NATURA I MEDI AMBIENT/LA COLUMNA
Les receptes de l’antic herbolari
Transcripció de Receptes Curatives Antigues del segle IXX (principis del 1800), recopilades per Antoni Bargalló de Sant Martí Sarroca.
“Per l’ ofec…
S’agafa una capsa de cascall y es parteix cinc brots de romani, deu centims de sucre roig, mig porró d’aigua, tot plegat bullit en una olla, quan es ben bullit, la olla es tapa amb un drap i s’hi fà un forat com un cap d’agulla i cuatre vegades al dia es fà escalfar i s’empassarà el fum i desseguida s’empassarà com una avellana de sagí, com més vell millor i desseguida es beurà una xicra de la mateixa aigua.”
El cascall: (Papaver somniferum) és una rosella de la família de les papaveràcies, del qual s’obtenen les innòcues llavors de cascall per a ús culinari i de les quals també se’n fa l’oli de cascall, i del làtex de la qual se n’obté l’opi, la morfina i l’heroïna.
El sagí: és el greix d’un animal
1 porró= 4 quartins o petricons
1 porró= 8 xicres
1 petricó= 1/4 de porró = 250ml
1 xicra= 1/2 petricó = 150ml
Cinch cèntims de fucharda…
fet bullí en un porró y mitj de aygua”
____________________________________________________________
Les plantes medicinals
NOTA: Si teniu receptes antigues de pocions amb herbes a casa vostra o voleu afegir alguna planta amb propietats medicinals que conegueu i desitgeu que les publiquem, les podeu enviar al correu redaccio@diarisantquirze.cat. D’aquesta manera podrem ampliar el coneixement sobre les herbes remeieres, que servirá de guía per altres persones interessades en aquesta ciència.