Divendres,14 juny, 2024
IniciA PORTADAEl pressupost de Sabadell per 2023 supera els 266M€ amb l’objectiu de...

El pressupost de Sabadell per 2023 supera els 266M€ amb l’objectiu de no deixar ningú enrere

El pressupost de 2023 supera els 266 M€ amb l’objectiu de fer avançar la ciutat sense deixar ningú enrere
La proposta de pressupost municipal per al 2023 preveu una despesa superior als 266 M€. Concretament seran 266.045.410€, amb l’objectiu de continuar fent avançar la ciutat sense deixar ningú enrere. Entre les partides pugen notablement àmbits com la Promoció Econòmica; Acció social; Educació; Feminismes; Obres Públiques, Parcs i Jardins, Manteniment i Mobilitat; Neteja i Recollida de Residus; i Seguretat. Totes elles directament relacionades amb la cohesió i la igualtat com també, en alguns casos, amb el manteniment i millora de tots els barris i amb l’avenç cap a una societat cada cop més ecològica.

El pressupost 2023 vol garantir uns serveis públics de qualitat; avançar en cohesió i generar oportunitats i progrés per a tothom, alhora que es vetlla per la sostenibilitat i la solvència de l’administració. Tot plegat, vinculat al desenvolupament de 8 línies estratègiques que passen per:

  • L’impuls al teixit productiu i més ocupació
  • Una ciutat referent amb projectes estratègics
  • Les persones, al centre
  • Espais públics de qualitat arreu
  • Una ciutat neta i segura
  • Sabadell Més Verda
  • Sabadell Capital
  • Administració Eficient i Transparent.
  • Suport a 8.000 persones en el procés de recerca de feina

L’increment de recursos de Promoció Econòmica permetrà avançar en els projectes per afavorir l’activitat econòmica i l’ocupació. L’any que ve els serveis del Vapor Llonch preveuen donar suport i orientació a unes 8.000 persones en el seu procés de recerca de feina i els plans d’ocupació permetran contractar un mínim de 200 persones per realitzar obres i serveis d’interès públic. Alhora destaca l’1,4 M€ d’inversió municipal per contribuir a fer realitat l’Escola de Restauració a Sallarès i Deu, complementant així l’aportació de fons europeus EDUSI.

40.000 m2 per a la ubicació d’empreses

L’orientació i acompanyament a l’emprenedoria i a les empreses continuaran sent protagonistes de l’acció de l’Ajuntament, com també el suport al comerç local i a la dinamització dels eixos comercials. Es destinaran 150.000€ a la millora dels polígons i es posaran a l’abast més de 40.000 m2 de sòl industrial perquè s’hi ubiquin empreses.

Les persones, al centre de l’acció municipal

L’any 2023 el pressupost d’Acció Social puja prop de 2 M€. Entre les actuacions, augmentaran el nombre de professionals i es continuarà endavant amb el desplegament dels nous equipaments d’Acció Social, amb la posada en funcionament del centre de serveis socials del Sud i les obres de condicionament de l’espai de Ponent. Així mateix, es destinaran més recursos a l’atenció de la dependència i la gent gran.

Pel que fa a Habitatge, els propers mesos es finalitzaran les promocions de lloguer social que s’estan construint a la ctra. de Barcelona i a Francesc Layret i l’any que ve s’iniciaran noves promocions per avançar en l’objectiu de construir 528 nous habitatges públics de lloguer a la ciutat. Alhora es treballarà en l’aplicació del conveni signat amb la Generalitat i els veïns sobre els 170 pisos de Merinals. També en la gestió — i suport a les comunitats i als propietaris– dels 7 M€ procedents dels Next Generation per afavorir la rehabilitació d’habitatges a la ciutat.

