CIÈNCIA I TECNOLOGIA. Aquesta setmana es presenten les propostes de color per a la temporada SS24 al congrés internacional del color Intercolor, que aquest any se celebra a Helsinki. ESDi Color Lab, el laboratori de tendències cromàtiques de l’Escola Superior de Disseny ESDi de Sabadell, representa a Espanya amb una carta de color basada en tons vermellosos, groguencs i ataronjats que simbolitzen l’època de controvèrsia social que estem vivint.
Del 11 al 13 de maig de 2022 tindrà lloc a Helsinki el congrés internacional del color Intercolor, on es decidiran els colors que seran tendència per a la pròxima temporada primavera/estiu 2024. Cadascun dels 17 països participants presenta una carta cromàtica basada en una temàtica sociològica, i a partir d’aquestes 17 propostes es crea una única carta de color unificada que tindrà impacte en tots els àmbits del disseny a dues temporades vista.
La proposta presentada per Espanya ha estat desenvolupada per ESDi Color Lab, el laboratori de tendències cromàtiques de l’Escola Superior de Disseny ESDi de Sabadell, i produïda amb ordinadors ConceptD, partner del Lab. Per a la temporada SS24, ESDi Color Lab s’ha basat en l’època de controvèrsia social que estem vivint en l’actualitat, utilitzant una sèrie de gammes cromàtiques que la representen.
Tal com ho explica la Directora d’ESDi Color Lab, la Dra. Encarna Ruiz, “la controvèrsia social en la qual ens situem dona lloc a la utilització de colors saturats, en els quals predominen els tons vermellosos, ataronjats i groguencs, que fan al·lusió a aquesta situació de dificultat col·lectiva. En èpoques de crisi existeix un predomini dels colors intensos, que se suavitzen, a vegades, amb alguns colors més amables com és el cas dels roses, que sempre remeten a la sensibilitat de les persones. En la nostra proposta són presents, però envoltats per granats i marrons foscos que aombren aquesta frescor més innocent dels roses i ofereixen la sensació de tensió que evoca a la realitat social contemporània.
La carta general, conceptualment, es vesteix amb materials construïts a partir de residus procedents del dia a dia de cadascun de nosaltres. Aquests residus de la nostra quotidianitat són el reflex de la nostra presència inconscient i de l’impacte que deixem en l’entorn”. L’elecció de “controvèrsia” com a tema general de la proposta és el contrasentit que es produeix en la contemporaneïtat quan expressem la nostra oposició a una realitat marcada per temps de pandèmia, guerra, inflació i aparició d’ideologies extremes. Però a la qual no fem front perquè ens amaguem en les xarxes socials i en aquest espai alternatiu que generen on situem la nostra zona de confort.
Dotats de l’habilitat d’amagar-se, com si es tractés del déu Proteus, transformem la nostra identitat, pixelem el context que ens repugna, i generem continguts “basura” que ens indueixen a no assumir la divergència. És a partir d’aquesta idea de món en contínua controvèrsia, on el digital es converteix en la nostra via per fugir, però que s’enfronta directament amb la nostra necessitat de presa de contacte amb la realitat tangible, en la qual pren sentit la reconstrucció de la nostra essència com a individus.
Per això, la carta de color d’ESDi Color Lab està representada per quatre materials construïts a partir de les deixalles de la nostra rutina: restes de menjar, premsa que parla d’ideologies extremes, els pòsits del cafè o les restes dels plàstics consumits, que es converteixen en noves possibilitats matèriques. La controvèrsia es produeix quan el digital ens sedueix, la tecnologia ens envaeix, però ens resistim a no establir contacte amb allò que som de manera analògica i concreta. Enfront de les propostes immersives, com el metaverso, els nostres residus parlen de la nostra presència corpòria. Així, la proposta d’Espanya per a Intercolor SS24 es materialitza en tres cartes de color, denominades “Proteus”, “Pixelshoulder” i “Blursed”.
‘PROTEUS’
Avatâra, Misleading, Alter ego, (Hyper)realm
Fenomen en el qual el comportament d’un individu, dins de mons virtuals, canvia i s’adapta a les característiques del seu avatar. Una vegada fora del món virtual, l’adquisició d’aquest nou comportament pot prolongar-se i transformar la seva personalitat. La realitat està condicionada per l’experiència immersiva.
El Proteus es representa a través del color blau cobalt, en el qual la superposició de materials ens indica una dualitat de personalitats on l’avatar es confon amb l’actor i al contrari. La plasticitat dels materials, compostos i brillants, ens indueix a plantejar aquesta hiperrealitat que té una aparença completament artificial i màgica. El punt de color groc i la textura vellutada ens parlen de dinamisme d’un espai estrany i dicotòmic que convida a la reflexió tenebrosa de qui és qui. En aquesta proposta cromàtica tots els colors, fins i tot el negre, estan manipulats i els materials utilitzats són absolutament enganyosos.
