CARLES VIÑALS/CULTURA/SOCIETAT. Ahir dimecres 8 de març, coincidint amb el dia Mundial de la Dona, al Casal D’avis de Sant Quirze del Vallès es va lliurar el premi a la Dona de l’any a Elvira Cervantes, per la seva trajectòria personal de dona compromesa en la lluita per als drets socials de les persones i defensora dels drets de les dones.
El currículum personal de l’Elvira és molt intens; va lluitar per les millores en l’asfaltat de carrers al barri del Poble Sec (on és veïna); també va estar ocupant el càrrec de regidora del PSC fent tasques en Solidaritat i Participació Ciutadana; ha lluitat amb molt d’èmfasis contra la violència de gènere dins de Dones per Sant Quirze.
Ha sigut durant molts anys la presidenta del Casal d’Avis, essent la primera dona que ocupa aquest càrrec a la història de l’entitat, desenvolupant el càrrec amb gran eficiència.
Podeu veure un vídeo del parlament que va fer l’Elvira Cervantes i el discurs institucional de l’Alcaldessa, Elisabeth Oliveras:
A banda d’aquest distingit guardó, es van donar dues Distincions Honorífiques; en l’àmbit de Catalunya, i a títol pòstum, es va destacar la gran tasca de la poetessa i escriptora Maria Mercè Marçal, gran defensora dels drets de les dones i que l’Ajuntament de Sant Quirze ha posat el seu nom a l’antic centre de Recursos per a Dones de Sant Quirze.
L’altra distinció Honorífica en l’àmbit internacional, es va lliurar a la presidenta de la Fundació Vicenç Ferrer, Anna Ferrer (d’origen britànic) que des d’Anantapur, Índia (lloc on resideix), va fer un vídeo d’agraïment per la distinció atorgada.
Va recollir aquest guardó, el representant de la Fundació Vicenç Ferrer a Catalunya, Lancy Dodem, que va fer un parlament sobre la situació dels drets de les dones a l’India i la comparativa amb les dones europees, destacant que s’ha millorat bastant en l’àmbit global, però que encara queda molt de camí a fer per arribar a la plena igualtat de drets.
Una frase del Lancy que va impactar als que ens trobàvem a la sala, va ser quan va comentar que a la Índia, moltes dones “preferirien néixer vaques abans que dónes, ja que la vaca és un animal sagrat i es respecta”. Això dona una idea que encara queda molta feina per fer i que ens hi hem de comprometre tots.
Per finalitzar l’acte, es van llegir una sèrie de poemes que feien referència a la situació de les dones al món, els quals van ser recitats per 10 representants de diverses entitats. A continuació es va servir una copa de cava i un refrigeri per a tots els assistents a l’acte.