- La consellera Vergés ha explicat que el Departament de Salut proposarà que “Barcelona i gran part de la zona metropolitana entri dilluns en una fase 0 avançada de desescalada”
- La consellera Budó ha anunciat que proposarà al Govern espanyol l’ús obligatori de mascaretes en l’espai públic perquè “és una mesura de protecció addicional per als ciutadans”
SALUT. El Govern ha decidit seguir avançant en la desescalada i sol·licitar al Ministeri de Salut que les àrees de l’Alt Penedès, el Garraf i el Baix Montseny passin a la Fase 1, juntament amb les regions sanitàries de Girona, Comarques Centrals i Lleida. Així ho han explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, i la consellera de Salut, Alba Vergés.
En la reunió del Procicat també s’ha aprovat proposar al Govern espanyol que les regions sanitàries de la zona metropolitana nord, la zona metropolitana sud i de Barcelona “continuïn mantenint la fase 0, però flexibilitzant algunes de les mesures com: anar a un establiment comercial sense cita prèvia o dur a terme activitats de culte amb un terç de la capacitat”. Així com l’ús obligatori de mascaretes en l’espai públic, “considerem que és una mesura de protecció addicional per als ciutadans i esperem que sigui acceptada per l’Estat espanyol”, ha apuntat Budó.
Per poder continuar treballant en una desescalada “segura” del país, la consellera de la Presidència ha explicat que aquest matí s’han reunit amb els alcaldes i alcaldesses de les capitals de comarcals d’aquestes tres regions sanitàries, dels municipis més grans i amb els presidents dels consells comarcals “per donar a conèixer aquestes mesures, perquè és imprescindible fer les diferents passes de la mà del món local”.
Seguint en la línia de prudència i de responsabilitat, Meritxell Budó ha insistit “en la necessitat de no relaxar-nos. Poc a poc el país va avançant en la desescalada, però el retorn a la normalitat no s’ha produït. Encara queden setmanes, per no dir mesos, fins a tornar on érem abans de la pandèmia”. Per això ha advertit que “un mal pas o una mala decisió ara, en aquesta situació, ens faria tornar a la situació on érem a principis d’abril. No ens relaxem perquè hem de superar entre tots aquesta pandèmia”.
Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat que proposaran al Govern espanyol que la ciutat de Barcelona, la regió Metropolitana Nord i la regió Metropolitana Sud entrin dilluns en una fase 0 avançada de desescalada i que les àrees de gestió assistencial del Baix Montseny, del Garraf (que incorpora la comarca del Garraf però també alguns municipis del Baix Penedès) i la de l’Alt Penedès, amb 29 municipis, passin a la fase 1 juntament amb Girona, Lleida i la Catalunya Central.
“Estem preparats per iniciar el desconfinament a la ciutat de Barcelona i el seu entorn metropolità i fer-ho de forma prudent i progressiva” ha afirmat Vergés que ha detallat que han treballat conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona la proposta de fase 0 avançada per a la capital catalana i la seva àrea metropolitana. En aquest sentit, ha explicat que la ciutat de Barcelona, la regió Metropolitana Nord i la regió Metropolitana Sud, on hi viuen més de 5 milions de persones, ”comparteixen una sèrie de factors demogràfics i socials que obliguen a fer un plantejament específic“ ja que aquesta àrea engloba el 65% de la població catalana en només el 9% de la seva superficie.
És per aquest motiu, que ha assenyalat que el Departament de Salut presentarà “el primer pas d’una estratègia de desconfinament gradual i sincrònica” entre aquests tres territoris. “Ens plantegem un desconfinament progressiu amb la voluntat d’anar avançant però amb la prudència de no haver de fer passos enrere. Volem progressar en la fase 0 del desconfinament amb alguns aspectes que són propis de la fase 1” ha dit Vergés, que ha explicat que en aquesta fase 0 avançada proposaran les següents activitats per aquestes tres regions:
- Reobertura de comerços sense necessitat de cita prèvia.
- Obertura de centres educatius per a la seva desinfecció, condicionament i el treball administratiu i preparatori dels docents i personal auxiliar.
- Obertura d’Universitats per a la seva desinfecció, condicionament i per gestions administratives i d’investigació. Obertura de laboratoris universitaris.
- Servei de préstec a les biblioteques.
- Obertura dels museus amb la limitació d’un terç de l’aforament,on els ajuntaments poden garantir aquest aforament.
- Culte religiós: obertura amb la limitació d’un terç de l’aforament.
- Flexibilització de les vetlles funeràriesamb una ampliació de la presència a les vetlles de fins a 10 persones.
- Reactivació progressiva dels serveis socials, amb atenció prioritària a col·lectius més desfavorits.
- Reobertura gradual d’aquelles instal·lacions cientificotècniquesque van quedar tancades a la primera fase de la pandèmia.
- Obertura de centres d’alt rendiment amb mesures d’higiene i protecció reforçades i, si és possible, torns.
- Entrenaments individuals de professionals i federats. Entrenament bàsic de lligues professionals.
Altres activitats permeses a la fase 1 que encara no es contempla realitzar, amb l’objectiu últim d’extremar la prudència i garantir al màxim la seguretat de la població són:
- L’obertura de les terrasses de bars i restaurants.
- Les trobades de fins a 10 persones a dins de la llar.
- El funcionament de gimnasos.
- La mobilitat entre municipis que no sigui estrictament per motius laborals.
La titular de Salut ha informat que en les tres regions, de manera paral·lela a la resta de Catalunya, estem assistint a “una disminució progressiva de la incidència de la pandèmia” i que ara mateix estan en “un risc moderat o baix de rebrot”. Tot i això, ha remarcat que cal ser “especialment prudents” per la seva elevada densitat de població (1.709 habitants / km2 ) i perquè són unes regions que alberguen les majors desigualtats socials del país.