L’Institut Català de les Dones divulga un recull de 65 biografies per promoure el coneixement sobre les aportacions de les dones a la història
-
Encapçala el volum la imatge de l’escriptora d’Aurora Bertrana, de qui enguany es commemora el 125è aniversari del naixement
-
Elles! 65 dones oblidades de la història aplega les biografies que han protagonitzat la secció patrocinada per l’ICD “Dones oblidades de la història” a la revista Sàpiens
REDACCIÓ/CULTURA. L’Institut Català de les Dones (ICD) i la revista Sàpiens van presentar ahir el llibre Elles! 65 dones oblidades de la història, que recull 65 biografies de dones que han estat publicades a la seccióDones oblidades de la història de la revista Sàpiens. Al llarg de 5 anys, aquesta secció patrocinada per l’ICD ha recuperat i divulgat mes rere mes biografies de personatges femenins singulars i destacats que la història no ha valorat prou.
Han Participat en l’acte Núria Balada, presidenta de l’ICD; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs; la directora de la revista Sàpiens, Clàudia Pujol, i la periodista Agnès Rotger, autora de les biografies.
Matemàtiques, escriptores, aviadores, compositores, metgesses, dibuixants, monges rebels, reines astutes, guaridores humils, activistes valentes, etc, de qui la fortalesa, coratge o perseverança, s’havia mantingut en silenci, ara son més visibles i més a prop del gran públic. Amb aquest objectiu, el llibre s’ha editat electrònicament per facilitar la visibilitat i la consulta de les biografies a través de distribució gratuïta.
En la presentació, Núria Balada ha subratllat que “la història, durant molts anys, ha estat escrita des del patriarcat i l’androcentrisme, sense comptar amb la visió de la vida i la societat de les dones. Els criteris que valoren què és la història important han ignorat, invisibilitzat i menystingut les gestes femenines. Això ha passat, malauradament, a la gran majoria de camps del coneixement”.
La presidenta de l’ICD també ha explicat que amb aquesta iniciativa “volem posar en el lloc que pertoca les aportacions de les dones, reconèixer-les, recuperar la genealogia femenina que necessitem per transformar imaginaris i avançar en una societat més justa i igualitària per a tothom”.
Les 65 dones són:
Gal·la Placídia; Duoda; Guinedilda de Cerdanya; Emma de Barcelona; Ingilberga; Llúcia de la Marca; Elisava; Maria de Montpeller; Aurembiaix d’Urgell; Bella d’Amichi; Elisenda de Sant Climent; Maria de Cervelló; Sança d’Aragó i Hongria; Na Mercadera; Gueraula de Codines; Valençona de Xirivella; Elisenda de Montcada; Bonanada; Cecília de Comenge; Violant de Bar; Aldonça de Bellera; Margarida, l’última reina del Casal de Barcelona; Brígida terrer; Margarida Borràs; Isabel de Villena; Isabel Roser; Juliana Morell; Violant Carnera; Margalida Beneta Mas; Maria Francesca Fiveller; Eulàlia Ferrer; Joaquima Vedruna; Lluïsa Estivill; Anna Monner; Narcisa Freixas; Concepció Aleixandre Ballester; Clotilde-Cerdà; Teresa Claramunt; Emilia Coranty; Emerenciana Wehrle; Caterina Albert; Francesca Bonnemaison; Salut Borràs i Saperas; Celestina Vigneaux; Maria Mayol; Maria Pi i Sunyer; Lola Anglada; Aurora Bertrana; Caritat del Río; Conxita Supervia; Conxita Badia; Lina llubera; Carme Claramunt; Maria Luz Morales, Josefina Torrents; Anna Murià; Montserrat Capdevila d’Oríola; Paulina Pi de la Serra; Anna Maria Martínez Sagi; Júlia Coromines; Mercè Núñez; Maria Pepa Colomer; Marina Ginestà i Maria Rúbies.