- La cursa més famosa de plogging se celebrarà l’11 de juny amb el recorregut de 60 km del Vallès a la Mediterrània
- La participació a la cursa és gratuïta, però cal realitzar un donatiu a a una de les 50 causes ambientals que promouen les entitats ambientals de Catalunya
- Plogging, entitats ambientals i una festa pel clima a Barcelona: els elements distintius de l’UCM, la cursa ambiental de Catalunya
ESPORTS / NATURA I MEDI AMBIENT. Barcelona, 13 de maig de 2012. Falta poc més d’un mes per a què se celebri la quarta edició d’un dels esdeveniments esportius més originals que tenen lloc a Catalunya, caracteritzat per unir esport i consciència ambiental, i que aquesta setmana es va presentar al Pavelló d’Esports de la Mar Bella de Barcelona.
“És una cursa diferent” declaraven l’any passat els participants. I és que l’UCM aconsegueix sumar al benestar físic la diversió del repte i, sobretot, el benestar del medi ambient. Perquè l’esport, com totes les activitats humanes, genera impactes ambientals, però també pot deixar una petjada positiva. I perquè els corredors de trailrunning, amants de la natura, que la gaudeixen en les seves curses i entrenament, amb l’UCM poden aportar un retorn positiu.
Corredors i corredores en ruta creuaran els camps del Vallès, la serra de Collserola i el riu Besòs fins les platges de Barcelona, i durant tot el trajecte aniran recollint els residus (plogging) que trobin al seu pas, donant visibilitat la problemàtica dels residus i convidant a un canvi de mentalitat.
L’UCM es presenta per incorporar-se al calendari de curses i convida els runners a fixar-se un objectiu ambiental i marcar la data a l’agenda: 11 de juny.
Aposta per la restauració dels ecosistemes
El plogging no és l’únic element que fa de l’UCM la cursa ambiental per excel·lència: de fet es tracta, sobretot, d’una cursa solidària. Els esportistes esdevenen abanderats de diverses causes ambientals. Cada equip corre per a una de les entitats ambientals que treballen a Catalunya per la conservació de la natura, per la que té el propòsit d’aconseguir una donació d’un mínim de 600€. El vincle entre corredors i entitats ambientals és un dels elements més valorats de la cursa.
Equips de 2 a 12 persones
La cursa es presenta per a totes aquelles persones amants de l’esport i de la natura. Podran muntar equips, d’entre 2 a 12 persones, que hauran de distribuir-se els 60 km en relleus de trams de 10 km, des de Terrassa a Barcelona. Cada 10 km entreguen i classifiquen les bosses amb els residus recollits al tram, i es passen el relleu de la bossa buida als nous membres de l’equip.
La intenció és que els runners puguin participar en equips compostos per amics o equips d’empreses formats entre companys de feina. Les inscripcions ja són obertes.
“Mou-te pel Clima” , la festa a l’arribada a Barcelona
L’acollida dels ecorunners al punt d’arribada, al Parc de la Barceloneta, serà una festa pel clima, que començarà amb accions de voluntariat ambiental a les platges i al mar de Barcelona units a tallers i elements lúdics i festius per celebrar el canvi a una forma de viure més sostenible.
Circuit internacional de plogging
El plogging és un fenomen internacional que apel·la a esportistes de tot el món. Tan internacional com la pandemia de residus, problemàtica a la que cada corredor i corredora vol fer front. Per això l’Ultra Clean Marathon formarà part del Campionat Mundial de Plogging, que se celebrarà la tardor de 2022.
L’UCM és una iniciativa impulsada des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, xarxa d’associacions i fundacions sense afany de lucre dedicades a la conservació de la natura, l’Agència de Residus de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona que compta amb l’apadrinament de l’ecoaventurer Albert Bosch. És un esdeveniment dedicat a tots els esportistes que estimen la natura i volen actuar per la seva conservació.
Presentació a Barcelona
En la roda de premsa de presentació, Sandra Carrera, directora de la Xarxa de Conservació de la Natura, entitat que coordina l’UCM, va destacar les bones pràctiques que demostren que la cursa, a més de solidària, és sostenible: “el recorregut no està senyalitzat perquè són tracks digitals; mitjançant la web es pot veure per on passen els equips; no fem servir envasos d’un sol ús i tots els productes als avituallaments són de proximitat; i sempre amb la idea que el millor residu és el que no es produeix“.
Per la seva banda, Isaac Peraire, director de l’Agència de residus de Catalunya, va incidir en el mateix aspecte fins el punt que “aquest esdeveniment ha de servir de missatge i mirall per la resta de curses i activitats d’aquest estil que es fan al país“.
Irma Ventayol, directora de l’oficina de canvi climàtic de l’Ajuntament de Barcelona, es va referir a la festa final que organitzarà el consistori “amb un esdeveniment que hem anomenat Mou-te pel Clima. L’hem anomenat així perquè estem en un moment d’emergència climàtica on els científics alerten que tenim només 8 anys per reduir un 40 i escaig per cent les emissions i des de l’Ajuntament també estem compromesos amb aquesta lluita contra el canvi climàtic“.
Les intervencions van continuar amb la de Josep March, representant territorial de l’esport de Barcelona, que va recordar que “anys endarrere havia fet la Garmin, una cursa que baixa des de Castellar de n’Hug fins a Sant Cugat del Vallès. Hi haurà feina en aquesta part del Vallès, i no es podrà córrer tant i s’haurà de recollir una mica més“, abans d’afegir que “a nivell tècnic, aquest esdeveniment té totes les eines per ser una bona cursa i unir la natura amb l’activitat fisica“.
A continuació va ser el torn de Gabriel Arranz, director de promoció i esdeveniments esportius de l’Institut Barcelona Esports, que va assegurar que “el que volem és aprofitar l’avinentesa per a què aquestes noves generacions siguin respectuoses i que l’activitat física que sempre diem que és salut la puguin fer en una natura que no hagi arribat a l’emergència que estan anunciant“.
Seguidament, el testimoni de l’experiència de la passada edició de l’Enric Sangrà, corredor de l’equip Consciència pel planeta, va emocionar: “l’Ultra Clean Marathon és un repte esportiu i ambiental únic a Catalunya on totes les persones que hi participen són persones de 10, hi pot participar qualsevol, siguis més o menys esportista, i jo animo a qualsevol dels que estem aquí a participar. No passa res, són 10 km al vostre ritme i cadascú, el què pugui. I seguim endavant, que això va molt bé. Vinga, va, animeu-vos!”, va concloure.
I va cloure l’acte l’Anna Barnadas, secretària d’acció climàtica de la Generalitat, que va resumir les fortaleses de l’UCM en la col·laboració d’administracions, entitats, empreses i esportistes i que la cursa suposa “una petita ajuda a les entitats ambientals, que són aquelles entitats que sense fer massa fressa, però fent molta endreça, ens ajuden a conservar un país com el què tenim“, per acabar amb un ambiciós desig: “tant de bo d’aquí a una colla d’anys, puguem fer aquesta cursa i arribem aquí amb les mans buides de deixalles, però amb el cor ple de salut.”