En Educació, es seguirà treballant per avançar cap a la gratuïtat de l’escolarització 0-3 i per completar la millora de la climatització a les escoles bressol municipals. També incidint en la millora dels equipaments educatius, sobre tot en els àmbits de cuina, menjador i patis i en la senyalització i millora dels entorns escolars. Les mesures per al foment de l’equitat educativa (beques per a llibres, els plans educatius d’entorn, la planificació de l’escolarització o l’acompanyament a les transicions) seran un altra de les línies principals d’actuació.

En Cultura, s’impulsarà un Pla per visualitzar i donar suport a les arts escèniques en tots els seus àmbits (teatre, música, dansa, circ…) i tant pel que fa a la creació com a la producció i difusió. Així mateix, es consolidaran projectes per a tots els públics i es fomentaran d’oberts a nous públics, com els vinculats a la cultura urbana. I es promourà la cultura participativa en els nous projectes culturals.

Dins l’àmbit de l’Esport, continuarà endavant la construcció del nou Pavelló de l’Oest i s’impulsarà la reforma de la Piscina de Ca n’Oriac, com també la millora energètica de la il·luminació dels pavellons municipals.

Pel que fa a Cicles de Vida, el 2023 arriba marcat per la plena implantació del servei de Vacances per a la Gent Gran, que s’han recuperat enguany després de cinc anys. Així mateix, s’impulsarà un nou Pla d’Acció 60+ i un nou Pla Local d’Infància i Adolescència.

Dins les polítiques de Salut Pública, s’incrementarà la vigilància i control sanitari dels espais públics per garantir-ne la salubritat i es continuarà endavant amb la vigilància i control sanitari dels establiments.

Impuls a les polítiques d’Igualtat i Participació

L’àrea de Feminismes, Benestar Animal i Participació incrementa recursos l’any 2023. Un augment que permetrà, entre altres millores, aprofundir en les polítiques d’Igualtat. En aquest marc, s’elaborarà el nou Pla de Gènere i LGTBI de Sabadell i es continuarà endavant amb el Programa Corresponsables, que garanteix activitats per afavorir la conciliació familiar a tots els actes de ciutat i un servei de canguratge gratuït a dues biblioteques. En aquesta línia, l’any que ve s’iniciarà un nou servei de canguratge gratuït a les tardes de dilluns a divendres a 4 punts de la ciutat, adreçat a infants d’entre 3 i 12 anys. D’altra banda, s’incrementaran les activitats de sensibilització envers la violència de gènere, amb especial èmfasi en estratègies específiques adreçades al món de l’esport, al jovent i a la diversitat i multiculturalitat de les dones a la ciutat.

En l’àmbit de Joventut, es consolida l’Assessoria d’Acompanyament Emocional a l’Oficina Jove i l’obertura de tots els espais joves els 12 mesos de l’any. També es contractaran dos professionals a la pista de Can Puiggener per a la dinamització juvenil i s’impulsarà el nou servei comunitari “Agents Liles als instituts”.

Així mateix s’impulsarà el nou Reglament de Participació Ciutadana i el projecte A Porta finalitzarà a Can Puiggener i s’iniciarà a un altre barri de Sabadell. La consolidació del programa SBD ON de cultura als barris i l’ampliació del Teatre als barris són també entre les línies d’acció.

Drets Civils, Memòria Històrica i Cooperació

Dins aquest àmbit, s’elaborarà el Pla del Poble Gitano de Sabadell i es mantindran el suport i recursos destinats a Sabadell com a ciutat d’acollida i refugi. Alhora, es donarà un nou impuls a la Xarxa Antirumors i es desenvoluparà el Pla d’Interculturalitat.

L’any que ve, la ciutat comptarà amb dos nous Espais de Memòria, com seran el Círcol Republicà Federal i l’antiga seu de Policia Nacional a La Rambla, i es renovarà la senyalització de les Coves de Sant Oleguer.

L’elaboració del nou Pla Director de Cooperació serà un altre dels trets dels comptes de 2023.

