-
La moció dels republicans al Ple municipal d’aquesta tarda exigeix al Ministeri de l’Interior que dediqui més recursos a adquirir-ne i posar-ne al dia els equips informàtics, i que s’hi puguin pagar les taxes amb targeta
-
Gabriel Fernàndez: «Ens fem ressò dels problemes dels sabadellencs i fem propostes que són constructives per resoldre’ls. Dels problemes reals, pràctics, dels 216.000 sabadellencs, de tothom»
POLÍTICA. 11/01/2022 — El Ple de gener de l’Ajuntament de Sabadell debatrà aquesta tarda una moció d’Esquerra Republicana que proposa instar el Ministeri de l’Interior a incrementar un 23% el personal administratiu responsable dels tràmits d’expedició de NIEs a la comissaria de la Policia Nacional espanyola a la ciutat. El text també exigeix a l’executiu central que destini més recursos a adquirir-ne i posar-ne al dia els equips informàtics per a l’expedició de documents i la gestió de permisos de residència o treball i d’altres tràmits d’estrangeria, i que els ciutadans hi puguin pagar les taxes derivades de la tramitació del DNI, NIE o passaport amb targeta de crèdit o dèbit. Els republicans, que són el principal grup de l’oposició municipal, són, també, l’únic que ha registrat una moció a la primera sessió plenària de l’any del consistori sabadellenc.
L’han presentat en roda de premsa el portaveu i alcaldable republicà, Gabriel Fernàndez, i els regidors republicans Raül Garcia Barroso i Francisca Maya, Popi, acompanyats de Safian Younas, president de l’Associació Pakistanesa de Sabadell i vicepresident de la Federació d’Associacions d’Immigrants del Vallès (FAIV), i Sanna Manneh, president de l’Associació Africana de Sabadell.
Col·lapse amb conseqüències
L’acció republicana dóna resposta al col·lapse de la comissaria del Cuerpo Nacional de Policía a Sabadell —i en altres ciutats— pel que fa a l’expedició o renovació de documents d’identitat i les gestions administratives relacionades amb l’estrangeria. L’atenció hi és exclusivament presencial i amb cita prèvia, la qual cosa perjudica, especialment, els ciutadans estrangers (prop de 30.000 a Sabadell), que poden trigar «setmanes o mesos» —explica la moció— a obtenir-ne, després de «centenars» d’intents en cadascun dels quals cal tornar a emplenar un llarg formulari. «A causa d’aquesta situació», diu el text que ERC planteja al Ple, «molta gent ha vist com li caducava el permís de residència i/o treball causant-li perjudicis irreparables, laborals i als seus drets». El Marc Serrano i Òssul mserrano@ajsabadell.cat 605 60 60 11 grup municipal republicà també hi constata: «A aquesta situació, hi ha contribuït, en gran part, l’organització de ‘màfies’ que aconsegueixen cites prèvies i les venen per xifres entre 200 i 500 euros».
Recursos per garantir drets
El portaveu i alcaldable republicà, Gabriel Fernàndez, ha afirmat: «Una vegada més, com a Govern Republicà i com a alternativa a l’actual govern de la ciutat, ens fem ressò dels problemes dels sabadellencs i fem propostes que són constructives per resoldre’ls. Això ho fem per condicionar l’executiu del PSC i Junts o bé per fer pressió davant d’altres administracions; això és el que cal fer i això és el que els ciutadans esperen de tots nosaltres. Dels problemes — subratllem— reals, pràctics, del dia a dia, dels que ens afecten a tots directament, i dels problemes —subratllem— dels 216.000 sabadellencs en tota la seva diversitat, de tothom».
El regidor republicà Raül Garcia Barroso ha dit: «A Sabadell hi ha gairebé 30.000 persones d’origen estranger. Per tant, tenim una necessitat evident que aquesta anomalia es solucioni de forma immediata per poder garantir els drets d’aquest enorme col·lectiu. Hi ha permisos de residència o de treball que caduquen a causa de la impossibilitat d’obtenir cita. ‘La Vanguardia’ publicava fa un any que el 65% dels estrangers, dos de cada tres, paguen per aconseguir-ne; això és, simplement, intolerable. Però, més enllà dels ciutadans que no tenen la ciutadania espanyola o que tenen passaports de fora de la UE, el col·lapse de la part merament administrativa de la comissaria de la Policia Nacional espanyola afecta qualsevol que es vulgui renovar el DNI, el NIE o el passaport. Els ciutadans que hi hagin passat saben perfectament de què els parlem. I això ho fem per garantir els drets i millorar la vida de tothom».
La regidora republicana Francisca Maya, Popi, ha apuntat: «Voldria destacar tres anomalies. Primera: és una anomalia que siguin agents els qui portin a terme tota la part burocràtica de documentació i presa d’empremtes; això ho podria fer, perfectament, personal administratiu, i així no es malbarataria el cost per a l’administració de formar un policia, i, a més, s’alliberarien policies de tasques burocràtiques per dedicar-los a altres d’estrictament policials, les que milloren directament la seguretat de la ciutadania. Segona anomalia: el pagament de la taxa només es pot fer en metàl·lic i a l’acte, no es pot pagar amb targeta ni en un caixer automàtic; es tracta d’un sistema de cobrament del tot obsolet. I tercera anomalia: a banda de les vegades que cal repetir la gestió en línia per obtenir cita, no tothom disposa de coneixements o de recursos per fer-ho, o per fer-ho de manera tan insistent com cal: hi ha escletxa digital».