Divendres,19 abril, 2024
IniciA PORTADAHerbes del Remei, cap. 4. La columna d’Ibèria Soler.

Herbes del Remei, cap. 4. La columna d’Ibèria Soler.

Les receptes de l’antic herbolari

Transcripció literal de Receptes Curatives Antigues (del segle IXX, a principis del 1800), recopilades per Antoni Bargalló de Sant Martí Sarroca.

“Per la Flaquedad de nervis i dolor…

S’agafa cinch unçes de moll de bou, tres unçes de greix de cavall, mitja cuarta d’oli d’oliva, tot fos en una cas

sola, quan es tot fos, s’hi tira cinch cèntims de salvia d’Aragó, es cola, que quedi el suc sol i quan es fred, s’hi

tira cuatre cullerades d’amoníac liquid i quan es fiqui al llit, amb un drap de llana es frega per la part del mal i

después s’embolica amb una baieta de llana. Es fà nou dies.”

Una unça = 33.3 grams.

Mitja quarta = 1/8 d’ unça = 4,16 grams.

Sàlvia d’Aragó: Segurament Sàlvia Officinalis, ja que a Catalunya la més usada era el Tàrrec (Salvia Pratensis)

Baieta: Teixit de llana o de llana barrejada amb cotó.

Cinch cèntims de fucharda…

 fet bullí en un porrò y mitj de aygua”

———————————————————————————

Les plantes medicinals

NOTA: Si teniu qualsevol dubte o voleu fer alguna consulta a Ibèria, podeu fer-ho en l’espai “Deixa un comentari” al final d’aquest article i es contestarà al més aviat possible.

També si teniu receptes antigues de pocions amb herbes a casa vostra o voleu afegir alguna planta amb propietats medicinals que conegueu i desitgeu que les publiquem, les podeu enviar al correu redaccio@diarisantquirze.cat. D’aquesta manera podrem ampliar el coneixement sobre les herbes remeieres, que servirà de guia per altres persones interessades en aquesta ciència.

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies