-
Entre les noves mesures, que entraran en vigor dilluns, hi ha la represa de les competicions federades per als menors de 16 anys i l’obertura de tots els comerços el cap de setmana
-
La consellera Vergés crida a “ser especialment curosos en aquells moments en què podem abaixar la guàrdia, com els àpats”
-
El conseller Sàmper també destaca que “aquest alleujament controlat de les mesures ens obliga a extremar les precaucions per no tornar enrere”
SALUT. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest migdia en roda de premsa que, a partir del proper dilluns, el Govern permetrà que les persones que integren una bombolla de convivència es desplacin a una comarca diferent de la d’on resideixen habitualment. Aquesta és una de les principals novetats aprovades pel PROCICAT, dirigit pels departaments de Salut i Interior, després de revisar les mesures vigents de prevenció i control de la pandèmia.
D’aquesta revisió se n’extreu que, una setmana més, la situació de descens continuat de la corba pandèmica permet avançar en el procés de recuperació d’activitats, però cal fer-ho de manera progressiva i amb cautela; de fet, així ho aconsella la lenta però continuada davallada dels indicadors epidemiològics que caracteritza aquesta tercera onada, i la necessitat de preservar el correcte funcionament del sistema sanitari.
En aquest sentit, les persones d’una mateixa bombolla de convivència podran traspassar el perímetre comarcal. Pel que fa a l’obertura de comerços de venda al detall, podran fer-ho els que no superin els 800 metres quadrats i amb un 30% d’aforament. Els més grans de 800 metres quadrats podran obrir si acoten l’espai d’obertura al públic a aquesta superfície i redueixen l’aforament al 30%. A més, si respecten aquestes mateixes indicacions, es permetrà obrir els comerços dels centres, galeries i recintes comercials, on es limita al 30% les zones comunes i de pas, on caldrà complir les condicions de ventilació i qualitat de l’aire, i on es restringeix l’accés i l’ús de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans. També roman suspesa l’obertura al públic dels locals i establiments de restauració integrats en centres, galeries o recintes comercials.
Una altra novetat té a veure amb les competicions esportives i amb les activitats relacionades amb el joc. Pel que fa a les primeres, ja es permetran les competicions federades per als menors de 16 anys; a més, a excepció de les d’àmbit estatal i internacional (de futbol i bàsquet) de caràcter professional, la resta de competicions permeses es podran desenvolupar amb públic, limitant l’aforament al 50% en instal·lacions i equipaments a l’aire lliure i al 30% en tancats. Pel que fa al joc, salons, casinos i sales de bingo podran obrir al 30% i un màxim de 100 persones, tot garantint la ventilació mínima establerta. Si, a més, compleixen amb determinades condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades i garanteixin mesures de control d’aglomeracions, podran obrir, respectant el límit de l’aforament al 30%, fins a un màxim de 250 persones.
A més, als locals i els espais en què es desenvolupen activitats culturals d’arts escèniques i musicals -com ara teatres, cinemes i auditoris- es podran fer altres activitats extraordinàries, com gales, cerimònies d’entrega de premis i festivals. També es podran reprendre les activitats de cultura popular i tradicional, tant a l’aire lliure en un espai perimetrat i estàtic, com en espais tancats, amb subjecció a requisits d’aforament segons les condicions de ventilació i de control d’accessos i mobilitat de l’activitat. En tots cas, els assistents hauran d’estar asseguts. D’altra banda, l’activitat dels mercats no sedentaris i les fires de mercat resta condicionada a una reducció al 30% de la capacitat d’aforament.
Finalment, les altres mesures ja vigents es mantenen, com el toc de queda, que continuarà com fins ara (22h). Tant les mesures vigents com les novetats aprovades avui tindran una vigència de 14 dies –fins al 29 de març- i seran revisables segons l’evolució de la pandèmia, tot i que Vergés ha expressat la voluntat de mantenir-les més enllà d’aquest dia i d’estabilitzar aquesta apertura. No obstant, la consellera ha demanat a la ciutadania “ser especialment curosos en aquells moments en què podem abaixar la guàrdia, com els àpats”. També ha remarcat que des de l’estiu no hi havia un nombre de casos positius com l’actual, alhora que ara hi ha un 65% de les persones grans dependents vacunades i més d’un 59% dels treballadors essencials. Segons Vergés, aquestes dades permeten “anar recuperant vida”, però sempre “sense baixar la guàrdia”.
Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que des de mitjans de gener els índexs de la pandèmia estan en descens i això permet “anar normalitzant la nostra vida i reobrint espais” com és el cas de reobrir el perímetre comarcal per les bombolles de convivència. Argimon també ha advertit que encara queden “7 o 8 setmanes molt claus” i que a hores d’ara “1 de cada 5 persones té algun tipus d’anticossos”.
“Alleujament controlat”
El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha destacat que les mesures aprovades, que entraran en vigor dilluns, van en sintonia amb l’evolució positiva de les dades epidemiològiques, que permeten aquesta obertura. Però ha destacat que “aquest alleujament controlat ens obliga a extremar les precaucions a tots, per no tornar enrere” i en aquest sentit ha remarcat que “la mobilitat comarcal permesa ha de ser sempre amb la bombolla de convivència”.
El conseller ha posat en valor la importància de “seguir complint les mesures estructurals de distància, mans, mascareta, higiene i reforçar la ventilació”. “En tant que no tinguem aquesta desitjada immunitat de grup, aquestes mesures ens han de continuar acompanyant” ha insistit.
En aquest punt, el titular d’Interior ha volgut fer un doble agraïment; en primer lloc “a la ciutadania perquè ha permès que arribem a aquesta situació actual en la qual els índex sanitaris són bons i ens permeten fer aquesta obertura”, i en segon terme “a tots els servidors públics que han permès que arribés aquest moment, d’un cert control de l’epidèmia, i que tinguem aquesta obertura lenta però que cada vegada ens porta més a la tranquil·litat”.
Pel que fa a les últimes dades de Mossos d’Esquadra, relatives a avui dijous 11 de març, Sàmper ha afirmat que s‘han aixecat 139 actes per infraccions de la restricció municipal, 117 aixecades per Mossos d’Esquadra i 22 per Policies Locals. Pel que fa a infraccions del sector de la restauració, s’han aixecat 29 actes, 3 per part de Mossos i 26 de Policies Locals; i sobre les infraccions de confinament nocturn, s’han aixecat 133 actes.
Sobre les dades de la mobilitat, el conseller ha explicat que s’observa un lleuger increment constant cada setmana d’entre el 2% i el 3% respecte dels dies anteriors que s’explica perquè cada vegada es va recuperant un punt més aquesta mobilitat territorial. “En qualsevol cas estaríem sobre un 15% menys de mobilitat respecte als dies previs al primer confinament del 12 de març de l’any passat a la Conca d’Òdena”, ha detallat. “Això és una bona notícia, pot tenir relació amb el que estan sent les noves formes de treballar, per exemple el telebreball que ens dóna la possibilitat de tenir un món més sostenible i menys interacció de vehicles i de trànsit”, ha dit Sàmper.
Per la seva banda, el cap de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, el comissari David Boneta, ha explicat que “es continuarà mantenint l’activitat policial adaptant-se a les noves mesures aprovades”. Actualment es fa una mitjana de 400 controls policials diaris amb la finalitat de vetllar pel compliment de les mesures adoptades. En aquest sentit, ha dit que “es faran controls, com fins ara, a les vies ràpides del país, a tot el que és el perímetre de Catalunya i a les estacions de l’AVE”.
El comissari també ha explicat que durant els darrers quinze dies s’han denunciat 12.874 persones i 315 establiments i ha remarcat que des de l’inici del confinament nocturn, s’han realitzat 5.938 detencions, de les quals un 17% tenien un requeriment judicial pendent de detenció.
Finalment, la sub-directora general de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé, ha incidit en què “hem de continuar vigilant i tenir present que aquesta obertura no vol dir que podem fer les coses com les fèiem abans de la pandèmia”. En aquest punt, i en la mateixa línia que el conseller, Solé ha explicat que “podem fer més activitats però sempre de forma diferent i tenint present les mesures de prevenció que no ens cansem de recordar i que s’han de continuar mantenint”.