‘PIXELSHOULDER’
Tingle, (No)material, Yearning, Dissonance
La pixelització consisteix en una tècnica mitjançant la qual es veu borrosa part o la totalitat del missatge. La nostra societat es mou en el difús. Pixelem la realitat. Censura en estat pur, on allò tangible es mostra com a intocable, les coses es transformen en idees, el sòlid és inconsistent i el desig de tenir substitueix a la possibilitat de posseir.
La carta se centra en la presència dels roses pàl·lids, en diferents tonalitats, que ens indueixen a plantejar-nos la fantasia, la ingenuïtat d’una comunitat que sembla viure al marge dels esdeveniments. Uns successos que, d’altra banda, són manipulats per a presentar-se com a innocents i amables. Aquests roses es deixen acompanyar per dos granats: un intens, que ens ajuda a expressar les emocions d’aquesta comunitat inconsistent; i un altre molt més pàl·lid que ens situa en la falta de nitidesa de la realitat, que s’amaga darrere d’un blau nit brillant. La presència del marró fosc ens recorda les emocions negatives que es desprenen d’aquesta manipulació dels escenaris.
‘BLURSED’
X-Core, Viral, Rotten, Cheap/Chik
Eludim la realitat introduint-nos en un món en el qual preval la immediatesa i l’absurd, ple de continguts no contrastats, sense escrúpols, capaços d’enrojolar-nos, de fer-nos sentir vergonya… Es tracta d’una autèntica desvirtualització dels nostres escenaris socials davant la qual som incapaços de discrepar. Tota aquesta “basura” ens situa en el poder de les xarxes per a divulgar continguts sense escrúpols, buits d’ètica i mancats de lògica a vegades.
Per aquesta raó, la carta comença amb un to rosa xiclet, artificial, que ens parla de la manipulació de les emocions positives. A aquesta idea contribueix el contrapunt de tons granats que ens indueixen a l’harmonia dels continguts, però que conté un potent fil vermell com a sinònim de la violència del moment en el qual vivim. En aquest matís està la controvèrsia. D’altra banda, el marró que emula a la pell és el to més humà, el més directe, que es confon amb el rogenc elegant i brillant que dota a aquesta condició més natural de l’artificiositat que proporcionen els continguts de les xarxes. Aquests missatges desagradables i tèrbols es representen amb el blanc lletós, desdenyós, i la pell de la taronja gairebé putrefacta que ens ofereix la sensació de corromput. No obstant això, tota aquesta negativitat s’evapora davant la presència lluminosa d’un blau celeste que proporciona la serenitat a aquesta controvertida proposta.
Sobre ESDi Color Lab
ESDi Color Lab és el laboratori de tendències cromàtiques de l’Escola Superior de Disseny ESDi de Sabadell (Barcelona), i el representant d’Espanya al congrés internacional del color Intercolor. Es caracteritza perquè està constituït per docents investigadors i alumnes residents de diferents disciplines del disseny. La proposta de la temporada SS24 ha estat desenvolupada er la Dra. Encarna Ruiz, directora d’ESDi Color Lab, el professor Mikki Schindler, i els alumnes del Grau en Disseny Laura Araujo, Pablo Córdoba, Claudia Fernández, Ivet Jardí, Christian Lázaro, Anna March, Quim Rives, Anna Rodríguez, Ester Rodríguez, María Romero, Josep Rosell i Elena Vicente. També ha comptat amb la col·laboració de Marcelo de Medeiros i Marta Jou, docents d’ESDi, i els alumnes Maica Espada, Encarni Espejo, Conrad García, Natalia Pérez i Juliana Sánchez. Com a representant espanyol, ESDi Color Lab presenta les seves propostes al congrés Intercolor juntament amb altres 16 institucions internacionals, per a conseguir unificar-les en una única carta de color que tingui impacte en l’àmbit de la moda, l’interiorisme i el disseny de producte de les properes temporades.
Sobre ConceptD
ConceptD és un nou enfocament per a la informàtica que supera les barreres entre les persones i la tecnologia i permet als creadors aprofitar al màxim tot el seu potencial. No es tracta simplement de fer coses diferents, sinó d’establir nous punts de referència i de fomentar una innovació sense precedents. ConceptD neix de la creença que els dissenyadors aconsegueixen el seu millor treball quan aconsegueixen la seva pròpia definició de perfecció. Dins de cada idea, cada concepte, cada filosofia hi ha llavors de creativitat per despertar. Els dissenyadors, enginyers, desenvolupadors i artistes sovint es veuen atrapats dins dels límits imposats per la falta de les eines necessàries per a obrir-se pas. ConceptD és un enfocament nou que supera les barreres entre les persones i la tecnologia i permet als creadors alliberar tot el seu potencial. No es tracta simplement de fer les coses diferents, sinó d’establir nous punts de referència i obrir nous camins. ConceptD és una marca d’Acer.