i polièdrica de gaudir la música unint-la a allò visual escènic com són els titelles.
La música es ramifica en espectacles de sala o carrer ocupant dos caps de setmana centrals del mes d’abril a les portes de la celebració del Sant Jordi. En resultat d’aquest esforç artístic és una sèrie d’imatges, un puzle de companyies que donen com a resultat una estimulant i panoràmica mirada sobre la música en directe amb titelles.
El Festival Didó és un esdeveniment artístic que va néixer amb la idea de consolidar-se amb el temps per la seva ambició, el seu rigor, el seu humor i aquest indispensable toc musical.
L’espectador no pot fer altra cosa que, encantat, deixar-se arrossegar per un festival que convida a gaudir de la música en directe. El festival té la intenció de seguir creixent augmentant la internacionalitat de les companyies i els espais on es representa, més enllà de la seu de l’escola a Terrassa, la seva vocació és la d’apostar per carrers i teatres.
Una de les potes importants del festival està en la transversalitat entre els músics que estudien a l’escola i els instituts d’ensenyament de referència, en els últims dos anys l’INS de Viladecavalls on es cursa el batxillerat d’arts escèniques. Els alumnes de l’escola de música i els de teatre col·laboren sovint en projectes conjunts, pel festival han preparat una versió d’El somni d’estiu de William Shakespeare amb música de Telemann interpretada pels alumnes de l’especialista en música antiga, dirigits pel violinista Nuno Mendes. Nit de somnis és una comèdia de fades i éssers màgics en un bosc replet de personatges excèntrics i converses absurdes al voltant del meravellós món de les arts escèniques. Una música deliciosa en la seva singularitat, una deliciosa bogeria sobre la condició humana. Cal recordar que l’escriptura del mestre Shakespeare a les comèdies és deixeu-me dir-ho sense més dilacions, àgil, divertida, profunda, emocionant i esplèndida. La música serveix de teló de fons meravellós que completa un quadre postmodern.
L’escola a Sant Quirze del CEM és un projecte amb molt de futur que dia a dia va creixent com el festival, esperem que en properes edicions el nostre nucli urbà també s’incorpori a aquesta festa de la música i els titelles que és el Festival Didó.
J. A. Aguado