Benestar Animal

Els drets dels animals centren un altre dels capítols del pressupost municipal. En aquest marc, l’any vinent arribarà marcat per la construcció de la Gatera Municipal i per l’inici del projecte del Refugi d’Animals. També es destina una nova partida a emergències relacionades amb el Benestar Animal i es farà un esforç específic per a l’esterilització i control de les colònies de gats.

Millores a tots barris

El pressupost d’Obres Públiques, Parcs i Jardins, Manteniment, Mobilitat i Transport es situa en 38,28 M€, uns 2,6 milions més que al 2022. Dins les partides i al marge de les accions de renovació d’asfaltat, es manté la dotació d’un milió d’euros per al manteniment de ferms i voreres arreu de la ciutat. Així mateix, i també a banda de projectes concrets a espais específics, es destinen 300.000 € a la millora de places i jardins, mobiliari urbà, jocs i rehabilitació de fonts. Així mateix, al marge de les obres que ja estan en marxa o ja estaven previstes, al 2023 la millora de l’espai públic incorpora novetats per un valor total proper a l’1,8 milions d’euros. Entre aquestes noves actuacions figuren els tancaments de parcs, noves accions al parc de les Aigües, al Parc del Nord i Passatge Guanta, millores als entorns de la Via Alexandra i a les pistes de botxes de la ciutat, com també 170.000 € per al clavegueram.

Més neteja i més seguretat

Les partides de neteja i recollida de residus i les de seguretat i civisme pugen al 2023, situant-se en més de 34,2 i més de 19 milions respectivament. L’any que ve funcionarà a ple rendiment la nova central de comandament que fa pocs dies s’ha posat en marxa a Cal Marcet, en coordinació amb el nou registre d’incidències i amb el conjunt de noves càmeres a l’espai públic que s’instal·laran a la ciutat les properes setmanes. Així mateix, al 2023 es destinen 327.000 euros a la millora dels equips de comunicació, vigilància i material de la Policia Municipal.

Una ciutat més ecològica

La perspectiva verda i la voluntat de naturalitzar els espais públics i avançar cap a una ciutat més ecològica és una de les línies de treball que marca cadascun dels projectes municipals. En aquest sentit, per tal de reduir emissions, l’any que ve s’incorporaran 13 autobusos –7 híbrids i 6 elèctrics– a la flota de transport públic i es destinaran 300.000 € més per renovar els vehicles de la flota municipal. També es continuaran fomentant les energies renovables a l’espai públic i als equipaments i treballant per definir l’àmbit d’aplicació de les Zones de Baixes Emissions, en coordinació amb el conjunt de municipis del territori.

Val a dir, així mateix, que les mesures ambientals adoptades els darrers temps han donat fruits no només a nivell d’estalvi i eficiència energètics, sinó també econòmics. La renovació de més de 17.500 punts de llum de la ciutat per LED ha permès retallar l’increment del cost energètic en 1,5 M€ anuals.

Inversions

Pel que fa a les inversions previstes al pressupost de 2023, superen els 23,8 M€. Hi destaquen, entre molts altres, els 4 milions que els comptes de l’any que ve destinen al pavelló de l’Oest, l’1,4 milions per a l’Escola de Restauració i els recursos per als nous espais d’Acció Social o l’ampliació del centre cívic de Sant Oleguer.

També els 3,3 milions que aniran al Portal Sud, a més de múltiples projectes vinculats a l’espai públic com les millores als entorns de la Via Alexandra, els tancaments dels Parcs (200.000), la nova fase del parc de les Aigües (650.000€) o el Passatge Guanta del Parc del Nord (250.000). Les millores a les places, jocs infantils, enllumenat, l’impuls a les renovables i l’adquisició de nous autobusos híbrids i elèctrics es troben també entre els projectes.

Pel que fa als fons europeus Next Generation, al 2023 contribuiran a desenvolupar diferents projectes a la ciutat, com la transformació de la Gran via i el Balcó del Ripoll, l’adaptació de les cotxeres de transport públic o treballs vinculats a la implantació de les Zones de Baixes Emissions

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies