Divendres,19 abril, 2024
IniciA PORTADA"El mal ús de la paraula bipolar". Psicodefensa Personal per Àlex García

“El mal ús de la paraula bipolar”. Psicodefensa Personal per Àlex García

El mal ús de la paraula bipolar

[dropcap]S'[/dropcap]

ha convertit en una frase feta d’ús corrent qualificar a algú – inclòs un mateix – de “ser una mica bipolar” per referir-se al fet de canviar d’estat d’ànim amb certa freqüència, fins i tot en l’espai d’hores. En altres paraules, tenir la capacitat de modificar el nostre estat emocional, en funció del que ens vagi passant durant el dia, o fins i tot sense una causa aparent. La popularitat d’aquest afegitó ha augmentat tan últimament i es fa servir tan a la lleugera, que potser ha arribat el moment d’aclarir els termes.

Els professionals de la psicologia sentim certa aprensió cada vegada que escoltem aquesta confusió, atès que s’està confonent amb un trastorn psicològic l’origen del qual encara no està del tot clar; podria estar relacionat amb alguna alteració neurològica, encara que es discuteix si hi ha algun tipus de procedència genètica. El més probable és que sigui una combinació de genètica i ambient, però poc se sap encara. El trastorn bipolar, que antigament es deia psicosi maníaca-depressiva és un trastorn de l’estat d’ànim que té una forta afectació per a la persona que ho sofreix – a Espanya es calcula que hi ha un milió de persones diagnosticades, encara que vivim una època de sobre diagnòstics i cal ser cautelós -.

Certament, el trastorn bipolar es caracteritza per canvis notoris i bruscs de l’estat d’ànim: qui ho pateix alterna fases de hiperactivació conegudes com a maníaques amb fases de tristesa profunda i depressió en les quals la persona es troba totalment enfonsada. No obstant això, les oscil·lacions són molt menys freqüents del que la gent creu i per tant aquests períodes poden durar setmanes o mesos fins i tot. Per descomptat, no en el transcurs d’unes hores. Així que és important no confondre el que es coneix com a labilitat emocional, en la qual anem mostrant expressions afectives canviants i poc proporcionades com a reacció a algun estímul – que és el que incorrectament s’etiqueta com a “bipolar” -, amb aquest trastorn.

Si jo m’aixeco de bon humor, surto de la dutxa cantant i al cap de pocs minuts estic empipadíssim perquè m’he tacat la camisa amb el cafè de l’esmorzar no tinc un trastorn bipolar. Segurament tingui un problema per manegar les meves emocions, perquè reacciono de manera exagerada a esdeveniments trivials, però trastorn bipolar no. La labilitat emocional, que és com es coneix al canvi abrupte d’estat emocional, pot procedir de molts altres factors. Per exemple, d’altres quadres clínics o alteracions tant psicològiques com fisiològiques –la síndrome premenstrual és un clàssic –. O pot deure’s als meus trets de personalitat i no necessàriament al fet que tingui res clínic. Ja vivim una època de patologització de la vida quotidiana com per afegir més motius d’alarma.

Hi ha també una diferència essencial quant a les característiques d’aquests canvis d’humor entre els quals sofreixen les persones amb trastorn bipolar i les que simplement presenten estats d’ànim canviants, relacionades amb la intensitat extrema de les primeres. Durant les fases maníaques, s’experimenta una forta activació que porta a la persona a tenir dificultats de concentració, disminució del somni, verborrea, etcètera. A més, apareix una sensació d’eufòria que es tradueix en idees de grandiositat i fantasies optimistes. En altres paraules, et pots arribar a creure invulnerable i prendre decisions cridaneres com despullar-se en llocs públics, regalar tots els teus diners, barallar-te amb desconeguts o episodis similars, amb tota la problemàtica que comporten.

