Dimarts,5 març, 2024
IniciA PORTADAEntrevista a Laia Esquís Casanovas, Campiona del Món de Trial

Entrevista a Laia Esquís Casanovas, Campiona del Món de Trial

ESPORTS/ J. M. POLO
“El meu somni, actualment, seria dedicar-me professionalment al trial i quedar campiona del món en categoria elit”
“Les categories femenines no tenim la mateixa organització que tenen les masculines”

Quin és el teu palmarès esportiu?

En 2015 vaig ser subcampiona del món; en 2016 vaig ser subcampiona d’Espanya. Un any més tard, en 2017, tercera del món i subcampiona d’Espanya. En 2018 vaig aconseguir ser campiona d’Espanya i quarta del món. En 2019 campiona de Catalunya, d’Espanya i del món. L’any passat, el 2020, campiona de la copa d’Espanya i de Catalunya..

Parla’ns sobre el trial.

El trial és un esport que va néixer aquí a Catalunya i que va derivar del trial en moto (que actualment té més repercussió). I, doncs, consisteix a planificar unes zones dins les quals hi ha cinc o sis passos i els has de fer sense que et toqui cap peu a terra i, evidentment, sense caure. El màxim de punts que pots fer en una zona són cinc punts i a partir de què es fan no pots seguir fent-la.

Amb quina edat vas començar a competir?

Vaig començar a competir quan tenia quatre o cinc anys.

Quina va ser la causa de l’atracció per aquest esport?

Doncs perquè jo visc aquí a Òrrius i des de ben petita que passava per aquí davant cada dia i veia com la gent entrenava. Sempre li deia a la meva mare i al meu pare que volia que m’apuntessin perquè volia fer el mateix que aquelles persones feien, fins que van apuntar-me. Vaig començar a veure que em motivava moltíssim i que m’ajudava molt a madurar i créixer en la vida. I, doncs mira, ja porto onze anys…

Quin és el teu somni?

El meu somni, actualment, seria dedicar-me professionalment al trial i quedar campiona del món en categoria elit, és a dir, en l’absoluta, on participen noies de totes les edats i és de caràcter professional.

La Covid està condicionant molt els teus entrenaments?

En el confinament absolut del març no volia ni baixar aquí perquè era un risc i, aleshores, entrenava a casa com podia amb un mini gimnàs. Ara, com que no em puc desplaçar, estic aquí en aquesta zona del meu poble; per tant, em va relativament bé i em sento molt afortunada de poder entrenar de manera correcta.

Quines són les teves pròximes competicions?

Les meves pròximes competicions són la copa Osona, copa catalana i copa d’Espanya. Després, tindrem els campionats d’Espanya que també es faran i, per últim, el campionat del món que normalment es fa a l’agost i reso perquè finalment es pugui fer.

Com és l’ambient del trial?

És una cosa que m’agrada destacar molt perquè jo crec que és màgic. Totes i tots els rivals d’una mateixa categoria ens ajudem molt mútuament i ens ho passem molt bé. A més, hi ha molt bon rotllo entre nosaltres i la família. A tall d’exemple, ens toca fer la mateixa zona i aspirem sempre a la mateixa posició (la primera), però ens estem ajudant de la millor manera possible.

Amb quin suport comptes?

Des de l’any passat tinc la sort d’estar en l’equip “Comas”, amb el qual tinc un gran suport professional a darrere que m’ajuda molt. I també compto amb el suport de “RG Automoció”, que és un grup de mecànics que m’ajuden a tirar endavant.

És difícil ser noia i dedicar-se al trial?

És difícil en el sentit de les categories, és a dir, quan comences a créixer i comences a trobar-se que tots els nois comencen a desenvolupar i nosaltres ens quedem estancades i cada vegada ens fem més petites. Tampoc ens podem permetre moltes categories perquè no som moltes noies les que competim, però no tenim la mateixa organització que tenen les categories masculines.

El suport familiar és molt important, no?

M’agradaria destacar, per sobre de tot, el suport que he tingut de la meva família (el meu germà, el meu pare i la meva mare), perquè sense ells no hagués arribat on he arribat, ni molt menys. Podria dir, sens dubte, que m’han ajudat i m’estan ajudant a complir els meus somnis com a esportista.

Moltes gràcies, Laia per concedir-nos aquesta entrevista. Ha sigut realment interessant poder conèixer la teva trajectòria professional i la teva història personal. A més, ha estat un plaer poder veure en rigorós directe en què consisteix aquest esport.

Gràcies a vosaltres per fer-me l’entrevista. Ha estat un plaer també per a mi tenir el recolzament del vostre projecte. Gràcies per fer la feina que feu, de donar visibilitat a un esport minoritari i al paper de la dona en l’esport.

J. M. Polo.

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -spot_img
- PUBLICITAT -spot_img
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies