Dimecres,4 octubre, 2023
IniciA PORTADAHerbes del Remei, cap. 13. La columna d'Ibèria Soler.

Herbes del Remei, cap. 13. La columna d’Ibèria Soler.

NATURA I MEDI AMBIENT/LA COLUMNA

Les receptes de l’antic herbolari

Transcripció de Receptes Curatives Antigues del segle IXX (principis del 1800), recopilades per Antoni Bargalló de Sant Martí Sarroca.

“Per l’ ofec…

S’agafa una capsa de cascall y es parteix cinc brots de romani, deu centims de sucre roig, mig porró d’aigua, tot plegat bullit en una olla, quan es ben bullit, la olla es tapa amb un drap i s’hi fà un forat com un cap d’agulla i cuatre vegades al dia es fà escalfar i s’empassarà el fum i desseguida s’empassarà com una avellana de sagí, com més vell millor i desseguida es beurà una xicra de la mateixa aigua.”

El cascall: (Papaver somniferum) és una  rosella de la família de les papaveràcies, del qual s’obtenen les innòcues llavors de cascall per a ús culinari i de les quals també se’n fa l’oli de cascall, i del làtex de la qual se n’obté l’opi, la morfina i l’heroïna.

El sagí:  és el greix d’un animal

1 porró= 4 quartins o petricons

1  porró= 8 xicres

1 petricó= 1/4 de porró = 250ml

1 xicra= 1/2 petricó = 150ml

Cinch cèntims de fucharda…

fet bullí en un porró y mitj de aygua”

____________________________________________________________

Les plantes medicinals

NOTA: Si teniu receptes antigues de pocions amb herbes a casa vostra o voleu afegir alguna planta amb propietats medicinals que conegueu i desitgeu que les publiquem, les podeu enviar al correu redaccio@diarisantquirze.cat. D’aquesta manera podrem ampliar el coneixement sobre les herbes remeieres, que servirá de guía per altres persones interessades en aquesta ciència.

ARTICLES RELACIONATS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -spot_img

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies