-
Una és sobre la mestra Joaquima Torres Oriol, i l’altra, sobre la teixidora i miliciana Maria Garcia Sanchís
CULTURA / SOCIETAT. El programa d’activitats del 8 de març a Sabadell, Dia Internacional de les Dones, inclou activitats vinculades a la recuperació de la memòria històrica de les dones. És el cas de les dues exposicions que el Museu d’Història de Sabadell (MHS) estrena avui: “Joaquima Torres Oriol, 1855-1935. Una mestra a cavall de dos segles” i “Maria Garcia Sanchís, 1882-1936. Teixidora, espiritista, anarquista i miliciana”.
Joaquima Torres Oriol: mestra de l’escola pública
L’exposició de Joaquima Torres posa en valor la seva figura com a mestra de l’escola pública elemental de nenes a Sabadell. Allà hi va treballar gairebé durant 50 anys, des del seu nomenament el 1876, fins a la seva jubilació el 1924.
En la mostra s’exposa la placa commemorativa que es va fer en el seu honor, la qual es va presentar en els actes de l’homenatge ciutadà que se li va fer amb motiu de la seva jubilació. Aquí, Joaquima va ser nomenada “filla adoptiva de Sabadell”.
Maria Garcia Sanchís: teixidora i miliciana
D’altra banda, Maria Garcia va ser una de les cinc milicianes de l’expedició de l’exèrcit republicà, comandada pel capità Albert Bayo, que van ser executades a Mallorca per les tropes franquistes, el 5 de setembre de 1936. L’exposició mostra la llamborda stolpersteine en el seu honor, creada per l’artista alemany Gunter Demnig.
L’any 1936, Maria Garcia estava empadronada a Can Rull, on hi vivia amb la seva amiga Josefa Villa i la seva família. Es creu que aquesta teixidora d’ofici, compromesa amb l’anarquisme, es va instal·lar a Sabadell perquè era una ciutat d’arrels tèxtils, amb una forta tradició de lluita obrera i anarquista.
Aquesta pedra de la memòria és un projecte de l’Associació Memòria de Mallorca i del Consell de Mallorca. A la mostra, també s’hi exposarà documentació procedent de l’Arxiu Històric de Sabadell (AHS).
La llamborda en homenatge a Maria Garcia serà col·locada el 27 de març, en un acte institucional, al c. Gustavo Adolfo Bécquer número 62.