També pot ser que apareguin amb menys intensitat i llavors es diuen fases hipomaníaques, on la persona entra en un període de frenètica activitat i desplega una enorme quantitat d’energia. Moltes persones de creativitat desbordant, com a escriptors, pintors, artistes o científics, sofrien aquest trastorn i la seva producció era deguda a aquests moments d’especial inspiració. Alguns exemples són Van Gogh, Dostoievski, Foster Wallace, Sant Joan de la Creu … Entre molts altres.

Les fases maníaques s’alternen amb períodes molt més ombrívols, que poden durar mesos i es coneixen com a fases depressives. La malenconia és profunda i la persona entra en una depressió greu, en la qual pot existir risc de suïcidi. Especialment quan la mania desapareix i la persona és conscient del que ha passat, els sentiments de culpa, tristesa o ansietat són molt forts. No és necessari insistir en el patiment que experimenten les persones amb trastorn bipolar en aquestes fases. És a dir, res a veure amb passar d’estar content a enfadat en un matí de dilluns qualsevol.

Durant molt temps, la manera de tractar el trastorn bipolar consistia a administrar liti com a regulador de l’humor. És a dir, que mitiga els episodis de mania o depressió més greu. En realitat, no se sap molt bé quin és el mecanisme pel qual el liti aconsegueix això, doncs es tracta d’una serendipitat o descobriment casual del llavors desconegut psiquiatre australià John F. Cade en 1949. Encara que el tractament actualment inclou antiepilèptics o antipsicòtics, el liti segueix emprant-se per controlar aquests becs d’estats d’ànim; el problema és que afecta greument als ronyons, a part que els pacients desenvolupen resistència. Per descomptat, a més de la medicació, es necessita atenció psicoterapèutica i el seguiment per part del psiquiatre.

Així que tret que presentis aquests símptomes que tant dificulten el desenvolupament d’una vida normal i tranquil·la – si no es tracten adequadament -, no, no ets bipolar. Això sí, si els canvis sobtats d’humor et poden arribar a preocupar, consulta amb un psicòleg degudament format perquè t’ajudi.

Àlex García.

Psicòleg i Psicoterapeuta.

El mal uso de la palabra bipolar

[dropcap]S[/dropcap]

e ha convertido en una frase hecha de uso corriente calificar a alguien – incluido uno mismo – de “ser un poco bipolar” para referirse al hecho de cambiar de estado de ánimo con cierta frecuencia, incluso en el espacio de horas. En otras palabras, tener la capacidad de modificar nuestro estado emocional, en función de lo que nos vaya pasando durante el día, o incluso sin una causa aparente. La popularidad de esta coletilla ha aumentado tanto últimamente y se emplea tan a la ligera, que quizá haya llegado el momento de aclarar los términos.

Los profesionales de la psicología sentimos cierta aprensión cada vez que escuchamos esta confusión, dado que se está confundiendo con un trastorno psicológico cuyo origen aún no está del todo claro; podría estar relacionado con alguna alteración neurológica, aunque se discute si hay algún tipo de procedencia genética. Lo más probable es que sea una combinación de genética y ambiente, pero poco se sabe todavía. El trastorno bipolar, que antiguamente se llamaba psicosis maníaco-depresiva es un trastorno del estado de ánimo que tiene una fuerte afectación para la persona que lo sufre – en España se calcula que hay un millón de personas diagnosticadas, aunque vivimos una época de sobrediagnósticos y hay que ser cauteloso -.

Ciertamente, el trastorno bipolar se caracteriza por cambios notorios y bruscos del estado de ánimo: quien lo sufre alterna fases de hiperactivación conocidas como maníacas con fases de tristeza profunda y depresión en las que la persona se encuentra totalmente hundida. Sin embargo, las oscilaciones son mucho menos frecuentes de lo que la gente cree y por tanto estos períodos pueden durar semanas o meses incluso. Desde luego, no en el transcurso de unas horas. Así que es importante no confundir lo que se conoce como labilidad emocional, en la que mostramos expresiones afectivas cambiantes y poco proporcionadas como reacción a algún estímulo – que es lo que incorrectamente se etiqueta como “bipolar” -, con este trastorno.

