NATURA I MEDI AMBIENT/LA COLUMNA
Les receptes de l’antic herbolari
Transcripció de Receptes Curatives Antigues del segle IXX (principis del 1800), recopilades per Antoni Bargalló de Sant Martí Sarroca.
“Per l’ estómac…
S’agafa cinc centims de fuxarda fet bullir en un porró i mig d’aigua, que doni cuatre bulls forts i cada dia en dejú n’ ha de beure una xicra i quan es fiqui al llit, una altra.
Per l’estómac s’agafa cinc centims de pega de sabater que no sigui adobada i es fa bullir en un porró de vi usual, que sigui natural, se n’ha de beure una mitja xicra a les deu del matí i mitja a les cuatre de la tarda. Mentres es pren aquest remei no pot menjar res de grà, ni begudes ni café i en cas que li costi de fer les feines, quan mengi, s’ hi hà de tirar una mica de pols de serraduras d’acer.
Después s’agafen tres morros de bé, surtint del bé en brut i es fà bullir en un porró de ví usual, que sigui natural, s’en hà de fer una frega de dalt de la part del pit, ventre, costats i esquena.”
Fuxarda: Foixarda, (Globularia Alypum)
Pega: substància viscosa que surt de la destil·lació del quitrà vegetal, normalment del pi .
Pega grega: és la resina de color groc, que surt de les incisions fetes al tronc del pi. La pega més corrent, és la pega negra.
Pega de sabater: Pega negra amb ceres
Cinch cèntims de fucharda…
fet bullí en un porró y mitj de aygua”
Les plantes medicinals
NOTA: Si teniu receptes antigues de pocions amb herbes a casa vostra o voleu afegir alguna planta amb propietats medicinals que conegueu i desitgeu que les publiquem, les podeu enviar al correu redaccio@diarisantquirze.cat. D’aquesta manera podrem ampliar el coneixement sobre les herbes remeieres, que servirá de guía per altres persones interessades en aquesta ciència.