Endesa ha presentat a l’Ajuntament de Sabadell el pla d’inversions previst per aquest any a la ciutat i en el qual ja ha començat a treballar. Ha estat durant una trobada celebrada aquesta setmana, a la qual també van assistir representants dels veïns de Torre-romeu, afectats darrerament per talls de llum. Enguany la Companyia invertirà 2,1 milions d’euros per reforçar les infraestructures de Sabadell, amb l’objectiu de fer la xarxa elèctrica cada cop més flexible i resilient.
Entre les actuacions, destaca el nou centre de transformació que s’està instal·lant al cementiri i que permetrà crear el que tècnicament es coneix com una anella elèctrica, la qual cosa suposa un important avanç en la seguretat i la fiabilitat del subministrament a la zona. I és que, a la pràctica, amb aquesta nova infraestructura es podran connectar entre si els centres de transformació que alimenten elèctricament aquest àmbit, per la qual cosa en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, es podrà donar servei als clients afectats per una via alternativa. La mesura repercuteix no només en una reducció del temps de reposició sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no és necessària cap interrupció de subministrament.
D’altra banda, la Companyia també preveu la renovació de la xarxa subterrània de mitjana tensió. En concret es substituiran uns 8 quilòmetres de línies per un cablejat de nova tecnologia i d’alumini, més resistent i segur que l’anterior i amb més secció, de manera que s’augmentarà la capacitat de transport de la xarxa. Així, es deixarà preparada per absorbir puntes de demanda concretes i assumir l’increment de demanda que pugui produir-se en el futur com a conseqüència de l’electrificació de l’economia, o el que és el mateix, l’augment de l’ús de l’electricitat produïda a partir d’energies renovables.
A més, també es continuaran modernitzant i digitalitzant les infraestructures, amb la renovació tecnològica i l’ampliació de centres de transformació; el telecomandament, que permet reduir més d’un 20% el temps d’interrupció del servei en cas d’incidències; o amb el nou sistema de sensorització de centres de transformació, entre d’altres.
Pel que fa a les sobrecàrregues motivades per consums sense contracte, la Companyia informa que ha intensificat en el darrer any mesures per minimitzar l’impacte en la qualitat de subministrament, com per exemple la sectorització d’algunes zones, que permet reduir els trams d’afectació i el número de clients perjudicats.
La reunió entre l’Ajuntament, Endesa i veïns forma part de la sèrie de trobades que es celebren en el marc de la taula tècnica de treball creada a principi de l’any passat entre la companyia elèctrica i el consistori per posar en comú i prioritzar de forma conjunta les actuacions a la ciutat.