Si yo me levanto de buen humor, salgo de la ducha cantando y a los pocos minutos estoy enfadadísimo porque me he manchado la camisa con el café del desayuno no tengo un trastorno bipolar. Seguramente tenga un problema para manejar mis emociones, porque reacciono de manera exagerada a eventos triviales, pero trastorno bipolar no. La labilidad emocional, que es como se conoce al cambio abrupto de estado emocional, puede proceder de muchos otros factores. Por ejemplo, de otros cuadros clínicos o alteraciones tanto psicológicas como fisiológicas –el síndrome premenstrual es un clásico –. O puede deberse a mis rasgos de personalidad y no necesariamente a que tenga nada clínico. Ya vivimos una época de patologización de la vida cotidiana como para añadir más motivos de alarma.

Hay también una diferencia esencial en cuanto a las características de estos cambios de humor entre los que sufren las personas con trastorno bipolar y las que simplemente presentan estados de ánimo cambiantes, relacionadas con la intensidad extrema de las primeras. Durante las fases maníacas, se experimenta una fuerte activación que lleva a la persona a tener dificultades de concentración, disminución del sueño, verborrea, etcétera. Además, aparece una sensación de euforia que se traduce en ideas de grandiosidad y fantasías optimistas. En otras palabras, te puedes llegar a creer invulnerable y tomar decisiones llamativas como desnudarse en lugares públicos, regalar todo tu dinero, pelearte con desconocidos o episodios similares, con toda la problemática que conllevan.

También puede ser que aparezcan con menos intensidad y entonces se llaman fases hipomaníacas, donde la persona entra en un periodo de frenética actividad y despliega una enorme cantidad de energía. Muchas personas de creatividad desbordante, como escritores, pintores, artistas o científicos, sufrían este trastorno y su producción era debida a estos momentos de especial inspiración. Algunos ejemplos son Van Gogh, Dostoievski, Foster Wallace, San Juan de la Cruz … entre otros muchos.

Las fases maníacas se alternan con periodos mucho más sombríos, que pueden durar meses y se conocen como fases depresivas. La melancolía es profunda y la persona entra en una depresión grave, en la que puede existir riesgo de suicidio. Especialmente cuando la manía desaparece y la persona es consciente de lo que ha ocurrido, los sentimientos de culpa, tristeza o ansiedad son muy fuertes. No es necesario insistir en el sufrimiento que padecen las personas con trastorno bipolar en estas fases. Es decir, nada que ver con pasar de estar contento a enfadado en una mañana de lunes cualquiera.

Durante mucho tiempo, la manera de tratar el trastorno bipolar consistía en administrar litio como regulador del humor. Es decir, que mitiga los episodios de manía o depresión más grave. En realidad, no se sabe muy bien cuál es el mecanismo por el cual el litio consigue esto, pues se trata de una serendipia o descubrimiento casual del entonces desconocido psiquiatra australiano John F. Cade en 1949. Aunque el tratamiento actualmente incluye antiepilépticos o antipsicóticos, el litio sigue empleándose para controlar estos picos de estados de ánimo; el problema es que afecta gravemente a los riñones, aparte de que los pacientes desarrollan resistencia. Por supuesto, además de la medicación, se necesita atención psicoterapéutica y el seguimiento por parte del psiquiatra.

Así que a menos que presentes estos síntomas que tanto dificultan el desarrollo de una vida normal y tranquila – si no se tratan adecuadamente -, no, no eres bipolar. Eso sí, si los cambios repentinos de humor te pueden llegar a preocupar, consulta con un psicólogo debidamente formado para que te ayude.

Àlex García.

Psicólogo y Psicoterapeuta.

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies